Opnieuw topoverleg over verlenging kerncentrales
Premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten hadden dinsdagavond een meeting met Engie-CEO Catherine MacGregor over de levensduurverlenging voor de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Er zijn stappen vooruitgezet, luidt het.
Ondanks de problemen bij Bpost en de besognes over staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo), die zichzelf steeds verder in nesten werkt, zaten premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dinsdagavond opnieuw samen met Catherine MacGregor, de CEO van Engie, de uitbater van de kerncentrales.
Eerder was aangekondigd dat de onderhandelingen over een levensduurverlenging voor de reactoren Doel 4 en Tihange 3 hernomen zouden worden na de Noordzeetop van maandag in Oostende. De Franse president Emmanuel Macron was daar van de partij, maar naar verluidt is met hem niet gesproken over het dossier, ook al heeft de Franse staat een aanzienlijk belang in Engie.
Langs Belgische zijde hoopt men deze week een doorbraak te bereiken in de moeizame onderhandelingen. Van der Straeten besliste daarom na de Noordzeetop niet naar Denemarken te reizen voor een bijeenkomst van de windenergiesector. Ze schoof dinsdagavond samen met De Croo aan tafel voor gesprekken met de Engie-top.
Obstakels geruimd
Het was een 'constructieve meeting', klonk het dinsdagavond na afloop van het onderhoud. De discussie spitst zich al langer toe op een maximumfactuur voor de berging van het nucleaire afval en op het verdienmodel achter het tien jaar langer openhouden van de twee reactoren. Daarin zouden obstakels geruimd zijn.
Hoewel de Belgische onderhandelaars weleens het gevoel bekruipt dat Engie een onwillige partner is die niet geïnteresseerd is in het langer openhouden van de kerncentrales, lopen de gesprekken niet vast. Er zijn vorderingen gemaakt en de technische teams kunnen weer aan het cijferen gaan, luidt het.
Niemand wilde dinsdag zeggen of deze week nog topontmoetingen gepland zijn. Ook de hoop op een doorbraak tegen eind deze week werd niet herhaald, want er zijn al heel wat deadlines gesneuveld.
Ondertussen tikt de klok. Zonder akkoord wil Engie niet de brandstof bestellen die nodig is om Doel 4 en Tihange 3 tien jaar langer open te houden. Het energiebedrijf heeft van zijn leverancier te horen gekregen dat er nog wat rek op zit, maar toch moeten snel knopen worden doorgehakt zodat de twee reactoren vanaf de winter van 2026-2027 stroom kunnen leveren. Zonder akkoord over de levensduurverlenging is de energiebevoorrading niet gegarandeerd.
Meest gelezen
- 1 Beurzen starten nieuwe week met zware verkoopgolf
- 2 Wereldleiders in de rij bij Trump om gunstigere tarieven te onderhandelen
- 3 In Shanghai lachen de Chinezen met de domme zelfrijdende Tesla
- 4 Ontij op de beurs: hoe beleggen in een tarievenstorm?
- 5 De week die komt: Trump-tarieven, Oekraïne, begroting, inflatie, Fagron en resultaten