Eigenaars zonnepanelen krijgen jaren uitstel voor digitale meter
Zonnepaneleneigenaars met een analoge meter kunnen nog zeker tot 2025 genieten van een terugdraaiende teller.
Dat heeft Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekendgemaakt. De beslissing is een onderdeel van een ruimere nieuwe regeling rond zonnepanelen en digitale meters na een veelbesproken arrest van het Grondwettelijk Hof.
Als gevolg van dat arrest kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer genieten van een virtueel terugdraaiende teller. Bij zonnepanelen is het zo dat huishoudens die te veel stroom produceren voor eigen gebruik die elektriciteit op het net injecteren. In dat geval daalt de meterstand. Halen ze stroom van het net, dan stijgt de meterstand. Dat beperkt de uiteindelijk te betalen stroomrekening. De vorige Vlaamse regering beloofde dat wie tot 2020 zonnepanelen plaatste 15 jaar lang kon genieten van de gunstregeling.
Door het arrest van het Grondwettelijk Hof kan Vlaanderen die belofte niet nakomen aan 570.000 gezinnen. Zij krijgen een kleine vergoeding voor de stroom die ze op het net zetten, maar ze moeten wel de volle pot betalen voor iedere kilowattuur die ze er later weer af halen. Ze verliezen hun mogelijkheid om het net te gebruiken als een soort gratis batterij.
Alternatief
De nieuwe Vlaamse regering heeft intussen een alternatief met een kostprijs van een half miljard euro uitgewerkt. Ze stelde een eenmalige compensatie in het vooruitzicht die een rendement van 5 procent op 15 jaar moet garanderen.
Minister Demir liet een premieregeling uitwerken die onder meer rekening houdt met het piekvermogen van de installatie, de gemiddelde kost van de zonnepanelen in het jaar van installatie en de reeds ontvangen overheidssteun. Een doorsnee installatie uit 2020 zou zo een compensatie krijgen van 1.308 euro.
De ontwerpregeling werd intussen verder uitgewerkt met parlementsleden Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en kreeg afgelopen vrijdag groen licht van de Vlaamse regering.
De regeling wordt nu nog voorgelegd aan de energieregulator VREG, de Vlaamse Toezichtscommissie en de Raad van State. Nadien moet de Vlaamse regering de knoop definitief doorhakken.
Minister Demir had eerder ook al beslist om de uitrol van de digitale meters bij eigenaars van zonnepanelen on hold te zetten. De bedoeling was nochtans de klassieke teller prioritair door een digitale versie te vervangen bij nieuwbouwwoningen en zonnepaneleneigenaars.
Prioritaire doelgroep
Voor 470.000 gezinnen die nog over een analoge terugdraaiende teller beschikken, wordt dus de pauzeknop ingedrukt. Die knop blijft volgens Demir ook ingedrukt tot de premieregeling definitief is en er voor alle zonnepaneleneigenaars voldoende duidelijkheid is.
De plannen van de minister en de meerderheidspartijen gaan nog een stapje verder. Zonnepaneleneigenaars worden geschrapt als prioritaire doelgroep bij de uitvoering van de digitale meter. Zij worden dus mee opgenomen in de gewone invoering die loopt tot juli 2029.
Met de netbeheerder Fluvius is ook afgesproken dat prosumenten - verbruikers die zelf energie produceren - sowieso tot begin 2025 zonder gevolg kunnen laten weten dat ze nog geen digitale meter willen. Dat geldt niet voor nieuwe prosumenten en voor prosumenten die al 15 jaar lang een terugdraaiende meter hebben.
Meest gelezen
- 1 De Tijdcapsule | Onderwijsspecialist Wouter Duyck: 'Halveer de uitkering van wie gezond is en niet wil werken'
- 2 De Wever legt lat half zo laag voor fiscale hervorming
- 3 Biofarmabedrijf Galapagos splitst zich in twee en schrapt 200 banen in Mechelen
- 4 Na 63 jaar valt doek over Tupperware in Aalst (en Europa)
- 5 Keytrade Bank maakt kleine beursorders goedkoper, en grote duurder