Advertentie

Brandstichting in scholen Charleroi uit protest tegen lessen seksuele opvoeding

Het parket van Charleroi bevestigt dat crimineel opzet bewezen is. ©BELGA

In Charleroi zijn vier scholen in brand gestoken. Graffiti verwees telkens naar Evras, de verplichte lessen seksuele opvoeding die vanaf dit schooljaar zijn ingevoerd.

In vier scholen in Charleroi werd dinsdagnacht brand gesticht. Hoewel de brandjes snel geblust werden en er minimale schade was, neemt zowel de politie als de politiek de zaak zeer ernstig.

Er zijn nog geen verdachten opgepakt, maar de politie vond brandversnellers in de buurt en ging meteen uit van kwaad opzet. 'Dit is ongezien', zegt Laurent Van Doren, korpschef van de politie van Charleroi. 'Omdat het gaat over vier strafbare feiten met een gemeenschappelijk doel heb ik contact opgenomen met de procureur des Konings. Dit dossier zal worden onderzocht, want het is duidelijk politiek getint.' Het parket bevestigt dat crimineel opzet bewezen is.

Advertentie

Dit is een dossier dat onderzocht zal worden, want het is duidelijk politiek getint.

Laurent Van Doren
Korpschef politie Charleroi

Seksuele opvoeding

Aan de scholen werd graffiti aangebracht die verwees naar Evras (éducation à la vie relationnelle, affective et sexuelle), een nieuw onderwijsdecreet dat zopas werd gestemd in het parlement van de Franse Gemeenschap. De Evras-richtlijnen zijn bedoeld om met leerlingen te praten over relaties, emoties en seksualiteit. Ze bestaan al sinds 2012, maar zijn pas sinds dit schooljaar verplicht in het zesde leerjaar en in het vierde middelbaar. Het gaat om twee uur les per jaar.

TIP

De hoofdpunten van vandaag, leest u in De Tijd Avond.

Uw dagelijkse round-up van de actualiteit.

Elke dag (ma.-vrij.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

'Onze scholen aanvallen is onze kinderen aanvallen', reageert Paul Magnette, de burgemeester van Charleroi en voorzitter van de PS. 'Deze barbaarse daden zijn des te crimineler omdat ze de toekomst van de leerlingen beschadigen: hun opleiding, hun groei, hun emancipatie.' Ook schepen voor Onderwijs Julie Patte (PS) is 'gechoqueerd en boos.’

Protest moslimgemeenschap

Op sociale media is er al langer protest tegen het nieuwe decreet. Vorige week verzamelden honderden demonstranten zich voor het parlement van de Franse Gemeenschap. Het decreet roept vooral bij delen van de moslimgemeenschap veel protest op. In een persbericht dat vorige week verzonden werd, uitten verschillende islamitische organisaties hun ongenoegen over het nieuwe decreet. Het bericht werd ondertekend door de Diyanet, de grootste koepel van Turkse moskeeën in ons land, de Islamitische Federatie van België en de Associatie van Afrikaanse moskeeën in België.

In het communiqué gaven de organisaties hun 'totale onenigheid' met het decreet aan. 'Dit besluit lijkt ons in strijd te zijn met de universele en onschendbare waarden van het kader van het familiaal onderwijs en de belangen van studenten en hun gezinnen.' Er is geen bewezen link tussen het protest van de islamitische organisaties en de brandstichtingen in Charleroi.

Advertentie
3 vragen aan Johan Leman

Johan Leman is professor in de sociale en culturele antropologie, voormalig directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding en voorzitter van Foyer vzw, een Molenbeekse organisatie die inzet op integratie en inburgering.

Hoe kijkt u naar de protesten vanuit islamitische hoek tegen de Evras-richtlijnen?

'Het is belangrijk eerst te vermelden dat er geen bewijs is dat de branden in de scholen in Charleroi gesticht zijn door moslims. Dat gezegd zijnde, is er een belangrijk onderscheid tussen 'gewone' traditionele moslims en georganiseerde, fundamentalistische moslimbroederschappen.'

'In traditionele huishoudens - niet alleen islamitische, trouwens - zal altijd wel gemord worden over seksuele opvoeding. Mensen vragen zich af of seksuele voorlichting wel op school moet worden onderwezen. Ook over de leeftijd waarop kinderen die informatie moeten krijgen, zal discussie bestaan. Dat leeft zeker, maar het wordt alleen in familiecontext besproken. Dit zijn niet de mensen die op straat komen, en al zeker niet degenen die scholen in brand steken.'

Advertentie

'Die gematigde gezinnen kunnen echter wel geïnfecteerd worden door moslimbroederschappen of organisaties die het salafisme (fundamentalistische stroming in de soennitische islam, red.) uitdragen. Zij beweren dat ze de juiste interpretatie van de Koran in pacht hebben en richten zich op de intellectuele kringen om hun fundamentalistische ideologie te implementeren.'

Hoe moet de overheid reageren?

'De overheid mag niet toegeven aan die acties. Het is van cruciaal belang dat zulke fundamentalistische organisaties geen impact hebben op het onderwijs. Het onderwijs moet zijn publieke karakter behouden en mag niet door de islam - of eender welke andere godsdienst - bepaald worden.

Wat is volgens u het belang van seksuele opvoeding op school?

'Als kinderen geen seksuele opvoeding op school krijgen, vinden ze de informatie die ze nodig hebben wel op het internet. Ze zijn er vaak behendiger in dan volwassenen, maar zullen niet altijd de meest juiste informatie vinden. Als je zulke zaken dus onbesproken laat op school, creëer je een enorm vacuüm. Scholen zijn, veel meer dan het internet, de meest aangewezen plek voor jongeren om die voorlichting te krijgen.'

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Een installatie van Ekopak.
Ekopak gaat mogelijk aanvullende financiering onderzoeken
Het beursgenoteerde waterzuiveringsbedijf Ekopak onderzoekt een reeks initiatieven om zijn balans te versterken. Daarbij hoort mogelijk ook aanvullende financiering. De koers gaat opnieuw onderuit.
Gesponsorde inhoud