De Lijn verliest meer reizigers dan MIVB en NMBS
Het aantal passagiers bij de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn lag vorig jaar nog altijd 28 procent lager dan voor de coronacrisis. Het herstel is zwakker dan bij de Brusselse MIVB of de spoorwegmaatschappij NMBS.
In 2022 vervoerde De Lijn 245 miljoen reizigers, schrijft De Standaard vrijdag. Dat is 28 procent minder dan in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Het herstel van de Vlaamse vervoersmaatschappij is zwakker dan bij de MIVB en de NMBS, die respectievelijk 21 procent en 10 procent minder passagiers hadden dan voor de crisis.
‘De Lijn klimt uit het coronadal, maar het is niet wat het moet zijn’, zegt Peter Meukens, de voorzitter van de reizigersorganisatie TreinTramBus, in de krant. ‘2022 was nog een jaar met mondmaskers en achteraan instappen, maar er vielen ook veel ritten weg door personeelstekorten, ziekte en stakingen. Ook de dienstverlening blijft problematisch, zeker in de steden.'
Grote uitdagingen
Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) wilde niet reageren op de cijfers. Pas als in mei met het jaarverslag gecommuniceerd wordt over de reizigersaantallen wil ze zich uitspreken over de evolutie. De oppositie is kritisch. 'Er lijkt geen enkele ambitie bij de Vlaamse regering om het beter te doen. In plaats van meer aanbod te voorzien, schrapt ze een op de vijf bushaltes', zegt Vlaams Parlementslid Jos D'Haese (PVDA).
De Lijn moet de reizigersaantallen en de tevredenheidscijfers opkrikken - in 2021 was 65 procent tevreden over de dienstverlening - maar staat dit jaar ook voor een enorme hervorming. De Vlaamse regering schakelt in juni over naar een vraaggestuurd vervoerslandschap, met de aanpassing van busroutes en het invoeren van knooppunten met deelmobiliteit.
25.000 bus- en tramhaltes
De Lijn moet 40 procent van haar routes en 25.000 bus- en tramhaltes aanpassen. Tegenover die uitdaging zet de Vlaamse regering geen nieuw budget, al benadrukt Peeters dat De Lijn los van de hervorming dit jaar 195 miljoen euro extra krijgt.
Bovendien moet het overheidsbedrijf zijn achterstand in digitalisering en vergroening van de busvloot wegwerken. En tussendoor het aandeel eigen inkomsten verhogen: in 2021 werd 1,1 miljard euro van de 1,3 miljard die De Lijn uitgaf bijgepast door de Vlaamse regering.
De Tijd maakte donderdag bekend dat de regering opnieuw vier onafhankelijke bestuurders heeft benoemd bij de vervoersmaatschappij. Johan Decuyper, de CEO van de luchtverkeersleider Skeyes, komt in de raad van bestuur. Oud-CEO van Bpost Jean-Paul Van Avermaet staat zijn zitje af.
Meest gelezen
- 1 Trump legt Europese Unie tarief van 20 procent op en komt met universele heffing van 10 procent
- 2 ‘Musk vertrekt binnenkort als adviseur van Trump’
- 3 Tesla biecht slechter dan verwachte verkoopcijfers op
- 4 Analisten plaatsen vraagtekens bij verklaring Ekopak over omzet
- 5 Aandeel Ekopak in vrije val door risico op kapitaalinjectie