Italiaanse minister hekelt 'afschuwelijk' verdrag met China
De Italiaanse minister van Defensie zegt dat de vorige regering een ‘afschuwelijke’ beslissing nam door Italië in te schrijven in het Chinese Belt and Road-programma. Italië zou voor het jaareinde die beslissing willen terugdraaien, maar dat belooft een delicate oefening te worden.
‘Een geïmproviseerde en afschuwelijke handeling.’ Zo noemt Guido Crosetto, de Italiaanse minister van Defensie, de beslissing van de vorige regering om Italië als enige G7-land deel te laten nemen aan het Chinese Belt and Road-initiatief.
Met dat controversiële programma hoopt China een ‘nieuwe zijderoute’ te creëren door handels- en investeringsverdragen met talloze landen af te sluiten. Centraal staan Chinese infrastructuurinvesteringen die er onder meer op gericht zijn het land van grondstoffen te voorzien. Critici zien er een instrument van neokoloniale machtspolitiek in.
Eenrichtingsverkeer
Volgens Crosetto heeft het akkoord, vier jaar geleden afgesloten door de regering-Conte, tot eenrichtingsverkeer geleid. De Chinese export naar Italië verveelvoudigde, terwijl ‘wij alleen maar wat appelsienen naar China geëxporteerd hebben’, zei Crosetto in een gesprek met de krant Corriere della Sera.
‘De uitdaging is om op onze stappen terug te keren zonder de relaties (met Peking, red) te beschadigen. Want China is een concurrent maar ook een partner.’ Het is zaak het pact ‘op te zeggen’ zonder een ‘ramp te creëren’, aldus nog de minister.
Meloni
Crosetto’s uitspraken zijn de felste veroordeling van het akkoord tot nu toe door iemand van de huidige Italiaanse regering. Crosetto is een vertrouweling van premier Giorgia Meloni. Die zei na een ontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden eerder deze week dat Italië tot het einde van het jaar heeft om een beslissing over Belt and Road te nemen. Het pact wordt automatisch verlengd als Italië er voor het jaareinde niet uitstapt.
Volgens nieuwsbureau Bloomberg hebben Italiaanse functionarissen Washington verzekerd dat Italië de overeenkomst zal opzeggen. In officiële commentaren houdt Meloni, die nog een bezoek aan Peking op de agenda heeft staan, zich op de vlakte. Het gaat volgens haar om ‘het vinden van de juiste balans’, waarbij ‘goede handelsrelaties met China mogelijk zijn los van Belt and Road’.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen