Advertentie

België casht 2 miljard euro op BNP Paribas

©Reuters

Regering-Michel laat belang in Franse bank zakken van 10,3 naar 7,8 procent.

De Belgische staat verkoopt een kwart van zijn belang in de Franse bank BNP Paribas

, de moeder van BNP Paribas Fortis. De verkoop levert iets meer dan 2 miljard euro op.

De timing is geen toeval. De vrees dat de extreemrechtse Marine Le Pen zondag verkozen zou raken als president van Frankrijk leeft ook in de federale regering. De verwachting is dat de aandelenmarkten in dat scenario een forse tik krijgen.

Advertentie

Waarom de regering per se nog een dividend wou

België ontvangt eigenlijk maar 62,4 euro per aandeel, terwijl de zakenbanken de stukken verkochten voor 65,1 euro. Hoe komt dat? Wel: de kopers hebben geen recht op het brutodividend van 2,7 euro per aandeel dat eind deze maand wordt uitgekeerd.

Van Overtveldt benadrukt namelijk dat de staat dit jaar nog kan rekenen op een volledig dividend dankzij de techniek van een ‘forward sale’. Daardoor wordt de prijs min het dividend vastgelegd, maar de aandelen worden pas later geleverd. Daardoor casht de staat dit jaar nog 346 miljoen dividenden.

Dat laatste is niet onbelangrijk: dat dividend mag in tegenstelling tot de - als gevolg van dat dividend iets lagere - verkoopprijs van de aandelen wél nog meegeteld worden in de begroting voor 2017.

Gisteren kondigde minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan dat België zijn belang in BNP Paribas wil laten zakken van 10,3 naar 7,8 procent. De transactie gebeurde vannacht. In de regering gaat men ervan uit dat dit ‘een momentum’ was ‘omdat het aandeel zeer hoog aan het koersen was’. Het aandeel eindigde woensdag dicht bij het hoogste peil sinds oktober 2008.

Volgens persbureau Bloomberg verkochten de begeleidende zakenbanken de 31,2 miljoen aandelen tegen 65,10 euro per stuk, een korting van 1,6 procent op de beurskoers van woensdagavond (66,15 euro). Zo'n korting is logisch om zo'n groot pakket aandelen vlot bij grote beleggers geplaatst te krijgen. Het pakket beloopt bijna acht keer de goed 4 miljoen stuks die gemiddeld per dag op de Parijse beurs verhandeld worden.  

 

De constructie heeft echter geen impact op de ontvangst uit de verkoop, iets meer dan 2 miljard euro. Dat helpt om de hoge overheidsschuld een beetje af te bouwen. De schuldgraad bedroeg eind vorig jaar 105,9 procent. Door de verkoop zakt die naar 105,4 procent.

De regering-Michel koos er bewust voor slechts een kwart van de participatie in de Franse bank te verkopen. ‘Omdat we belang blijven hechten aan ons strategisch aandeelhouderschap op lange termijn in BNP Paribas, niet het minst om het economisch belang van deze bank in ons land.’ Volgens Van Overtveldt slaagt de regering er met de verkoop in ‘een belangrijke meerwaarde te realiseren’.

Fortis en BNP

België verkocht de aandelen dus aan 65,10 euro, waardoor van een echte meerwaarde geen sprake is. Van Overtveldt bekijkt evenwel de nationalisering van Fortis Bank en de aansluitende verkoop aan BNP Paribas als één transactie en komt zo op basis van een verkooprijs van 62,70 euro aan een meerwaarde van 140 miljoen euro.

Advertentie

De staat betaalde tijdens de financiële crisis de paniekprijs van 9,4 miljard euro voor Fortis Bank. Vervolgens verkocht hij 75 procent van Fortis Bank door aan BNP Paribas. Maar bij die onmiddellijke doorverkoop werd Fortis Bank al op 11 miljard euro gewaardeerd. Daardoor ‘kostte’ de 75 procent in Fortis Bank de staat eigenlijk slechts 7,05 miljard euro - driekwart van 9,4 miljard euro - wat overeenkomt met 58 euro per aandeel BNP Paribas.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De betoging van een maand geleden. 'Toen toonden we hoe luid we kunnen zijn. Bij de staking willen we maandag tonen hoe stil we het kunnen maken', zegt het ABVV.
Land in greep van algemene staking: zowel regering als bonden denken erbij te winnen
Het ACV en het ABVV zien de algemene staking van vandaag als een opstapje naar nog meer onvrede. De regering denkt het protest te kunnen uitzweten omdat de bevolking de hinder beu is. ‘Laat de vakbonden maar doen.’
Gesponsorde inhoud