Advertentie
mijn geld

Huishoudhulp wordt duurder in 2024

Het Poetsbureau, de grootste aanbieder van poetshulp in Vlaanderen, rekent voortaan een extra kost per dienstencheque aan in plaats van een vaste bijdrage per halfjaar. ©Debby Termonia

Verschillende dienstenchequebedrijven trekken de administratieve kosten op, waardoor uw poetshulp duurder wordt.

Wie thuis poetshulp via een dienstenchequebedrijf krijgt, betaalt niet alleen 9 euro per uur voor de dienstencheque. De meeste bedrijven rekenen daar bovenop ook administratiekosten aan. Enkele spelers verhogen die kosten in 2024. De grootste stijging is er bij de zorgorganisatie i-mens, waar de meerkostprijs per dienstencheque op 1 februari steeg van 1,3 naar 5 euro.

Bij andere dienstenchequebedrijven is de stijging minder uitgesproken. Het Poetsbureau, de grootste aanbieder van poetshulp in ons land, stapte op 10 januari over van een vaste bijdrage van 40 euro per halfjaar naar een bijdrage van 1 euro per gepresteerd uur. Trixxo, een andere grote speler, houdt vast aan een vaste bijdrage per halfjaar. Die bijdrage stijgt op 1 maart wel van 48 naar 72 euro.

Advertentie

Bedrijven die al administratieve kosten aanrekenden, stappen vaak over van een vaste bijdrage per kwartaal/jaar naar een bijdrage per dienstencheque.

Paul Verschueren
Directeur Vlaanderen Federgon

Verlieslatend

Voor de prijsverhogingen verwijzen de dienstenchequebedrijven naar oplopende kosten die voortkomen uit onder meer regelgeving, ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt. ‘Volgens een analyse van GraydonCreditsafe is 37 procent van de dienstenchequebedrijven verlieslatend’, zegt Paul Verschueren, directeur Vlaanderen van de sectorfederatie Federgon. ‘De grootste 25 bedrijven boeken een gezamenlijke omzet van 1,07 miljard euro en een nettowinst van 5,8 miljoen euro. Dat is een schrale winstmarge van 0,55 procent’, zegt hij.

Volgens Verschueren past al 90 procent van de dienstenchequebedrijven administratieve kosten toe. ‘Maar de grote meerderheid is daar pas vorig jaar mee begonnen. Bij die groep stellen we geen of nauwelijks verhogingen vast in 2024. Bedrijven die wel al administratieve kosten aanrekenden, stappen vaak over van een vaste bijdrage per kwartaal/jaar naar een bijdrage per dienstencheque’, zegt hij. Familiehulp bijvoorbeeld stapte op 1 juli 2023 over van een vaste bijdrage van 50 euro per jaar naar een bijdrage van 1,25 euro per uur.  

Geen maximumgrens

9
Dienstencheque
Elke Belg kan tot 400 dienstencheques kopen voor de prijs van 9 euro per cheque.

Er is geen maximumgrens voor de extra kosten die dienstenchequebedrijven mogen aanrekenen voor hun dienstverlening. Wel zijn er enkele voorwaarden. De bijkomende kosten mogen niet dienen om de lonen te betalen, wel om bijvoorbeeld de administratie, verplaatsingen of werknemersopleidingen te financieren. De aangerekende kosten moeten redelijk zijn en de bedrijven moeten kunnen aantonen welke kosten worden aangerekend en met welk doel.

De prijs voor een dienstencheque is al tien jaar onaangeroerd gebleven. Elke Belg kan tot 400 dienstencheques kopen voor de prijs van 9 euro per cheque. Tot een bedrag van 1.790 euro aangekochte cheques per persoon geldt een belastingvermindering van 20 procent. Daardoor betaalt u in werkelijkheid 7,2 euro per dienstencheque.

Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud