Youtuber Acid veroordeeld tot voorwaardelijke celstraf voor omstreden Reuzegomvideo
Nathan Vandergunst (24), beter bekend onder zijn YouTube-naam Acid, is door de Brugse correctionele rechtbank voor belaging veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Hij moet ook 20.000 euro schadevergoeding betalen.
De bal ging aan het rollen toen Vandergunst eind maart vorig jaar een video op zijn YouTube-kanaal postte over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens de doop van de studentenclub Reuzegom. In de elf minuten durende video noemde Acid vier Reuzegommers bij naam en deelde hij ook andere persoonlijke informatie. YouTube haalde de video uiteindelijk offline, maar niet voor die zo'n 200.000 keer bekeken werd.
Een van de vier Reuzegommers die in de video geïdentificeerd werden, was echter niet aanwezig op de doop en werd niet vervolgd. Vandergunst noemde ook het restaurant van zijn ouders. Dat toprestaurant in Antwerpen werd daarna overspoeld met negatieve recensies en valse reservaties, waardoor het het onlinereserveringssysteem moest uitschakelen. De ouders van de Reuzegommer in kwestie daagden Vandergunst voor de rechter voor laster en eerroof en eisten een schadevergoeding van 200.000 euro voor de economische schade aan het restaurant.
Schandpaal
Het Openbaar Ministerie vroeg een 'principiële, maar duidelijke straf' voor de youtuber. Procureur Lode Vandaele vergeleek de video met een schandpaal uit de middeleeuwen. De verdediging vroeg de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. Daarnaast wierp meester Walter Van Steenbrugge op dat enkel het hof van assisen bevoegd is om over een drukpersmisdrijf te oordelen. Los daarvan vroeg hij om de vrijspraak, op basis van de vrijheid van meningsuiting.
De schadevergoeding aan de ouders van de vernoemde Reuzegommer kan nog oplopen.
De correctionele rechtbank veroordeelde Vandergunst donderdag toch tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met drie jaar uitstel voor onder meer elektronische belaging. Vandergunst moet dus niet effectief naar de gevangenis. Wel moet hij een boete van 800 euro betalen aan het slachtofferfonds.
Opvallende passage uit het vonnis: 'Een werkstraf had, gelet op de jonge leeftijd van de beklaagde, een passende bestraffing kunnen zijn om de beklaagde kennis te laten maken met arbeid in de niet-virtuele wereld.' Zonder instemming van de beklaagde kan een rechter die straf echter niet opleggen. Daarom werden de Reuzegomleden wel veroordeeld tot werkstraffen van 200 tot 300 uur, en Vandergunst niet.
De vernoemde Reuzegommer krijgt een symbolische schadevergoeding van 1 euro, zijn ouders een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro. Al zou die zou nog kunnen oplopen. Een expert is aangesteld om de werkelijke schade verder te onderzoeken.
Meest gelezen
- 1 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 2 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 3 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters
- 4 Belegger schrikt van fitnessambities Colruyt
- 5 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening