1. Politiek & Economie
  2. Internationaal
live

Machtiger dan ooit kondigt Trump Amerikaanse gouden eeuw af | VS stappen opnieuw uit klimaatakkoord Parijs

Na een van de opmerkelijkste politieke comebacks van de voorbije jaren heeft Donald Trump rond 18 uur onze tijd voor de tweede keer de eed afgelegd als Amerikaans president.
  • Palestijnse president zegt bereid te zijn aan 'tweestatenoplossing' te werken met Trump

    De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft maandag de net ingezworen Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd. Hij zei bereid te zijn met hem samen te werken om een 'tweestatenoplossing' te bereiken.

    'We zijn klaar om met u samen te werken om een permanente vrede te bereiken tijdens uw mandaat, met een tweestatenoplossing die internationaal wordt erkend, waarmee we zij aan zij kunnen leven in veiligheid en vrede', verklaarde Abbas volgens het officiële Palestijnse persagentschap Wafa.  

    We zijn klaar om met u samen te werken om een permanente vrede te bereiken tijdens uw mandaat, met een tweestatenoplossing die internationaal wordt erkend, waarmee we zij aan zij kunnen leven in veiligheid en vrede.

    Mahmoud Abbas
    Palestijnse president

    Vrijdag had Abbas nog aangegeven dat de Palestijnse Autoriteit klaar was om haar verantwoordelijkheid te nemen in de Gazastrook, als reactie op het bereiken van een bestand tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas.  

  • Verslag | Machtiger dan ooit kondigt Trump Amerikaanse gouden eeuw af

    Donald Trump heeft de eed afgelegd als 47ste president van de Verenigde Staten. Een in MAGA-symboliek gedrenkte feestsfeer markeerde in Washington de afgelopen dagen Trumps spectaculaire terugkeer. 

    Zoals hij dat op de verkiezingsavond al had gedaan, herhaalde Trump maandag dat 'de gouden eeuw van de VS is begonnen'. Net als in 2016 en 'het einde van het Amerikaanse bloedbad' van toen weefde hij het narratief dat hij verkozen werd om de puinhopen van zijn Democratische voorgangers op te kuisen. En dat hij bij de twee verijdelde aanslagen op zijn leven 'door God werd gered om Amerika weer groot te maken'.

    Lees hier ons verslag van de inauguratie en Trumps speech.

  • Vincent Van Peteghem: 'Trump moet wake-upcall zijn voor Europa'

    De terugkeer van de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis is een wake-upcall voor de landen van de Europese Unie om hun economieën te herstellen en concurrerender te worden. Dat was de boodschap van de hoogste financiële functionarissen van de Europese Unie op maandag toen Trump werd beëdigd voor een tweede termijn. 

    Onder meer de Belgische minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) sprak zich uit tegenover journalisten. 'De nieuwe Trump-administratie zou een wake-up call moeten zijn voor Europa. In plaats van ons te richten op vergelding tegen Amerikaanse tarieven, moeten we ons richten op de uitdagingen van Europa - het afnemende concurrentievermogen en de toenemende productiviteitskloof waarmee we te maken hebben.'

    In plaats van ons te richten op vergelding tegen Amerikaanse tarieven, moeten we ons richten op de uitdagingen van Europa - het afnemende concurrentievermogen en de toenemende productiviteitskloof waarmee we te maken hebben.

    Vincent Van Peteghem
    Minister van Financiën (CD&V)
  • Analyse | Trump trapt tweede termijn af met Make America Great Again-spervuur

    President Donald Trump doet wat hij al die tijd beloofde. Hij zet zijn onwaarschijnlijke politieke comeback kracht bij met een blitzkrieg aan beslissingen die Amerika in een andere richting moeten duwen. In zijn inauguratiespeech presenteerde hij zichzelf als de redder die een verloren land weer groot zal maken.

    Trump treedt aan met meer macht en minder tegenstand dan acht jaar geleden, toen hij tot verbazing van de wereld zijn eerste verkiezing won en toen honderdduizenden mensen over heel het land op straat kwamen om te protesteren. Dat verzet bij het grote publiek is grotendeels verstomd nu Trump in november een comfortabele verkiezingsoverwinning boekte. Bovendien wordt hij intussen breed gedragen door zijn Republikeinse Partij, die over een meerderheid beschikt in het Congres.

    Bevrijd van mensen rondom hem die een rem kunnen zetten op zijn meest radicale impulsen, ligt de weg voor Trump open om zijn nationalistische en populistische agenda door te duwen. Precies zoals hij had beloofd, kondigde Trump aan dat hij van plan is om onmiddellijk minstens honderd ingrijpende maatregelen door te voeren die grote stukken van het beleid van voorganger Joe Biden terugdraaien.

    Collega en Amerika-kenner Roel Verrycken schetst in deze analyse wat we kunnen verwachten van Trumps tweede ambtstermijn.

  • Musk brengt suggestieve groet tijdens speech

    Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk heeft maandagavond tijdens een korte toespraak in de Capitol One Arena in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. een suggestieve groet gebracht. Het gebaar deed onmiddellijk denken aan de beruchte Hitlergroet.  

    ©EPA

    Een uitgelaten Musk kwam het podium opgelopen en verklaarde 'dit is hoe een overwinning aanvoelt'. 'Verkiezingen komen en gaan, maar deze was echt belangrijk. Ik wil jullie daar echt voor bedanken', stelde de techmiljardair, ook eigenaar van het sociale medium X. 'Dankzij jullie is de toekomst van de mensheid verzekerd', vervolgde hij.

    President Donald Trump wordt later op maandag nog in de Capital One Arena verwacht om zijn aanhangers toe te spreken. 

  • VS stappen opnieuw uit klimaatakkoord Parijs

    President Donald Trump geeft de Verenigde Staten de opdracht om zich terug te trekken uit het historische klimaatkkoord van Parijs. Dat blijkt uit een regeringsdocument waar verschillende Amerikaanse media over berichten, dat bij de inauguratie werd vrijgegeven.

    Echt verrassend is de move niet, aangezien Trump de VS tijdens zijn eerste ambtstermijn ook al had teruggetrokken uit het akkoord en hij tijdens zijn campagne had beloofd om het opnieuw te doen. Toch onderstreept het de ernst waarmee Trump het Amerikaanse energie- en klimaatbeleid wil herzien. Zo kondigde Trump een noodtoestand af om meer in te kunnen zetten op het winnen van fossiele brandstoffen, en wordt de opgelegde switch naar elektrische auto’s geschrapt.

    Het vertrek van de VS uit het Parijs-akkoord zal naar verwachting niet onmiddellijk van kracht worden. De ondertekenaars van het akkoord uit 2015 moeten een formele kennisgeving sturen naar de Verenigde Naties om de procedure in gang te zetten, waarna ze een jaar moeten wachten voordat de terugtrekking een feit is. 

  • 'Kanaal is en blijft van Panama', verzekert Panamese president

    'Het Panamakanaal is en blijft van Panama', zo heeft de president van het land, José Raúl Mulino, maandag opnieuw gezegd. Hij reageert zo op de opmerkingen die Donald Trump maakte tijdens zijn inauguratiespeech. Daarin herhaalde de nieuwe Amerikaanse president dat hij het Panamakanaal wil 'terugnemen'.  Mulino verwierp de dreigende woorden van Trump. Hij verzekerde ook de 'permanente neutraliteit' van het kanaal. Volgens de Panamese president is geen enkel ander land betrokken bij het beheer.  

    De permanente neutraliteit van het Panama-kanaal is verzekerd.

    José Raúl Mulino
    Panamees president

    Het kanaal tussen de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan werd begin vorige eeuw gegraven door de Verenigde Staten. De Amerikanen hadden de controle over het kanaal en het omliggende gebied, maar in 1977 werden afspraken gemaakt over het overdragen van de controle aan Panama. Het beheer van het Panamakanaal ligt sinds 1999 bij de Panamese autoriteiten. Volgens Trump vragen die te veel geld voor de doorvaart. 

  • Trump-munt stijgt boven 10 miljard dollar

    De marktwaarde van $TRUMP, de 'meme'-coin (een grapmunt) die Donald Trump afgelopen vrijdag lanceerde, stijgt opnieuw boven 10 miljard dollar. De koers van de munt is erg volatiel: zondag bereikte die nog een marktwaarde van 15 miljard dollar. De grapmunt was bedoeld om het winnen van de presidentsverkiezingen en de inauguratie te vieren. Ook first lady Melania Trump kondigde dit weekend haar eigen cryptomunt aan.

    Ook de bitcoin steeg maandag naar een nieuw record van 109.241 dollar (105.989 euro), omdat beleggers verwachten dat Donald Trump als Amerikaans president een cryptovriendelijk beleid zal voeren. Het vorige record dateert uit december en bedroeg meer dan 108.000 dollar.  

  • Buitenlandse felicitaties stromen binnen

    Nu Trump ingezworen is, stromen ook de eerste felicitaties binnen. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verstuurde haar beste wensen via X. 'De EU kijkt ernaar uit om met u samen te werken om mondiale uitdagingen aan te pakken', klonk het. 'Samen kunnen onze samenlevingen meer welvaart bereiken en hun gemeenschappelijke veiligheid versterken.' 

    Ook de ontslagnemende Canadese premier Justin Trudeau feliciteerde Trump, ondanks diens dreiging om van Canada in te lijven bij de Verenigde Staten. 'We zijn sterker als we samenwerken', zei Trudeau. Hij benadrukte dat de VS en Canada het meest succesvolle partnerschap ter wereld hebben en elkaars grootste handelspartner zijn.     

    Ook vanuit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, India en Brazilië kwamen snel felicitaties of wensen voor de nieuwe Amerikaanse president. NAVO-topman Mark Rutte zei dan weer dat de NAVO haar uitgaven en productie zal verhogen nu Trump weer president is. Trump vindt dat NAVO-landen meer moeten bijdragen aan defensie en waarschuwde dat ze voor hun veiligheid niet langer op de Verenigde Staten kunnen rekenen als ze geen tandje bijsteken.

    De Oekraïense president Volodymyr Zelenski had het over een dag van verandering en hoop en zei te hopen dat Trump een rechtvaardige vrede zou bewerkstelligen. 'President Trump is altijd beslissend en 'het vrede door kracht-beleid' dat hij heeft aangekondigd biedt een mogelijkheid om het Amerikaanse leiderschap te versterken en langdurige en rechtvaardige vrede te bereiken', schreef hij op X.

  • Lees hier Trumps volledige speech

    Op een officiële tekst van het Witte Huis is het nog wachten, maar Amerikaanse en internationale media hebben Trumps speech al volledig online gezet. Die kunt u onder meer hier lezen

  • Bidens verlaten Washington, Trumps naar diner en inauguratiebals

    Joe Biden heeft samen met zijn echtgenote Jill het centrum van Washington verlaten na de eedaflegging van Donald Trump. De nieuwe Amerikaanse president en first lady Melania Trump verzegelden de twee naar de Marine One helikopter. De Bidens zijn op weg naar een legerbasis in de buurt vanwaar ze naar Californië reizen. 

    De Trumps hebben vandaag nog een drukke agenda af te werken. Eerst zal Trump zijn eerste documenten ondertekenen, waarna hij en Melania op een inauguratielunch op het Capitool worden verwacht. Daarna volgen de overschouwing van de troepen en de intrek in het Witte Huis. Vanavond staan drie inauguratiebals gepland,  het 'Commander in Chief Ball', het 'Liberty Inaugural Ball' en het 'Starlight Ball'.  

    ©via REUTERS
  • Netanyahu: 'Onze mooiste dagen moeten nog komen'

    Ook Israëlisch premier Benjamin Netanyahu heeft Trump gefeliciteerd. 'De beste dagen van onze alliantie moeten nog komen', zei hij in een videoboodschap. 'Ik geloof dat een nieuwe samenwerking de alliantie tussen de Verenigde Staten en Israël naar nog grotere hoogten zal brengen.'

    Volgens Netanyahu was de eerste ambtstermijn van Trump al goed voor een reeks 'revolutionaire momenten'. 'U trok zich terug uit de gevaarlijke nucleaire deal met Iran, u erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, u verplaatste de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem en erkende de soevereiniteit van Israël over de Golanhoogten', zei hij.  'U onderhandelde over de historische Abraham-akkoorden, waardoor Israël vrede sloot met vier Arabische landen.'

    Netanyahu bedankte Trump ook voor zijn 'inspanningen' bij de vrijlating van Israëlische gijzelaars die sinds 7 oktober 2023 door de Palestijnse islamistische beweging Hamas werden vastgehouden. 'Ik kijk ernaar uit om met u samen te werken om de resterende gijzelaars terug te sturen, de militaire capaciteiten van Hamas te vernietigen en zijn politieke macht in Gaza te beëindigen, en ervoor te zorgen dat Gaza nooit meer een bedreiging voor Israël vormt', zei hij, een dag na de implementatie van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. 

  • Biden en Harris blijven stoïcijns terwijl Trump controversiële plannen opsomt

    Trump kreeg meerdere staande ovaties toen hij in zijn inauguratiespeech zijn plannen voor de komende jaren uit de doeken deed, maar niet van voormalig president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Zij bleven met uitgestreken gezicht op hun stoel zitten. Ook de aanwezige Democraten hielden zich gedeisd.

    ©EPA
  • Van het Panamakanaal terugnemen tot astronauten naar Mars: een greep uit Trumps plannen

    Enkele opmerkelijke plannen uit de speech van Donald Trump:

    • De president kondigde aan het Panamakanaal te zullen terugnemen. Volgens hem werd dat door de Amerikanen gebouwd en aan Panama geschonken. Maar dat beheert het niet naar behoren, zei Trump. Hij beweerde ook dat China er de plak zwaait, wat niet klopt. 'We gaan het terugnemen.'
    • Voorts wil Trump ook een aantal naamswijzigingen doorvoeren. Hij wil de naam van de Golf van Mexico veranderen in de Golf van Amerika. En Mount Denali, de hoogste berg in Noord-Amerika die onder president Barack Obama een traditionele naam kreeg, wordt weer Mount McKinley. 
    • Trump wil alles dat aan woke doet denken schrappen uit het onderwijs en de overheid. Hij wil nog maar twee genders officieel erkennen: man en vrouw.
    • Onder groot enthousiasme van SpaceX-topman Elon Musk kondigde Trump ook aan astronauten naar Mars te zullen sturen. 'We zullen de Amerikaanse vlag op Mars planten', zei Trump, terwijl Musk twee duimen opstak.
  • Trump gaat milieuregels voor autosector schrappen: 'Je zal de auto van je keuze kunnen kopen'

    Een van de maatregelen die Donald Trump meteen al wil treffen, is de schrapping van de strengere regels voor auto's met een benzinemotor.

    Trump zei 'de steun voor elektrische auto's' te zullen schrappen. Hij verwees daarmee naar de regels van het Environmental Protection Agency die autofabrikanten verplichten om vanaf 2027 de uitstoot van broeikasgassen in nieuwe lichte en middelzware voertuigen te halveren.

    'Met mijn acties maken we een einde aan de Green New Deal en trekken we de steun voor elektrische auto's in, redden we onze auto-industrie en houden we ons aan mijn heilige belofte aan mijn geweldige Amerikaanse auto-arbeiders', zei Trump.

    'Met andere woorden: u zult de auto van uw keuze kunnen kopen. We zullen weer auto's bouwen in Amerika in een tempo waarvan niemand een paar jaar geleden had kunnen dromen dat het mogelijk zou zijn', aldus de nieuwe president.

  • Homepage Witte Huis: 'America is back'

    Nu Trump ingezworen is als nieuwe Amerikaanse president is ook de homepage van het Witte Huis aangepast. Onder een grote foto van een wijzende Trump staat in grote letters 'America is back' en dan een quote van Trump zelf.

    'Elke dag zal ik voor jullie vechten met every breath in my body. Ik zal niet rusten voordat we het sterke, veilige en welvarende Amerika zijn dat onze kinderen verdienen en dat u verdient. Dit zal werkelijk de gouden eeuw van Amerika worden', klinkt het.

  • Trump roept 'nationale noodtoestand voor energie' uit

    Donald Trump heeft in zijn speech een 'nationale energienoodtoestand' afgekondigd om de prijzen te helpen te verlagen, een van zijn belangrijkste campagnebeloften. 'We will drill, baby, drill', zei Trump, verwijzend naar olieboringen.

    'De Verenigde Staten zullen weer een productienatie worden. We beschikken over de grootste olie- en gasvoorraden ter wereld en zullen die gebruiken. We zullen de prijzen doen dalen, de voorraden volledig aanvullen en uitvoeren over de hele wereld', aldus Trump.

    Trump beweerde dat 'de inflatiecrisis werd veroorzaakt door massale overbesteding en escalerende energieprijzen'. Ook zei hij dat hij zijn kabinet zal opdragen 'de enorme krachten die tot hun beschikking staan' te gebruiken om de prijzen omlaag te brengen.

    Ook gaf Trump aan de controle te willen nemen over het Panamakanaal, een van de belangrijkste handelsroutes ter wereld. Het kanaal loopt dwars door Panama, in Centraal-Amerika, over ongeveer 80 kilometer. Toen Trump die claim eind december uitte, reageerde de Panamese president José Raul Mulino dat 'elke vierkante meter onderdeel is van Panama en dat zal blijven'.

    ©via REUTERS
  • Trump: 'De gouden eeuw van de Verenigde Staten begint nu'

    'De gouden eeuw van de Verenigde Staten begint nu', zei Donald Trump in zijn eerste speech als nieuw Amerikaans president. 'Vanaf deze dag zal ons land weer bloeien en gerespecteerd worden in de hele wereld. We zullen niet langer toestaan dat misbruik van ons gemaakt wordt. Elke dag van mijn bewind zal ik de Verenigde Staten op de eerste plaats zetten.'

    Trump schetste in zijn speech een duister beeld van de voorbije jaren, met een volgens hem corrupte en onbetrouwbare overheid, die de macht en de rijkdom van gewone burgers beperkte, en die zich bezondigde aan buitenlandse avonturen, maar daarbij vergat de eigen grenzen en burgers te beschermen. 

    Maar, bezwoer Trump, die teloorgang van de Verenigde Staten is voorbij. De president zei te geloven dat hij aan twee moordaanslagen ontsnapt was om de Verenigde Staten weer groots te maken. 'January 20 is liberation day', klonk het. 

  • Trump ingezworen als 47ste president van de VS

    Donald Trump heeft de eed afgelegd als 47ste president van de Verenigde Staten. Hij wordt daarmee de tweede president die twee niet opeenvolgende ambtstermijnen aan het hoofd van het land staat. Trump is de eerste veroordeelde president die zijn intrek in het Oval Office mag nemen. Net voordien had J.D. Vance de eed afgelegd als 50ste vicepresident van de VS.

    Donald Trump legt de eed af.
    Donald Trump legt de eed af. ©EPA
  • J.D. Vance ingezworen als vicepresident

    Voor Trump ingezworen wordt als 47-president van de Verenigde Staten, is het eerst aan vicepresident J.D. Vance om de eed af te leggen. Onder toeziend oog van Brett Kavanaugh, rechter aan het Amerikaanse hooggerechtshof, zwoer Vance, met zijn linkerhand op de Bijbel, zijn functie in alle eer uit te voeren. 

    De 40-jarige Vance was senator voor de staat Ohio toen Trump hem als running mate koos. Hij is onder meer bekend van zijn memoires ‘Hillbilly Elegy' uit 2016, waarin hij zijn moeilijke jeugd beschrijft en vertelt hoe hij er ondanks alles toch in slaagde een diploma te behalen aan de prestigieuze Harvard-universiteit. Ooit stond hij bekend als Trump-criticus, maar tijdens diens herverkiezingscampagne ontpopte hij zich tot trouwe bondgenoot.

    ©EPA
  • Biden verleent ook gratie aan familie

    Joe Biden heeft in zijn laatste minuten als Amerikaans president ook nog gratie verleend aan vijf familieleden. Het gaat om zijn broer James Biden, diens vrouw Sara Jones Biden, zijn zus Valerie Biden Owens, haar echtgenoot John Owens en zijn broer Francis Biden.

    Eerder op maandag had Biden al gratie verleend aan een reeks mensen die mogelijk het doelwit zijn van Donald Trump, zijn opvolger. Trump gaf in eerdere verklaringen aan zijn politieke tegenstanders te willen vervolgen.

  • Trump-aanhangers verzamelen in Capitol One Arena

    De eedaflegging vindt dan wel plaats binnen in het Capitool, de eerste beleidsdaden van Trump gebeuren mogelijk in de Capitol One Arena.

    In de sportarena volgen zo'n 20.000 Trump-aanhangers op een groot scherm de inauguratie. Ze doen dat, omdat de traditionele parade met fanfare die over Pennsylvania Avenue naar het Witte Huis zou marcheren, wegens de vriestemperaturen Washington niet doorgaat.

    De verwachting is dat Trump naar de arena trekt, nadat hij de eed heeft afgelegd om er samen met zijn aanhangers te vieren. In de zaal staat ook een podium klaar, volgens waarnemers mogelijk bedoeld voor de ondertekening van de eerste presidentiële besluiten.

    Trump-aanhangers in de Capital One arena in Washington.
    Trump-aanhangers in de Capital One arena in Washington. ©REUTERS
  • Trump en Vance in Capitool voor eedaflegging

    Donald Trump en zijn toekomstige vicepresident J.D. Vance zijn aangekomen in het Capitool voor hun eedaflegging. Een 700-tal mensen woont de ceremonie in de Rotunda van het Capitool bij, onder wie Meta-topman Mark Zuckerberg, Tesla-topman Elon Musk, de Argentijnse president Xavier Milei, oud-presidenten Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama en voormalig vicepresident Mike Pence. 

    ©via REUTERS
  • Welke tech-CEO's worden verwacht?

    Enkele opmerkelijke gasten bij de inauguratie van Donald Trump zijn de CEO's van 's werelds grootste techbedrijven. Naar verwachting zullen Elon Musk van Tesla, Mark Zuckerberg van Meta, Jeff Bezos van Amazon, Sundar Pichai van Google, Tim Cook van Apple en Sam Altman van OpenAI aanwezig zijn.

    Veel van de CEO's hebben gebeld of zijn afgereisd naar Mar-a-Lago, het buitenverblijf van Trump in Florida, en hebben miljoenen dollars gedoneerd aan zijn inauguratie. De acties zijn een poging om de gespannen relatie met Trump tijdens diens eerste ambtstermijn te verbeteren.

    Tegelijk wijst het op de toegenomen invloed van Trump op Silicon Valley, en de vrees bij de techbazen dat de nieuwe president met zijn beleid de toekomst van hun bedrijven sterk kan beïnvloeden. Anderen wijzen dan weer op de toegenomen invloed van Musk, van wie de vraag is hoe ver zijn macht reikt.

  • Bidens verlaten Witte Huis

  • Trump heeft 100 bevelschriften klaar die koers van VS moeten veranderen

    Donald Trump heeft gezworen geen tijd te zullen verliezen als hij ingezworen is als Amerikaans president. Er zouden zo'n 100 bevelschriften klaarliggen die de koers van de Verenigde Staten drastisch moeten veranderen. 

    Volgens Amerikaanse media liggen meerdere zaken op tafel:

    • Trump wil in de Amerikaanse overheid alleen mannen en vrouwen als officiële sekse erkennen en alle diversiteits- en inclusie-initiatieven in de federale overheid beëindigen. Daarnaast wil hij het thuiswerken afschaffen.
    • Aan de grens met Mexico wil Trump de nationale noodtoestand afkondigen, zodat extra troepen naar daar gestuurd kunnen worden. In totaal zouden tien migratiebevelschriften klaarliggen, waarmee Trump onder meer de bouw van de grensmuur wil hernemen en waardoor kinderen van asielzoekers die in de Verenigde Staten geboren worden niet meer automatisch de Amerikaanse nationaliteit krijgen.
    • Ook op het vlak van energie wil Trump de noodtoestand afkondigen. Die moet ertoe leiden dat de nationale energieproductie kan worden opgevoerd, onder meer met nieuwe olie- en gasontwikkelingen, terwijl tegelijk het klimaatbeleid van zijn voorganger Joe Biden wordt teruggeschroefd.
    • De nieuwe president wil ook gratie verlenen aan de mensen die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden.
    • Er was bezorgdheid dat Trump meteen importheffingen zou aankondigen, maar volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal staat Trump daar nog even op de rem.
  • Joe Biden zwaait af: wat is zijn erfenis?

    Joe Biden verlaat na een politieke carrière van meer dan een halve eeuw het Witte Huis. Hoe zal de geschiedenis oordelen over hem?

    Het heden is alvast streng voor Biden, schrijft onze journalist Roel Verrycken. 'Hij zette historische hervormingen in gang en wilde een brugfiguur zijn, maar werd door foute inschattingen uiteindelijk het koppelteken tussen zijn voorganger en opvolger.'

    ©Filip Ysenbaert
  • Biden verleent preventief gratie aan ‘tegenstanders' van Trump

    In zijn laatste uren als president heeft Joe Biden preventief gratie verleend aan 'tegenstanders' van Donald Trump - onder wie Liz Cheney, Mark Milley en Anthony Fauci - om hen te beschermen tegen mogelijke politieke vervolging.

    'Deze ambtenaren hebben onze natie met eer en onderscheiding gediend. Ze verdienen het niet om het doelwit te zijn van ongerechtvaardigde en politiek gemotiveerde vervolgingen', zei Biden in een verklaring. Hij beklemtoonde dat de maatregel geen bewijs is dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan overtredingen.

    Trump heeft herhaaldelijk aangegeven zijn politieke tegenstrevers te willen vervolgen. Een president kan de gratieverleningen van zijn voorganger niet ongedaan maken.

  • Europese aandelenmarkten veren op

    De Europese beurzen maken een remonte, omdat de verkozen Amerikaanse president Donald Trump vandaag wellicht nog geen verhoging van de invoerheffingen zal aankondigen. De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt dat Trump alleen een memorandum over een evaluatie van het handelsbeleid en de handelrelaties met China, Canada en Mexico zal publiceren.

    De EuroStoxx50, de index van de belangrijkste 50 aandelen van de eurozone, noteert rond 16 uur zowat 0,6 procent hoger dan vrijdag. De Europese beursindex stond voor de publicatie van het artikel van The Wall Street Journal op licht verlies.

    Er was bezorgdheid dat Trump onmiddellijk na zijn inauguratie een verhoging van de importtaksen zou aankondigen. Maar Trump zou de regering voorlopig alleen vragen oplossingen te zoeken voor het hardnekkige tekort op de handelsbalans en het 'oneerlijke' handels- en wisselkoersbeleid van sommige landen.

  • Belgische ondernemers over Trump: 'Zijn plannen kunnen leiden tot nog hogere Amerikaanse lonen'

    Met de inauguratie van Trump maandag breekt mogelijk een nieuw economisch tijdperk aan voor ondernemers in de VS. Wat vrezen of hopen Belgische ondernemers van de Amerikaanse wissel van de wacht, u leest het in dit stuk van collega Tom Michielsen.

  • Biden verwelkomt Trump in Witte Huis

    Afscheidnemend president Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben Donald en Melania Trump verwelkomd in het Witte Huis, waar de oude en de nieuwe president traditioneel een kop thee drinken voor de machtsoverdracht plaatsvindt. Trump zelf weigerde vier jaar geleden evenwel Biden te ontvangen. De twee koppels poseerden samen voor een foto en Biden begroette Trump met de woorden 'Welkom thuis'. 

    Na de thee vertrekken ze samen met een aantal leden van het Congres naar de ceremonie in het Capitool. Het personeel krijgt dan vijf uur de tijd om het Witte Huis met zijn 6 verdiepingen, 132 kamers en 35 badkamers klaar te stomen voor de intrek van de familie-Trump, inclusief de verhuis van meubels, schilderwerken en een grote kuis. 

    ©EPA
  • Hoe zal de inauguratie van Trump verlopen?

    • De inauguratie van Trump is gepland om 12 uur lokale tijd, 18 uur bij ons. Eerst zal vicepresident J.D. Vance de eed afleggen, daarna is het Trumps beurt. Door de felle kou vindt de ceremonie uitzonderlijk niet buiten aan het Capitool plaats, maar binnen. 
    • Na de twee moordpogingen op Trump vorig jaar staat de beveiliging op scherp. Zo'n 25.000 soldaten en agenten moeten alles in goede banen leiden. Rond de plaats van de inauguratie staat ook een veiligheidshek van 48 kilometer lang.
    • Zo'n 700 mensen kunnen de inauguratie live bijwonen. Daarnaast zullen nog zo'n 20.000 anderen de ceremonie volgen in de Capital One Arena in Washington, een grote evenementenhal. Op de gastenlijst staan een reeks extreemrechtse politici, zoals de Italiaanse premier Giorgia Meloni en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, naast onder meer podcasthosts als Joe Rogan. Ook alle voormalige presidenten die nog in leven zijn komen, al bedankte voormalig first lady Michelle Obama voor de uitnodiging. 
    • De muziek zal onder meer verzorgd worden door country zanger Lee Greenwood, die 'God Bless the USA' zal zingen. Countryzangeres en American Idol-winnares Carrie Underwood zal dan weer 'America the beautiful’ voor haar rekening nemen.
  • Trump 2.0: oproerkraaier of vredesduif?

    Wat mogen we verwachten als Donald Trump straks weer zijn intrek neemt in het Witte Huis? Steekt hij de wereld in brand of krijgt hij de Nobelprijs voor de vrede? U leest er alles over in de analyse van collega Henk DHeedene. 

    ©REUTERS
  • 'Trump zal niet meteen importtarieven verhogen', dollar daalt

    De verkozen Amerikaanse president Donald Trump zal de regering vragen het handelsbeleid en de handelsrelaties met China, Canada en Mexico te evalueren. Maar hij zal op zijn eerste dag als president nog geen verhoging van de importheffingen aankondigen, meldt The Wall Street Journal. De dollar reageert negatief op het bericht. Daardoor stijgt de euro met bijna één cent naar 1,04 dollar.

  • Poetin feliciteert Trump

    Trump is nog niet ingezworen als Amerikaans president, maar de Russische president Vladimir Poetin heeft hem wel al gefeliciteerd. In een televisietoespraak zei Poetin dat hij openstaat voor een dialoog met de nieuwe Amerikaanse regering over de oorlog in Oekraïne. Daarbij zou het doel volgens Poetin geen korte wapenstilstand zijn, maar een duurzame vrede.

    'We zien de uitspraken van de nieuw gekozen president van de Verenigde Staten en leden van zijn team over de wens om de directe contacten met Rusland te herstellen', zei Poetin. 'We horen ook zijn verklaring over de noodzaak om al het mogelijke te doen om de Derde Wereldoorlog te voorkomen. We verwelkomen deze houding uiteraard en feliciteren de gekozen president van de Verenigde Staten van Amerika met zijn aantreden.'

    Trump bezwoer al meermaals dat hij de oorlog in Oekraïne binnen 24 uur zal beëindigen als hij president is. De voorbije weken probeerde zowel Rusland als Oekraïne zoveel mogelijk gebied te veroveren, om een zo sterk mogelijke onderhandelingspositie te hebben in eventuele vredesgesprekken.

    ©via REUTERS
  • Trump vierde aantreden zondagavond al met aanhangers

    Aan de vooravond van zijn inauguratie heeft Donald Trump zijn tweede ambtstermijn al met zijn aanhangers gevierd. Zondagavond woonde hij eerst een ‘Make America Great Again (MAGA)'-overwinningsrally in de Capital One Arena in Washington bij, waar hij zijn aanhangers beloofde 'binnen enkele uren elk dwaas idee van de regering-Biden terug te draaien'. Daarna schoof hij aan bij een diner bij kaarslicht in het National Building Museum.

    Daarop waren zijn grootste financiers en politieke bondgenoten uitgenodigd, net als bedrijfsleiders als Tesla-baas Elon Musk en Amazon-topman Jeff Bezos. Kaartjes voor het evenement kostten volgens Amerikaanse media 1 miljoen dollar. 

    Trump bezwoer er dat alles anders zal worden onder zijn bewind. 'Morgen zullen we een einde maken aan deze catastrofe en aan het verval van onze natie van de afgelopen jaren', klonk het.

    Voor zijn inauguratie maandag staat onder meer een bezoek aan het soldatenkerkhof Arlington National Cemetery en een misviering gepland.

  • Bitcoin bereikt nieuw record in aanloop naar inauguratie Trump

    De bitcoin is maandag naar een nieuw record van 109.241 dollar (105.989 euro) gestegen, omdat beleggers verwachten dat Donald Trump als Amerikaans president een cryptovriendelijk beleid zal voeren. Het vorige record dateert uit december en bedroeg meer dan 108.000 dollar.  

    De nieuwe president veroorzaakte vrijdag ook turbulentie op de cryptomarkten door zelf zijn eigen cryptomunt te lanceren, schrijft collega Wouter Vervenne. Ook first lady Melania Trump kondigde dit weekend haar eigen cryptomunt aan.

  • Volg hier live de inauguratie van Donald Trump als Amerikaans president

    Goedemiddag en welkom op deze blog. Vanmiddag legt Donald Trump voor de tweede keer de eed af als Amerikaans president. In een ceremonie, die door de bittere kou in Washington uitzonderlijk binnen in het Capitool plaatsvindt, zal hij rond 18 uur onze tijd ingezworen worden als de 47ste president van de Verenigde Staten. 

    Trump is met zijn 78 jaar de oudste president die ooit ingezworen werd, Joe Biden was bij zijn aantreden vier jaar geleden vijf maanden jonger. Hij is ook de eerste president met een strafblad die zijn intrek neemt in het Witte Huis. 

    De Republikein kondigde al aan een blitzstart te zullen nemen. Hij zou al een honderdtal bevelschriften klaarliggen hebben die hij in zijn eerste uren wil ondertekenen, onder meer rond de aanpak van illegale immigratie, hogere handelstarieven en gratie voor zijn aanhangers die vier jaar geleden het Capitool bestormden.

    ©EPA

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud