Advertentie
mijn geld

Zuhal Demir laat winstgevendheid van dienstenchequebedrijven onderzoeken

1,2 miljoen Belgische gezinnen werken met dienstencheques om het huis te kuisen. ©ANP / ANP XTRA

Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) laat de boekhouding van dienstenchequebedrijven doorlichten door de Inspectie van Financiën.

Uit meerdere studies van GraydonCreditSafe en het departement Werk blijkt dat tot de helft van de dienstenchequebedrijven verlieslatend is. Omdat ze naar eigen zeggen te weinig inkomsten halen uit de cheques zelf en de subsidies van de Vlaamse overheid, rekenen ze hun klanten administratieve kosten aan bovenop de prijs van de cheques. In de toekomst willen ze die kosten nog verhogen.

Demir wil te weten komen of het klopt dat veel van die bedrijven moeite hebben om te overleven. Dat schrijft Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan De Tijd. Er gaat jaarlijks 1,6 miljard euro Vlaams belastinggeld naar het systeem van de dienstencheques. De bedrijven krijgen 28,07 euro voor elk uur dat een poets- of strijkhulp aan het werk is. Daarom vindt ze het vreemd dat sommige dienstenchequebedrijven overwegen hun administratieve kosten te verhogen. Ze vroeg aan de Inspectie van Financiën de winstgevendheid van die bedrijven te onderzoeken.

Advertentie

We willen objectief laten vaststellen of er inderdaad een probleem is met de winstgevendheid van bepaalde dienstenchequebedrijven.

Lorenzo Terrière
Woordvoerder Zuhal Demir

'We willen objectief laten vaststellen of er inderdaad een probleem is met de winstgevendheid van die bedrijven', zegt Lorenzo Terrière, de woordvoerder van Demir. 'Als dat zo is, willen we weten waar dat subsidiegeld dan wel naartoe gaat. Als er problemen blijken te zijn met de winstmarges en met het subsidiesysteem, zullen acties moeten worden ondernomen. Maar we wachten eerst op het advies. Dat zou er in februari 2025 moeten zijn.'

Duurdere dienstencheques

In België maken 1,2 miljoen huishoudens gebruik van poetshulp via dienstencheques. 800.000 daarvan zijn Vlaamse huishoudens.

Vanaf volgend jaar worden de dienstencheques voor hen duurder. U zult 10 euro betalen per dienstencheque in plaats van 9 euro. Ook het fiscale voordeel van de dienstencheques dooft uit. Tot nu kan een gebruiker van dienstencheques 20 procent van het aankoopbedrag van de cheques via de belastingaangifte recupereren. Dat bracht de reële prijs van een cheque van 9 euro op 7,20 euro. Er geldt een maximumbedrag van 1.790 euro per persoon.

Daarbovenop rekenen zowat alle dienstenchequebedrijven extra kosten aan voor hun administratie. Het bedrag verschilt van bedrijf tot bedrijf en schommelt tussen 1 en 5 euro per uur.

Advertentie

De zorgorganisatie i-mens vraagt al 5 euro per uur extra aan haar klanten. 'Dat hebben we proactief gedaan. Een euro daarvan gaat integraal naar onze poetshulpen als nettoloon', zegt Karin Van Mossevelde, de algemeen directeur van i-mens. 'Het is nog niet duidelijk wat de voorwaarden zijn van de verhoging met 1 euro van de prijs van de dienstencheques van de Vlaamse regering. Maar als we die euro netto kunnen doorgeven aan onze poetshulpen, zullen we onze administratieve kosten verlagen van 5 naar 4 euro per uur.'

Advertentie
Gesponsorde inhoud