Advertentie

EU valt Google aan

©REUTERS

De Europese Commissie beschuldigt Google er van dat het zijn populaire Android-besturingssysteem voor smartphones en tablets misbruikt om concurrerende technologie de pas af te snijden.

De Europese Commissie opent  voluit de aanval op Google. Europees commissaris voor Mededinging, Margrete Vestager, beschuldigt het Californische bedrijf van machtsmisbruik met Android. Zowat acht op de tien smartphones ter wereld draaien op dat besturingssysteem.

Volgens Vestager misbruikt Google zijn Android-systeem om haar eigen zoekmachine, internetbrowser en apps te bevoordelen. Zo snijdt Google een van de belangrijkste wegen af waarlangs concurrerende makers van browsers, zoekmachines of apps hun klanten kunnen bereiken, is de redenering.

Advertentie

Concreet maakt de Commissie drie bezwaren.

  1. Volgens de Commissie zet Google de fabrikanten van tablets of smartphones die op Android draaien er toe aan de Google App Store (Play Store), de Google zoekmachine en de Google internetbrowser Chrome al te voorinstalleren én als standaard in te stellen. Gebruikers kunnen nadat ze hun toestel hebben opgestart die technologie van hun tablet of telefoon gooien, maar het punt is dat de meesten dat niet doen.
  2. Een tweede bezwaar gaat over Android zelf. Het is open source software, wat betekent dat iedereen onder de motorkap aan de software mag sleutelen. Maar volgens de Commissie zet Google er fabrikanten toe aan om die afwijkende versies niet te installeren, waardoor concurrenten die alternatieven hebben ontwikkeld dat alternatieve besturingssysteem niet bij de gebruiker krijgen.
  3. Tot slot beloont Google fabrikanten die op hun tablets en smartphones uitsluitend de Google-zoekmachine installeren, zegt de Commissie. Ook dat leidt er toe dat aanbieders van alternatieve zoekmachines extra hindernissen moeten overwinnen om bij hun klanten te raken.

Vestager zegt dat de Commissie bewijzen heeft dat  fabrikanten plannen annuleerden om alternatieve versies van het besturingssyssteem Android of andere webbrowsers te installeren op tablets of smartphones, maar dat Google hen daarvan weerhield. Het bedrijf maakt het op die manier voor gebruikers van mobiele technologie moeilijker om de internetdiensten te vinden die ze willen. Dat schaadt de consument én schaadt de innovatie van mobiele technologie, zegt Vestager.

De commissaris beschuldigde Google er in april vorig jaar al van de markt voor e-commerce te verstoren door systematisch zijn prijsvergelijker Google Shopper voor te trekken. De redenering was toen dezelfde was als nu: Vestager vond dat Google door zijn eigen shoppingdienst te promoten verhindert dat klanten online de voor hen relevante winkels vinden. Google heeft geantwoord op de beschuldiging, en de Commissie onderzoekt die antwoorden nu. Kwaliteit gaat daarbij voor op snelheid, zegt Vestager.

Door de aanval op Google te openen riskeert de Europese Commissie opnieuw spanningen met de Verenigde Staten te creëren. Vestager voert ook fiscale onderzoeken naar de onlineretailer Amazon, de fastfoodketen McDonald’s en de technologiegroep Apple en vernietigde al Nederlandse fiscale gunsten aan de koffieketen Starbucks.

Vestager reageerde woensdag op die kritiek. Ze zegt dat het haar job niet is om bedrijven te beschermen, maar om concurrentie te garanderen waarbij ieder bedrijf op basis van zijn verdiensten kan de strijd aangaan met sectorgenoten.

Advertentie

Google reageerde woensdagmiddag op de antitrustzaak. 'Android heeft een opzienbarend en duurzaam ecosysteem doen ontstaan, dat gebaseerd is op open source software en open innovatie', zegt Google vice-voorzitter Kent Walker. 'We kijken er naar uit om met de Commissie samen te werken en aan te tonen dat Android goed is voor concurrentie en goed is voor consumenten.'

Google heeft nu twaalf weken om te antwoorden op de beschuldigingen van de Commissie. Na het bestuderen van die antwoorden beslist de Commissie of Google zich effectief heeft schuldig gemaakt aan het verstoren van de Europese handel. Als dat zo is, kunnen boetes worden opgelegd tot tien procent van de omzet. Dat betekent dat het plafond voor de boete op ongeveer 8 miljard euro ligt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud