Advertentie
opmerkelijk

Nederland, België en Duitsland: 'één wereldstad'

Pensioenfondsen in Nederland promoten hun land met België en Duitsland als één grote 'megastad'.

Nederlandse institutionele beleggers gaan in het buitenland Nederland als één grote stadsmetropool presenteren, aangevuld met stedelijke regio's in België en Duitsland (Antwerpen, Brussel, Keulen en Düsseldorf). Volgens pensioenfondsen zoals PGGM en andere grote beleggers speelt de internationale concurrentie zich steeds meer af tussen megasteden in plaats van landen.

Onder de naam 'Tristate­City' bieden de beleggers een uitgewerkt plan om de strijd met stedelijke conglomeraties zoals Londen, New York, Shanghai of Singapore aan te gaan en op die manier meer buitenlandse investeerders aan te trekken. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Advertentie

Mentale map

De beleggers roepen landelijke en lokale overheden op om bij buitenlandse reizen de ‘mentale map voor wereldstad Nederland’ te gebruiken en niet louter de eigen regio aan te prijzen. ‘We slaan op dit moment in het buitenland een modderfiguur’, zegt Guido Verhoef, directeur vastgoed bij pen­sioenreus PGGM en een van de deelnemers aan Tristate­City.

We slaan op dit moment in het buitenland een modderfiguur.

Guido Verhoef
Directeur vastgoed bij pen­sioenreus PGGM

Het concept van TristateCity moet buitenlandse beleggers een beter inzicht bieden in de mogelijkheden van een stadsmetropool zoals die van de Lage Landen. Verhoef: ‘Als wij naar China gaan, lezen we ons van tevoren in. Waar moet een buitenlandse belegger beginnen als hij naar ons kijkt? Nu krijgt hij onze kaart aangereikt met daarop relevante feiten over het hele land.’

Volgens de initiatiefnemers kan de Nederlandse stadsmetropool (31 miljoen inwoners) zich meten met andere megasteden zoals New York (20 miljoen inwoners) Shanghai (23 miljoen) of Sao Paolo (21 miljoen). De volgende fase is het opstellen van een investeringsagenda met een aantal concrete megaprojecten waar bijvoorbeeld pensioenfondsen ­samen met buitenlandse investeerders in kunnen stappen.

'Dit initiatief is ons niet bekend', reageert Claire Tillekaerts, topvrouw van Flanders Investment & Trade (FIT). 'Pensioenfondsen en dergelijke zijn kapitaalsinvesteringen die niet tot onze primaire focus behoren. Maar daar waar het van pas komt neemt FIT dit verhaal wel mee bij het aantrekken van buitenlandse investeerders naar Vlaanderen.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Onder meer de Duitse auto-industrie heeft het zwaar te verduren.
Duitse economie krimpt tweede jaar op rij
Het bruto binnenlandse product van Duitsland is in 2024 met 0,2 procent gedaald, nadat de grootste economie van Europa een jaar eerder al 0,3 procent kleiner was geworden. Vooral de Duitse industrie krijgt klappen.
Gesponsorde inhoud