Lage-emissiezone Brussel weert vanaf 2022 laatste dieselwagens zonder roetfilter
Een uitgebreide informatiecampagne moet duidelijk maken dat vervuilende dieselwagens met euronorm 4 vanaf 1 januari 2022 niet meer welkom zijn in de Brusselse lage-emissiezone (LEZ).
In 2018 besliste de Brusselse regering dat alle dieselwagens ten laatste tegen 2030 uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Dat gebeurt stapsgewijs. Zo zijn dieselwagens met euronorm 3 sinds 1 januari 2020 niet meer welkom in de LEZ van onze hoofdstad. Alle 19 gemeenten van het Brussels Gewest vallen onder de regeling. De Brusselse ring niet, een aantal transitparkings evenmin.
Over enkele maanden komt er een nieuwe tussentijdse deadline aan. Vanaf 1 januari 2022 mogen dieselauto's met euronorm 4 (of lager) de LEZ niet meer binnen, op straffe van een boete van 350 euro. Wel is opnieuw in een overgangsperiode voorzien, waarbij overtreders een waarschuwing krijgen.
Prognoses uit 2016 gaven aan dat de verstrenging van de norm ongeveer 55.000 in Brussel ingeschreven wagens zou treffen. De recentste cijfers van de ANPR-camera's, die de controle van de lage-emissiezone uitvoeren, schetsen een positiever beeld. Momenteel zijn nog 38.000 vervuilende wagens ingeschreven in Brussel. 'De invoering van de LEZ en de verhoging van de accijnzen op diesel door de federale regering hebben een invloed gehad op het wagenpark en de aankoopbeslissingen', verklaart Leefmilieu Brussel-woordvoerster Pascale Hourman.
Roetfilter
Dieselvoertuigen met euronorm 4 zijn de laatste generatie auto's die niet uitgerust is met een roetfilter. 'Ze stoten aanzienlijke hoeveelheden fijn stof uit', klinkt het bij Leefmilieu Brussel.
Dieselvoertuigen die niet over een roetfilter beschikken, stoten aanzienlijke hoeveelheden fijn stof uit.
Om de nieuwe verstrenging aan te kondigen lanceerde Leefmilieu Brussel maandag een uitgebreide informatiecampagne. Twee slogans ('Gezondere lucht is zoals auto's, die delen we' en 'Gezondere lucht, daarvoor komen we in beweging') prijken op digitale schermen in de stad en op een groot reclamebord langs de snelweg E40. De baselines komen ook terug in radiospots en op sociale media.
Meest gelezen
- 1 Trump 'erg boos' na uitspraken Poetin over Zelensky
- 2 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 3 Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
- 4 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 5 10 geldvragen aan ondernemer Maarten Michielssens: 'Ik verdien meer dan de premier, maar ben niet gelukkiger dan ervoor'