Advertentie
interview

Onderzoeksrechter wil 'indignado'-protest

De Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise speurt al jaren naar fraude en corruptie in Brussel. ©Dries Luyten

'We nemen als maatschappij te weinig maatregelen om vuil geld op te sporen, maar in crisistijden spekken we de begroting wel door eerlijke burgers extra te belasten', zegt de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise.

De 60-jarige Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise speurt al jaren naar miljoenenfraudes in onze hoofdstad en deinsde er niet voor terug topfiguren aan te houden. Hij kliste onder meer captain of industry Luc Vansteenkiste in de zaak-Bois Sauvage over handel met voorkennis, en ex-minister Serge Kubla (MR) in het dossier-Duferco.

In een interview met De Tijd, dat zaterdag verschijnt in de krant, klaagt de onderzoeksrechter aan dat de bestrijding van de financiële criminaliteit in ons land ondermaats is. 'Burgers moeten daarover niet alleen verontwaardigd zijn, het moet hen razend maken. Hun woede zou terecht zijn. We nemen als maatschappij te weinig maatregelen om vuil geld op te sporen, maar in crisistijden spekken we de begroting wel door eerlijke burgers extra te belasten. Het is natuurlijk gemakkelijker om de mensen die hun inkomsten al aangeven nog meer te belasten.’

Advertentie

Er moet een nieuwe beweging van ‘indignados’ opstaan in België. Vuil geld mengt zich met proper geld.

Michel Claise
Onderzoeksrechter

'Als burger kan je dat aanklagen in het stemhokje, maar we kunnen ook verder gaan', roept Claise op. 'Er moet een nieuwe beweging van ‘indignados’ opstaan in België. Vuil geld mengt zich met proper geld. De toplui van ‘piratenbedrijven’ die de wet overtreden, veroveren topposities in de echte economie. Het is de plicht van burgers om daarover kwaad te zijn. Ze moeten duidelijk maken dat ze met zo’n België niet akkoord gaan.’

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Het Brusselse koersenbord wacht al sinds 2021 op een echte nieuwkomer.
Wonderjaar voor UCB en Argenx maskeert rotjaar voor Belgische aandelen
UCB en Argenx stuwden de Brusselse sterrenkorf Bel20 naar de kop van het Europese peloton. Lager op het leeglopende Brusselse koersenbord viel weinig te verdienen.
Gesponsorde inhoud