Advertentie

Vlaamse contactopsporing soupeerde al 15 miljoen op

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). ©BELGA

Het systeem waarmee Vlaanderen de contacten van met corona besmette personen opspoort, heeft in de drie maanden sinds de start in mei 15 miljoen euro gekost.

Over die contactopsporing was de voorbije tijd veel te doen. Vlaanderen gunde die opdracht in mei aan een consortium van callcenters en mutualiteiten, een contract dat Vlaanderen tot november maximaal 100 miljoen euro zou kosten. Op 11 mei, ongeveer een maand na de piek van de uitbraak, schoten 750 contactonderzoekers uit de startblokken. Dat was minder dan eind april was aangekondigd: toen klonk het dat er 2.000 contactonderzoekers nodig waren. Tegen juni werd het personeel nog verder ingekrompen tot een 400-tal omdat er te weinig werk was door de beperkte circulatie van het virus. Door de heropflakkering van het virus in juli is opnieuw een tand bijgestoken.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kreeg forse kritiek toen duidelijk werd dat de contactopsporing bij de heropflakkering niet op punt stond. De oppositie zei dat 100 miljoen euro was weggegooid. Het kabinet-Beke reageerde telkens furieus omdat het contract prestatiegebonden is en de 100 miljoen alleen volledig uitgekeerd wordt bij een maximale benutting van het contract. 'De 15 miljoen in de eerste drie maanden is maar één derde van de beoogde kostprijs', zei Beke dinsdag.

Advertentie

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud