Sven Pichal voor rechter: welke straf riskeert ex-radiopresentator?
De ex-radiopresentator Sven Pichal verscheen maandag voor de rechter voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik. In theorie riskeert hij tot tien jaar cel, al zal het zo'n vaart wellicht niet lopen.
De rechtbank van Antwerpen boog zich maandag voor het eerst over de zaak rond de radiopresentator Sven Pichal, bekend van 'De inspecteur' op Radio 2. Hoewel zijn advocaten gevraagd hadden het proces achter gesloten deuren te voeren, ging de rechtbank daar niet op in. Pichal werd vorig jaar in augustus aangehouden voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik. In januari kwam hij onder voorwaarden vrij.
Wat wordt Pichal ten laste gelegd?
Pichal moet zich in totaal voor vijf aanklachten verantwoorden, die allemaal draaien rond het verwerven, bezitten en verspreiden van kinderpornografie en beelden van seksueel misbruik van minderjarigen. Zijn zaak is een onderdeel van een breder onderzoek naar het bezit en verspreiden van kindermisbruik, waarbij ook drie andere verdachten werden opgepakt. Het gaat om musicalproducent Benoît D., musicalacteur Reuben D.B. en een 43-jarige man uit Sint-Truiden. Zij werden de voorbije maanden al veroordeeld.
Op Pichals computer en gsm werden een 200-tal beelden aangetroffen van extreem seksueel misbruik van minderjarigen.
Pichal zou met hen beelden van misbruik hebben uitgewisseld op Telegram en WhatsApp en ook gefantaseerd hebben over kindermisbruik, al wordt hij voor dat laatste feit niet vervolgd. Op zijn computer en gsm werden een 200-tal beelden aangetroffen van extreem seksueel misbruik van minderjarigen. De meeste beelden dateerden uit 2023, maar de oudste stammen uit 2014. De minderjarigen zelf konden nog niet geïdentificeerd worden, maar ze worden tussen de 9 maanden en de 17 jaar geschat.
Welke straf riskeert Pichal?
Pichal bekende de feiten en zegt altijd onder invloed te zijn geweest van drugs toen hij in de chatgroepen actief was. Tijdens het onderzoek werd bij een huiszoeking bij de VRT een gebruikershoeveelheid cocaïne in de locker van Pichal gevonden, die hij vanuit Nederland had laten leveren. Voor die feiten kreeg Pichal van de raadkamer een opschorting toegekend, waardoor hij er niet voor de rechtbank voor moet verschijnen als hij vijf jaar een aantal voorwaarden naleeft.
Voor het bezitten en verspreiden van beelden van kindermisbruik riskeert Pichal in principe tot tien jaar cel, al zal het zo'n vaart wellicht niet lopen. Bij dit soort feiten wordt vaak een straf met probatie-uitstel uitgesproken, waarbij de veroordeelde een aantal voorwaarden moet naleven.
Pichal bekende de feiten en zegt altijd onder invloed te zijn geweest van drugs toen hij in de chatgroepen actief was.
Zijn medeverdachte Benoît D. kreeg acht jaar cel voor het verkrachten van twee minderjarigen en voor het bezitten en verspreiden van beelden van seksueel misbruik. Hij ging in beroep, op 21 november volgt het arrest. Reuben D.B. en de 43-jarige man uit Sint-Truiden kregen respectievelijk 30 en 18 maanden cel met probatie-uitstel voor het bezitten en verspreiden van beelden van seksueel kindermisbruik.
Hoe verloopt het proces?
Op de planning staan pleidooien van drie partijen. Advocaat Kris Lucykx treedt op voor Child Focus, die een stem wil geven aan de niet-geïdentificeerde kinderen. De aanklager pleit voor het Openbaar Ministerie, die de samenleving vertegenwoordigt en Pichal voor de rechter bracht. En advocaten Walter Damen en Davina Simons verdedigen Pichal. Een uitspraak wordt pas volgende maand verwacht.
Hoe ging de zaak aan het rollen?
In augustus vorig jaar kondigde Pichal onverwachts aan ontslag te nemen bij de VRT. 'Sven zal zich terugtrekken uit het openbaar leven en zich laten begeleiden', klonk het toen. Al snel bleek dat hij enkele dagen eerder door de politie was opgepakt in een onderzoek naar beelden van kindermisbruik. Op 25 augustus werd hij officieel aangehouden.
Uiteindelijk zat Pichal drie maanden in voorhechtenis, waarna hij nog een tijdje een enkelband moest dragen. In januari kwam hij vrij onder voorwaarden. Hij kreeg een horeca- en internetverbod en een contactverbod met minderjarigen en de pers, en moest verplicht therapie volgen.
Meest gelezen
- 1 De must-reads van het weekend
- 2 Vlaams minister Annick De Ridder: 'Ik zit hier niet om de Vlaming cadeaus te geven'
- 3 Faillissement voor Lunch Garden en gedeeltelijke overname door CIM Capital
- 4 Ondernemer Marc Coucke: ‘Politici vragen me soms om advies. Maar of ze luisteren, weet ik niet’
- 5 Nieuwe supernota van formateur De Wever valt niet overal even goed