Advertentie

Brugse vastgoedbaron koopt bajes van Breda

De voormalige gevangenis van Breda in Nederland.

De West-Vlaamse projectontwikkelaar VDD rond Johan Vandendriessche heeft de iconische koepelgevangenis van Breda gekocht. De vroegere invoerder van Benetton wil er een nieuwe stadswijk bouwen.

De gevangenis van de Nederlandse stad Breda komt deels in Belgische handen. VDD Project Development, het bedrijf van de Brugse ontwikkelaar Johan Vandendriessche, heeft het gevangeniscomplex deze week gekocht in een 50/50-joint venture met de Amsterdamse ontwikkelaar Being.

De gevangenis grenst aan het historische centrum van de Noord-Brabantse stad. De blikvanger is het koepelgebouw dat eind 19de eeuw werd gebouwd. Het gebouw met 205 identieke cellen heeft een open, cirkelvormige middenruimte zodat bewakers de hele gevangenis konden overzien. De enorme koepel heeft een diameter van 53 meter. Op het terrein van ruim 3 hectare staan ook de voormalige vrouwengevangenis, een poortgebouw en verschillende gerechtsgebouwen.

Advertentie

De gevangenis heeft een bewogen geschiedenis. In het complex zaten onder meer de Vier van Breda, vier Duitse oorlogsmisdadigers, een levenslange gevangenisstraf uit. Op tweede kerstdag in 1952 ontsnapten zeven andere oorlogsmisdadigers tijdens een filmvoorstelling via de stookkelder naar buiten, waar twee auto's klaarstonden om ze naar Duitsland te brengen. De gevangenis kreeg daarna hogere muren en wachttorens. 

Wij hebben onmiddellijk ingetekend, want waardevol historisch vastgoed is ons DNA.

Johan Vandendriessche
VDD Projects

Goed acht jaar geleden sloot de gevangenis, Boschpoort genaamd, definitief de deuren. Begin vorig jaar zette de Nederlandse overheid het koepelcomplex te koop. 'We hebben onmiddellijk ingetekend, want waardevol historisch vastgoed is ons DNA', zegt Johan Vandendriessche. De verkoopprijs werd niet bekendgemaakt.

Rem Koolhaas

Momenteel wonen 380 Oekraïense vluchtelingen in het koepelcomplex. De nieuwe eigenaars willen de volledige site omvormen tot een woonsite met culturele en commerciële ruimtes. Vandendriessche rekent op een bebouwbare oppervlakte van bijna 60.000 vierkante meter. Het consortium doet daarvoor een beroep op het bekende architectenbureau OMA, opgericht door Rem Koolhaas, en het Belgische kantoor B-architecten, bekend van het Brusselse Muntpunt en de renovatie van het Antwerpse Modemuseum.

Advertentie

Johan Vandendriessche vergaarde fortuin in de modesector. In de jaren 80 was hij verkoper en invoerder van het Italiaanse kledijmerk Benetton. Hij zette ook het Spaanse merk Massimo Dutti op de kaart in België. In 2015 richtte Vandendriessche met zijn zakenpartner Thibaut De Vos VDD Project Development op.

Dat bedrijf focust op de herbestemming van historische sites. VDD Project Development zit achter de herontwikkeling van Le Grand Hôtel op de zeedijk van Nieuwpoort. Daar ontwerpt het gerenommeerde Londense architectenbureau David Chipperfield 70 luxeappartementen. In Brugge bouwt VDD Project Development de verloederde Weylerkazerne om tot een woonproject. In Brussel herontwikkelt het bedrijf het kantoorgebouw van Actiris aan de beurs en het voormalige Gesùklooster in Sint-Joost-ten-Node.

Advertentie
Gesponsorde inhoud