Advertentie

Economie VS krimpt met 4,8 procent

De bouw is een van de weinige sectoren die het in de VS in het eerste kwartaal nog goed deden. ©AFP

Het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal met 4,8 procent op jaarbasis gedaald, de eerste krimp sinds 2014.

De daling is groter dan verwacht. Economen gepolst door het nieuwsbureau Bloomberg hadden gerekend op een krimp met 4 procent.

Het is meteen ook de grootste terugval sinds de financiële crisis. In het vierde kwartaal van 2008 kromp de Amerikaanse economie met 8,4 procent op jaarbasis. De jongste daling was in het eerste kwartaal van 2014, toen de economie met 1,1 procent terugliep.

Advertentie

Recordexpansie

De verwachting is dat deze krimp de voorbode is van een dramatischer tweede kwartaal. De eerste 2,5 maanden van het jaar draaide de Amerikaanse economie nog op volle toeren. Pas midden maart viel het economisch leven stil door lockdownmaatregelen. In het tweede kwartaal zal de lockdown veel langer voelbaar zijn - al minstens heel april - zodat de VS afstevenen op een recessie, zijnde twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei. Daarmee komt een einde aan een recordexpansie die bijna elf jaar duurde.

-7,6 procent
Consumptie
De Amerikaanse consumentenuitgaven krompen in het eerste kwartaal met 7,6 procent, de grootste daling sinds 1980.

De consumentenuitgaven krompen met 7,6 procent, de grootste daling sinds 1980, met uitgaven voor duurzame consumptiegoederen die de grootste tik in elf jaar incasseerden. De bedrijfsinvesteringen vielen met 8,6 procent terug, het meest sinds 2009 en het vierde opeenvolgende kwartaal met dalende investeringen. Een lichtpuntje was de woningbouw, die 21 procent groeide dankzij het mooie weer en de lage hypotheekrentes.

Voor het tweede kwartaal gaat ING-econoom James Knightley uit van een krimp met liefst 40 procent op jaarbasis, ofwel 10 procent kwartaal op kwartaal. Hij rekent niet op een snel V-vormig economisch herstel, maar verwacht dat de verloren productie van deze twee kwartalen pas in de tweede helft van 2022 goedgemaakt zal zijn.

Advertentie
Een containerschip in de haven van Oakland, Californië. De containertrafiek van China naar de VS zakte in maart met meer dan 12 procent.
Internationaal
analyse
Investeerders haalden woensdag opgelucht adem toen een pauze werd aangekondigd in de wereldwijde handelsoorlog. Maar het gemiddelde invoertarief in de VS blijft twaalf keer hoger dan drie maanden geleden. 'Het is nog altijd heel erg.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Magnette tackelt De Wever: 'Het moment om aan de goede kant te staan van de geschiedenis'
PS-voorzitter en oppositieleider Paul Magnette daagt premier De Wever uit om net zoals de Franse president Emmanuel Macron over te gaan tot de erkenning van Palestina. De Wever verwees naar het regeerakkoord, waarin staat dat België voor een tweestatenoplossing is.
Gesponsorde inhoud