D-Day voor Jambon?
Het ziet er naar uit dat Vlaams minister-president Jan Jambon vandaag zijn ministers samenroept om eindelijk een stikstofakkoord te sluiten.
Zal het de Vlaamse regering vandaag toch lukken om de stikstofmiserie achter zich te laten? In de nacht van dinsdag op woensdag deed Jambon een poging om te landen in het zeer moeilijke en politiek gevoelige stikstofdossier. Maar hij slaagde er niet in en moest met lege handen naar het parlement, waar er een debat over het thema op de agenda stond.
Jambon koos er vervolgens voor om eerst de boerenbetoging in Brussel te laten passeren vooraleer opnieuw aan tafel te gaan. Dat gebeurt straks. Als Jambon zijn eigen deadline wil halen, moet hij vanavond of vannacht een akkoord op zak hebben. Volgens alle betrokken partijen liggen intussen wel de nodige bouwstenen op tafel om tot een akkoord te komen.
Knelpunten
Elf van de dertien knelpunten in het dossier zijn intussen uitgeklaard, inclusief de rode lijst met bedrijven die verplicht moeten sluiten. Er blijven twee grote knelpunten over. De belangrijkste is het onderscheid in vergunningsregels tussen de landbouw en de industrie. In februari vorig jaar is afgesproken dat boeren alleen een nieuwe vergunning kunnen krijgen als ze niet meer dan 0,025 procent uitstoten van de stikstof die een natuurgebied aankan. De industrie mag 40 keer meer uitstoten.
Elf van de dertien knelpunten in het dossier zijn intussen uitgeklaard, inclusief de rode lijst met bedrijven die verplicht moeten sluiten.
CD&V vindt dat discriminatie, maar de N-VA verdedigt het onderscheid met de cijfers dat de landbouw een sterkere impact heeft op de natuur. Mogelijk schuilt een akkoord in een snellere versoepeling van de regels dan in het stikstofakkoord vorig jaar is afgesproken. Daarnaast heeft de N-VA het moeilijk met de vraag van CD&V om in de buurt van natuurgebieden gemakkelijker vergunningen te geven als een landbouwbedrijf stopt.
Staatsmanschap
N-VA-voorzitter Bart D Wever liet in De Zevende Dag verstaan dat achter de schermen aan een akkoord gewerkt wordt. 'Van zodra er uitzicht is op een akkoord, kunnen de ministers samenkomen om een akkoord te bezegelen.'
CD&V-voorzitter Sammy Mahdi deed een oproep om vandaag 'een goed akkoord' te sluiten. 'Ik hoop dat iedereen voldoende staatsmanschap toont. Iedereen is het erover eens dat we iets moeten doen aan de uitstoot van stikstof. Maar we moeten de landbouw wel nog perspectief kunnen geven.'
In het middagjournaal van VTM benadrukte De Wever dat een akkoord noodzakelijk is. 'Geen akkoord sluiten, zou getuigen van zeer grote onverantwoordelijkheidszin.' De Wever verwees naar Nederland waar er een vergunningenstop. 'Dat hangt ook als een zwaard van Damoscles boven ons.'
Meest gelezen
- 1 Brouwerij Huyghe is Trump te slim af en bespaart bom geld op importtarieven
- 2 Nieuw laadtarief kan bestuurder elektrische bedrijfswagen tientallen euro’s per maand kosten
- 3 Musk op Italiaans congres: 'Hoop op vrijhandelszone met EU'
- 4 De must-reads van het weekend
- 5 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla