Aung San Suu Kyi krijgt gedeeltelijke gratie in Myanmar
Aung San Suu Kyi heeft gedeeltelijk gratie gekregen. Dat melden Myanmarese staatsmedia. De afgezette regeringsleider van Myanmar zal wellicht nog niet volledig vrijkomen.
De voormalige Nobelprijswinnares zit in de cel sinds ze begin 2021 afgezet werd bij een militaire staatsgreep. Bij de parlementsverkiezingen van een jaar eerder boekten Aung San Suu Kyi en haar partij een grote overwinning. Het leger, dat van 'massale stembusfraude' sprak, weigerde haar een nieuwe ambtstermijn van vijf jaar te geven.
De situatie mondde uit in haar arrestatie en leidde tot zware incidenten tussen de aanhangers van Aung San Suu Kyi en het leger. De protesten werden hardhandig neergeslagen, met meer dan 3.000 doden tot gevolg. De verslechterde humanitaire situatie sinds de staatsgreep zette de Franse energiereus TotalEnergies aan tot een exit uit het Aziatische land.
Aung San Suu Kyi is de dochter van Aung San, die in Myanmar nog altijd vereerd wordt als de 'vader van de natie'. Als premier van de toenmalige Britse kroonkolonie Birma was hij de drijvende kracht achter 's lands onafhankelijkheidsstreven. Aung San Suu Kyi kreeg in 1991 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar geweldloze strijd voor democratie en mensenrechten. De internationale ster van 'moeder Suu', die zeer geliefd is bij de Myanmarese bevolking, taande wel toen ze nauwelijks afstand nam van de grove mensenrechtenschendingen tegen een moslimminderheid in Myanmar.
Vastentijd
Sinds haar afzetting zit de activiste vast. Ze werd veroordeeld tot 33 jaar opsluiting voor verschillende aanklachten, gaande van opruiing en corruptie tot verkiezingsfraude. Die beschuldigingen waren er vooral op gericht om de 78-jarige Aung San Suu Kyi uit de politiek te houden.
Volgens de staatsmedia krijgt ze gratie in vijf van de negentien rechtszaken. Ze krijgt een vermindering van haar celstraf met zes jaar. De militaire junta verleent die gratie aan meer dan 7.000 gevangenen ter gelegenheid van de boeddhistische vastentijd, luidt het. Hoogstwaarschijnlijk moet de activiste in huisarrest blijven.
Sinds haar arrestatie in 2021 werd Aung San Suu Kyi een keer in het openbaar gezien, in een rechtbank in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw. Vorige week werd ze volgens een vertegenwoordiger van haar politieke partij overgebracht van de gevangenis naar een regeringsgebouw.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen