Zware overstromingen in Voeren mogelijk erkend als ramp
De Limburgse gemeente Voeren kreeg in de nacht van vrijdag op zaterdag af te rekenen met zware overstromingen. De Vlaamse regering zal de wateroverlast waarschijnlijk als ramp erkennen.
In de vooravond op vrijdag ontstond in Voeren de eerste wateroverlast. De toestand werd almaar kritieker en uiteindelijk bleken evacuaties nodig. De brandweer kon verschillende mensen op het nippertje in veiligheid brengen, nadat het water in de straten pijlsnel was gestegen.
Op sommige plaatsen viel er vrijdag tot wel 100 liter neerslag per vierkante meter. Ter vergelijking: in een gemiddelde maand mei valt gemiddeld 60 liter neerslag per vierkante meter. 'De situatie is veel erger dan in 2021', zegt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) aan VRT NWS. In de zomer van dat jaar werd de regio, samen met een groot deel van Wallonië, getroffen door zware overstromingen.
Vooral in de deelgemeente Moelingen was de situatie afgelopen nacht precair. In een honderdtal huizen in Voeren minstens een meter hoog te staan. Voor de pompwerken krijgen de hoofdstraten en doorgangswegen prioriteit. Alle wegen zullen geïnspecteerd worden op veiligheid en stabiliteit en vervolgens vrijgemaakt.
Verschillende ploegen van de brandweerzone Oost-Limburg en de Civiele Bescherming zullen pompen en met bulldozers puin en modder ruimen. Kelders of garages met een mazoutgeur of zichtbare mazout op het water mogen nog niet leeggepompt worden. Er is eerst een inspectie van de brandweer nodig.
Noodgenerator
In een groot deel van het dorp is er zaterdagochtend nog altijd geen stroom. Het gaat om zo'n 500 gezinnen. Om de stroomuitval te herstellen, moet de netbeheerder Fluvius meerdere elektriciteitscabines zuiver krijgen en vervolgens bijkomende kabels trekken. Naar schatting zal er in Moelingen ten vroegste in de vroege namiddag weer stroom zijn. Rond 10 uur is er een tijdelijke noodgenerator geïnstalleerd om alleen smartphones van de getroffen bewoners op te laden.
Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bracht zaterdagvoormiddag een bezoek aan het getroffen gebied. 'Het lijkt me evident dat dit door de Vlaamse regering als ramp wordt erkend. We gaan die procedure opstarten', zei ze.
Ook minister-president Jan Jambon, die bevoegd is voor het Vlaams Rampenfonds, laat weten dat de wateroverlast 'mogelijk als ramp erkend' zal worden. 'We laten nu al proactief onderzoeken in hoeverre aan de criteria is voldaan, zodat we straks zo snel mogelijk tot uitbetaling van geleden schade kunnen overgaan', zegt Jambon in een mededeling. 'Slachtoffers nemen best zo snel mogelijk contact op met hun verzekeraar. Voor niet-verzekerde schade kan een aanvraag ingediend worden bij het Vlaams Rampenfonds.'
Ook in Wallonië viel er afgelopen nacht veel regen. In de provincie Luik is de provinciale fase van het rampenplan niet langer van kracht. Dat laat gouverneur Hervé Jamar weten.
De voorbije nacht waren verschillende beken en waterlopen buiten hun oevers getreden. Vooral in de gemeenten Dalhem en Trooz was de situatie kritiek.
Intussen daalt het waterniveau zowat overal in de provincie. Zaterdagnamiddag wordt er nieuwe regen verwacht, maar die zou niet voor grote problemen zorgen.
Meest gelezen
- 1 De must-reads van het weekend
- 2 Vlaams minister Annick De Ridder: 'Ik zit hier niet om de Vlaming cadeaus te geven'
- 3 Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
- 4 Ondernemer Marc Coucke: ‘Politici vragen me soms om advies. Maar of ze luisteren, weet ik niet’
- 5 Nieuwe supernota van formateur De Wever valt niet overal even goed