Advertentie

Gelogen of niet, Vlaamse regering laat VRT-CEO Delaplace niet vallen

VRT-CEO Frederik Delaplace. ©BELGA

Groen en Open VLD betichten VRT-topman Frederik Delaplace ervan gelogen te hebben in het Vlaams Parlement. Klopt niet, zegt minister van Media Cieltje Van Achter (N-VA). 'Al heeft hij zich misschien slecht uitgedrukt.'

De Vlaamse regeringspartijen zijn niet meteen van plan VRT-CEO Frederik Delaplace te dwingen de Reyerslaan te verlaten. Dat valt te horen nu Groen en Open VLD Delaplace ervan beschuldigen dat hij in september gelogen heeft in het Vlaams Parlement. Daar gaf hij uitleg over het ontslag van programmadirecteur Ricus Jansegers, die beschuldigd werd van grensoverschrijdend gedrag, en netmanager Lotte Vermeir.

De beschuldigingen volgen na een artikel in het weekblad Humo, waarin gesteld wordt dat toenmalig minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) klachten over het gedrag van Jansegers al eerder had voorgelegd aan Delaplace. 'Zeker voor een publieke zender is juiste en correcte informatie cruciaal. Leugens en halve waarheden horen niet bij het huis van vertrouwen', reageerde Open VLD-parlementslid Gwendolyn Rutten op X. 'Conclusie: Delaplace heeft gelogen in het parlement. Situatie onhoudbaar', zei ook Groen-parlementslid Bram Jaques.

Advertentie

Het is niet meteen in ons belang om de CEO aan de deur te zetten.

N-VA-bron

In het artikel wordt uitgelegd dat er al jarenlang klachten waren over Jansegers. Er werd intern bij de VRT ook melding gemaakt van grensoverschrijdend gedrag, maar daarmee zou niets gebeurd zijn. In december 2022 kaartten de netmanagers Vermeir en Lin Delcour de kwestie aan bij de kabinetschef van Dalle. Die speelde de informatie door aan de minister.

'Geen weet van klachten'

Met die informatie koppelde Dalle naar eigen zeggen terug naar Delaplace. 'Ik heb de woorden 'grensoverschrijdend gedrag' en 'toxisch leiderschap' gebruikt, dat herinner ik me', zegt Dalle aan Humo. Nochtans beweerde de VRT-CEO in de commissie Media van het Vlaams Parlement een week na het ontslag 'geen weet' te hebben van klachten over grensoverschrijdend gedrag.

Advertentie

De oppositiepartijen voelden de nieuwe minister van Media Cieltje Van Achter (N-VA) woensdagnamiddag aan de tand in het Vlaams Parlement. Van Achter zei dat een letterlijke lezing van het commissieverslag aantoont dat Delaplace niet gelogen heeft. ‘De vraag van (Groen-parlementslid, red.) Mieke Schauvliege was of hij een klacht had ontvangen van Lotte Vermeir. Het is op die vraag dat hij heeft geantwoord dat hij er geen weet van had’, aldus Van Achter.

Advertentie

Hoongelach

Het klopt wel dat de CEO op de hoogte was van mistoestanden bij zijn directie Content, maar er is nooit een formele klacht ingediend en hij heeft wel degelijk maatregelen genomen, klonk het nog. De minister liet ook weten dat haar voorganger Dalle die interpretatie van de feiten telefonisch aan haar heeft bevestigd. ‘Ook Dalle zegt dat de CEO niet gelogen heeft. Hij (Delaplace, red.) had geen weet van formele klachten, hij heeft zich wel slecht uitgedrukt.’

Die laatste opmerking leidde tot hoongelach op de oppositiebanken, maar het was duidelijk dat de CEO het vertrouwen van de Vlaamse regering behoudt. 'Het is niet meteen in ons belang om de CEO aan de deur te zetten. Dat zou de stabiliteit niet ten goede komen', klonk het eerder al bij de N-VA. Ook Vooruit en CD&V zijn geen vragende partij. 'We zien niet direct een probleem. Of het moet zijn dat hij zelf de beslissing zou nemen om te vertrekken', zei een bron bij CD&V.

Van Achter liet wel verstaan dat ze nog in discussie zou gaan met de vakbonden van de VRT. Die stelden woensdag in een open brief de positie van hun CEO in vraag. 'Komt de voorbeeldrol van de VRT inzake de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag niet in het gedrang door de houding van de gedelegeerd bestuurder in deze zaken?', vragen de bonden zich af.

Vooral de socialistische vakbond ACOD VRT lijkt aan te sturen op op een ontslag. 'Als de politiek benoemde top van de VRT, namelijk de gedelegeerd bestuurder en de voorzitter van de raad van bestuur, hun eigen organisatie teleurstellen, stelt zich de vraag: wanneer is trop te veel?', schrijft de vakbond. 'U bent aan zet, minister Van Achter.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud