Advertentie

Al 10.000 digitale stempels voor officieel vertaalde documenten

©shutterstock

De legalisering van een vertaald diploma, attest of ander officieel document via een online tool werd al 10.000 keer aangevraagd. Sinds de lancering een halfjaar geleden moeten Belgen in het buitenland en vertalers niet langer fysiek een stempel halen.

2.500 beëdigde vertalers hebben zich de voorbije zes maanden aangesloten op het digitale platform eLegalization van Buitenlandse Zaken. Ze vertalen officiële diploma's, vonnissen, attesten, geboorteaktes of andere overheidsdocumenten.

De aanvragen komen voornamelijk van Belgen in het buitenland, zoals studenten die aan een buitenlandse universiteit studeren. Ze hebben voor hun inschrijving vaak bewijsstukken nodig. Via de digitale tool krijgt het vertaalde document een digitale stempel, waardoor buitenlandse overheden het erkennen als een officieel document.

Advertentie

Loket

Vroeger duurde de legalisering van vertaalde documenten veel langer, omdat verschillende overheden fysiek een stempel moesten zetten. Vertalers moesten eerst met het vertaalde papier naar de griffie van de rechtbank van eerste aanleg om hun handtekening te laten legaliseren.

Daarna moest de burger of de vertaler met het origineel een stempel halen bij de kantoren van Justitie en Buitenlandse Zaken in Brussel. Voor Belgen in het buitenland leverde dat problemen op. Ze moesten soms de vertaler inschakelen en hopen dat die naar het loket wilde gaan om het document te legaliseren. 'Het was nodeloos omslachtig en inefficiënt', zegt minister van Justitie van Quikenborne (Open VLD).

Vooruitgang

Om de procedure te versnellen werd de verplichte tussenkomst van Justitie en de rechtbank geschrapt. De rest verloopt digitaal, door in te loggen met eID. 'Doorgaans is de stempel er binnen een dag', zegt Justitie.

De vertalers zijn tevreden met de tool. 'De verplaatsingen naar het loket van de FOD Buitenlandse Zaken bracht handenvol tijd en veel kosten mee', zegt Bob Muyllaert, beëdigd vertaler en de covoorzitter van de beroepsvereniging Lextra Lingua. 'Voor veel burgers was dat tijdens de werkuren niet haalbaar. ELegalization is een grote vooruitang.'

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud