Zweedse coalitie wil kernuitstap uitstellen
Coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben van verschillende partijen van hun toekomstige coalitie voorstellen gekregen voor de verlenging van de levensduur van de kerncentrales en/of de bouw van een nieuwe centrale.
Nu de Zweedse coalitie in de steigers staat, is de kans reëel dat de toekomst van kernenergie in ons land opnieuw verandert. ‘ Er zijn van verschillende partijen aan de onderhandelingstafel voorstellen geformuleerd. Dat gaat in de richting van een verlenging van sommige centrales of de bouw van een nieuwe centrale’, zegt een bron.
Daarmee lijken de Zweedse partners komaf te willen maken met de wet op de kernuitstap die door de paars-groene regering in 2003 werd gebetonneerd. De bedoeling was dat er geen nieuwe kerncentrales werden gebouwd en dat alle kerncentrales tussen 2015 en 2025 zouden sluiten.
Voorstanders
Het is de MR die een voorstel op tafel heeft gelegd om de levensduur van sommige centrales met tien jaar te verlengen. Ook de N-VA is daar voorstander van. In de campagne pleitte de N-VA voor een verlenging van het nucleaire tijdperk tot 2065 door sommige centrales langer open te houden en nieuwe reactoren te bouwen.
Open VLD is in principe tegen een verlenging. Maar bij de Vlaamse liberalen is te horen dat ze er geen breekpunt van willen maken. Ze zijn in principe ook niet tegen de bouw van een nieuwe centrale, maar die moet dan wel van een nieuwe generatie zijn.
Twijfel
Bij CD&V twijfelen ze evenwel of het scenario van de uitstap moet worden verlaten. Te meer omdat er door de stijging van zonne- en windenergie nu ook vaak overproductie is. En als er onvoldoende capaciteit is, kan beroep worden gedaan op stroom van Nederlandse centrales, waar er voldoende capaciteit is. Maar CD&V wil ook geen risico’s nemen. Als er bevoorradingsproblemen dreigen, dan kan gepraat worden over een verlenging, valt te horen.
Scheurtjes
Het zou gaan om de verlenging van de levensduur van de jongste centrales (Tihange 3 en Doel 4). De kans is klein dat de sluiting van Doel 1 en 2 in 2015 nog kan vermeden worden. En het verlengen van Tihange 2 en Doel 3 is een risico, want die zijn nog altijd gesloten omwille van scheurtjes.
De discussie over de al of niet verlenging van de kerncentrales hangt samen met de rente die de energieproducenten vooral Electrabel elk jaar moeten betalen aan de Belgische staat.
Voor dit jaar gaat het om 471 miljoen euro. Electrabel strijdt al jaren tegen die taks. De nieuwe topman van Electrabel, Philippe Van Troeye, heeft daarover al discrete contacten gehad met de partijen van de Zweedse coalitie.