IMF krikt groeiprognose voor wereldeconomie licht op
De wereldeconomie zal zowel dit als volgend jaar met 3 procent groeien. Dat meldt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zijn kwartaalupdate.
Het IMF verwacht voor dit jaar dat de wereldwijde groei verder terugvalt tegenover de 3,5 procent in 2022. Hoewel de prognose voor 2023 nu iets hoger is dan de voorspelde 2,8 procent in april, blijft ze met 3 procent voor zowel 2023 als 2024 naar historische maatstaven zwak. Op middellange termijn is de prognose nog altijd de laagste sinds 1990.
Inflatieverwachtingen
Centrale banken verhoogden de rente - ten koste van een daling van de economische activiteit - om de inflatie te bestrijden. Die wereldwijde inflatie zal naar verwachting dalen van 8,7 procent in 2022 naar 6,8 procent in 2023 en 5,2 procent in 2024. De onderliggende kerninflatie zal naar verwachting geleidelijker dalen. Daardoor zijn de prognoses voor de algemene inflatie in 2024 met 0,3 procentpunt verhoogd.
De kerninflatie daalt geleidelijker dan de algemene inflatie.
De inflatieprognose voor 2023 is dan weer naar beneden bijgesteld met 0,2 procentpunt, grotendeels als gevolg van de gematigde inflatie in China. De Volksrepubliek kwam met een sterke postcovidheropleving, maar verloor nadien snel stoom.
De lagere inflatieverwachting voor 2023 komt van twee kanten: naast de verkrapping van het monetair beleid zijn ook de dalende internationale grondstoffenprijzen van belang.
Minder bankzorgen
De recente oplossing van de onenigheid over het Amerikaanse schuldenplafond en, eerder dit jaar, de maatregelen van autoriteiten om de turbulentie bij de Amerikaanse en Zwitserse banken te beteugelen, verminderden de onmiddellijke risico's in de financiële sector.
De inflatieverwachtingen van het IMF nemen af voor 2023, en stijgen voor 2024.
Toch slapen bankdirecteurs beter niet meteen op beide oren, want het IMF schetst naast het basisscenario ook een somberdere variant. De groei van bankleningen is sterk vertraagd door strengere kredietvoorwaarden na de renteverhogingen. De inflatie kan daarnaast hoog blijven en zelfs oplopen als zich nog schokken voordoen, waaronder van een intensivering van de oorlog in Oekraïne en extreme weersomstandigheden. Het herstel in China kan verder vertragen, deels als gevolg van onopgeloste vastgoedproblemen.
In het gunstige scenario valt de inflatie sneller terug dan verwacht, waardoor er minder behoefte is aan een strak monetair beleid en de binnenlandse vraag veerkrachtiger kan blijken.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen