Advertentie

Nieuwe Waalse regering wil wegenvignet invoeren

Het bekende boogvormige kunstwerk langs de E411 tussen Namen en Aarlen. ©BELGA

De nieuwe Waalse regering heeft de ambitie om een wegenvignet in te voeren om weggebruikers, buitenlanders maar ook Belgen, te laten meebetalen voor het gebruik van het Waalse wegennet.

Dat staat te lezen in het nieuwe Waalse regeerakkoord. Volgens de MR en Les Engagés zou het vignet 'in overeenstemming zijn met de Europese regels' en zou het 'geen verhoging van de belastingdruk' betekenen. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zal de ingreep 'budgetneutraal zijn voor de Walen'. Wellicht volgt voor hen een compensatie in de verkeersfiscaliteit.

Met de passage over het wegenvignet zwengelt de Waalse regering een ruim 20 jaar oude discussie opnieuw aan. De invoering van een wegenvignet stond in 2004 al in het regeerakkoord van de Vlaamse regering: 'We streven naar de invoering van het wegenvignet ter vervanging van de verkeersbelasting, zodat voortaan iedereen, ook buitenlanders, betaalt voor het gebruik van onze wegeninfrastructuur', klonk het toen. Later koos Vlaanderen voor rekeningrijden, dat het uiteindelijk ook niet haalde en waar Wallonië een wegenvignet tegenoverstelde.

Advertentie

Het doel is niet om de andere Belgen te laten betalen.

Georges-Louis Bouchez
Voorzitter MR

Ook de Brusselse en de Waalse regeringen toonden zich voorstander van zo'n vignet. De drie gewestregeringen raakten het ook eens over de hoogte van het vignet en de verdeling van de inkomsten. Na bezwaren dat het wegenvignet de toets van de Europese regelgeving niet zou doorstaan en na stevige kritiek vanuit Nederland begroef toenmalig Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) het idee.

Brussel

De liberalen en Les Engagés maken zich sterk dat hun plannen wél in overeenstemming zijn met de Europese regels. MR-voorzitter Bouchez zei op de RTBF-radio dat het de bedoeling is met de andere deelstaten, in het bijzonder met het Brussels Gewest, een samenwerkingsakkoord te sluiten over de invoering van het vignet.

Volgens Bouchez is het de bedoeling een samenwerkingsovereenkomst te sluiten 'om te vermijden dat de Brusselaars worden getroffen'. 'Het doel is niet om de andere Belgen te laten betalen', klonk het. Vlaanderen werd niet expliciet genoemd door Bouchez.

Op de radiozender Bel RTL liet Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot verstaan dat 'het zuiden van het land niet altijd hoeft te dansen wanneer het noorden van het land fluit'. Volgens hem zou het wegenvignet 'in een ideaal scenario' in het hele land worden ingevoerd, maar als dat niet kan, 'zal Wallonië het apart invoeren'.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud