Afschaffing ecocheques 30 dagen in de koelkast
De meerderheidspartijen hebben het lot van de ecocheques nog niet durven te bezegelen. Er wordt pas op 21 maart over het wetsvoorstel gestemd.
De federale meerderheidspartijen hebben twee weken geleden een wetsvoorstel ingediend voor de afschaffing van de ecocheques. Ze willen de cheques, waarmee ecologisch vriendelijke producten kunnen worden aangekocht, vervangen door een nettovergoeding op de loonbrief.
Omdat de bedrijven die de cheques uitgeven fors aan het lobbyen zijn voor het behoud van de vouchers, wilden Open VLD en de N-VA het wetsvoorstel dinsdagochtend snel stemmen in de Kamercommissie Sociale Zaken. Maar de coalitiepartners CD&V en de MR, die nochtans voorstanders zijn van de afschaffing van de cheques, gingen dwarsliggen.
CD&V luistert naar sociale partners
Tot grote woede van N-VA-Kamerlid Zuhal Demir wil CD&V eerst de sociale partners horen over de afschaffing. De vakbonden en de werkgeversorganisaties hebben een brief geschreven naar de federale regering waarin ze om een onderhoud vragen. ‘Als ze nog eens willen worden gehoord, moeten we luisteren’, zegt Kamerlid Stefaan Vercamer. Zowel de bonden als de werkgevers zijn tegen de afschaffing van de cheques.
De Franstalige liberalen van de MR zijn dan weer bang dat de afschaffing van de ecocheques vervelende nevenwerkingen kan hebben. Ze vrezen dat de cheques, die niet worden belast, dat plots wel zullen worden als ze in een nettovergoeding worden omgezet.
Volgens Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert is die vrees onterecht. ‘Maar het einddoel moet worden gehaald. Als dat vandaag niet lukt, dan over een paar weken’, stelde hij tijdens de commissievergadering.
Stemming uitgesteld
Tot ergernis van de N-VA besloten Open VLD, de MR en CD&V de stemming uit te stellen. ‘De posities zijn gekend, zowel die van de sociale partners als die van de bedrijven die de cheques uitgeven. Het is tijd dat we een stap vooruit zetten en vandaag over het voorstel stemmen’, poneerde Zuhal Demir.
Wat is een ecocheque?
Tijdens het loonoverleg van 2009 hebben de sociale partners beslist om ecocheques in het leven te roepen. Het was een manier om werknemers opslag te geven waarbij het brutobedrag overeenstemt met het nettobedrag. Werknemers kunnen voor maximaal 250 euro per jaar aan ecocheques krijgen, waarmee ze ecologische producten zoals een energiezuinige wasmachine, groene lampen of zelfs fietsen kunnen aankopen.
Demir vroeg tijdens de commissievergadering om het wetsvoorstel goed te keuren. 'Als we nu terugkrabbelen omdat dezelfde lobbyisten met dezelfde argumenten komen aandraven, maken we dit parlement belachelijk en onszelf verdacht.' De coalitiepartners gingen daar evenwel niet op in.
30 dagen
Van uitstel hoeft volgens de meerderheidspartijen geen afstel te komen. Commissievoorzitter Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil werk maken van een strakke timing. 'De Raad van State moet binnen 30 dagen een advies geven en de sociale partners krijgen 30 dagen om een schriftelijk advies af te leveren', zegt hij. Op 21 maart volgt de stemming.
Om de druk op de lobbygroepen te verhogen diende Van Quickenborne ook een amendement in om tegelijk met de ecocheques ook de maaltijdcheques te vervangen door een nettovergoeding.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen