Advertentie

Welzijnsman Bruno Vanobbergen wordt nieuwe topman katholiek onderwijs

Bruno Vanobbergen, die een CD&V-stempel heeft, komt verrassend aan het hoofd van het katholiek onderwijs. ©Jeffrey Torremans

Bruno Vanobbergen, die vandaag het Vlaams agentschap Opgroeien leidt, wordt de nieuwe directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Na tien jaar geeft Lieven Boeve de fakkel door. 'Zorg en excelleren moeten hand in hand gaan', vindt Vanobbergen.

Na een selectieprocedure door de raad van bestuur van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen wordt de 52-jarige Vanobbergen - die een CD&V-stempel heeft - de nieuwe topman van de koepel. Vanobbergen leidt momenteel het Vlaams agentschap Opgroeien en was van 2009 tot 2019 Vlaams kinderrechtencommissaris.

Lieven Boeve (58), die in 2014 Mieke Van Hecke opvolgde aan het hoofd van de katholieke onderwijskoepel, keert op 1 augustus terug naar de faculteit Theologie aan de KU Leuven. Over mogelijke extra rollen die hij nog wil opnemen, wil hij nog niet uitweiden.

Advertentie

De switch wordt in de sector opmerkelijk genoemd. Vanobbergen zou vooral iemand zijn met de 'gave van het woord', maar minder de man die de grote schoolbesturen verbindt of die een strijd met de vakbonden aangaat.

De switch van Vanobbergen is opmerkelijk, valt in de sector te horen. De pedagoog van opleiding heeft veel affiniteit met de zorg- en jeugdsector, maar minder met het onderwijs. Vanuit verschillende hoeken worden dan ook vragen gesteld bij de opvallende keuze. Vanobbergen zou vooral iemand zijn met de 'gave van het woord', maar minder de persoon die de grote schoolbesturen verbindt of die een strijd met de vakbonden aangaat.

Toch is de keuze niet zo vreemd, klinkt het bij Vanobbergen zelf. 'De brug tussen onderwijs en welzijn ligt voor de hand. Ik zie dat veel jongeren overboord gaan. Velen ervaren een soort leegte en hebben existentiële crisissen. De vele aandacht voor mentaal welzijn is terecht, maar dieperliggend is er de vraag naar 'Wie ben ik?'.'

Voor Vanobbergen heeft het onderwijs drie taken: kinderen en jongeren vormen, ze laten excelleren maar ook helpen hen een plek te laten zoeken in de samenleving.

Advertentie

Vakbonden

Toch ligt vooral het lerarenloopbaanpact op de plank. Dat moet de job van leerkracht aantrekkelijker maken en moet de kwaliteitserosie stoppen. De onderwijsverstrekkers zijn vragende partij, maar de vakbonden reageerden als door een wesp gestoken op de aanbevelingen van experts, zoals het invoeren van een 38 urenweek. Het resulteerde in schoolstakingen deze maand.

Vanobbergen is niet bang voor het debat met de bonden. 'Ik kijk ernaar uit. Ik heb altijd goed samengewerkt met de vakbonden, ook in moeilijke omstandigheden. Iedereen weet dat we stappen moeten zetten. Ik ga ervan uit dat we zullen slagen.'

Excelleren betekent niet dat kinderen uit de boot vallen en massaal uitvallen door prestatiedruk.

Bruno Vanobbergen
Nieuwe topman Katholiek Onderwijs

Dat onderwijskwaliteit het buzzwoord is, wil Vanobbergen kaderen. 'De verwachtingen zijn heel hoog, en dat maakt mensen in het veld onrustig. Ik wil samen met leerkrachten en directies zoeken hoe we dit gaan doen.' Ook benadrukt hij dat het opkrikken van de onderwijskwaliteit nooit het enige doel mag zijn. 'Excelleren betekent niet dat kinderen uit de boot vallen en massaal uitvallen door prestatiedruk. Excelleren en zorg moeten hand in hand gaan.'

Eén departement

De keuze voor Vanobbergen valt ook op in het licht van de idee om kinderopvang en kleuteronderwijs dichter bij elkaar te brengen. Onder andere de partij Vooruit wil dat de kinderopvang wordt ondergebracht bij het departement Onderwijs.

Als het ooit zo ver komt, hebben de christendemocraten met Vanobbergen een belangrijke stoel bezet. Iemand die nauw zal moeten samenwerken met de toekomstige minister van Onderwijs, of minister van het Kind - een nog onbestaande en brede portefeuille, die hier en daar wordt geopperd. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen is de grootste scholenkoepel. Hij telt ruim 2.400 scholen, goed voor zo'n twee derde van alle Vlaamse leerlingen.

Vanobbergen is zelf al langer voorstander van de lijn tussen de kinderopvang en het onderwijs. Concreet betekent het dat de kinderopvang georganiseerd wordt in een school, om de harde overgangen tussen 0 en 6 jaar tegen te gaan. 'Daar zit toekomstmuziek in', meent Vanobbergen.

Agentschap Opgroeien

De overstap van Vanobbergen betekent ook dat het agentschap Opgroeien, waaronder onder meer Kind en Gezin valt, voor de tweede keer in een jaar op zoek moet naar een nieuwe topambtenaar. Vanobbergen verving na een lange procedure Katrien Verhegge, wier positie onhoudbaar geworden was na wantoestanden in de kinderopvang.

De twee kandidaten die na Vanobbergen strandden - Joris Meganck en Shaireen Aftab - kunnen niet meer opgevist worden. De wervingreserve die na die procedure werd aangelegd, verviel na de proeftijd van Vanobbergen op 26 maart. De procedure moet dus overgedaan worden.

Hoe krikken we de kwaliteit van het onderwijs weer op?
De reactie van politieke partijen
Advertentie
Gesponsorde inhoud