Crevits wil rusthuisprijzen trager laten stijgen
Terwijl de pensioenen dit jaar nog niet gestegen zijn, zijn woon-zorgcentra 3 tot 4 procent duurder geworden, blijkt uit een analyse van de Vlaamse ouderenvereniging OKRA. Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits belooft in te grijpen.
Wie in een woon-zorgcentrum verblijft, betaalt daar in Vlaanderen gemiddeld 2.167 euro per maand voor, zo'n 70 euro per dag. De kloof met het gemiddeld netto pensioeninkomen is groot. Dat bedraagt voor mannen zo'n 1.420 euro, voor vrouwen iets meer dan 1.000 euro.
De prijzen verschillen wel sterk. In publieke woon-zorgcentra, beheerd door steden en gemeenten, bedraagt de gemiddelde maandprijs 2.039 euro. In non-profitinstellingen is dat gemiddeld 2.111 euro. Bewoners van commerciële woon-zorgcentra betalen het meest: gemiddeld 2.437 euro.
Bij elke indexering van de maandprijs loopt het verschil tussen een gemiddeld pensioen en de maandprijs hoger op.
Steeds grotere kloof
De kloof tussen de rusthuisfactuur en de pensioenen wordt nog groter, hekelt OKRA. Sinds januari zijn rusthuizen bijna 4 procent duurder geworden, maar de pensioenen zijn dit jaar nog niet gestegen. De rusthuizen mogen hun prijzen zo'n twee keer per jaar, op een tijdstip naar keuze, aanpassen aan de consumptieprijsindex. De pensioenen daarentegen volgen de afgevlakte gezondheidsindex - waar tabak, alcohol en motorbrandstoffen uit gehaald zijn - en stijgen pas met 2 procent als een bepaalde waarde, de spilindex, overschreden wordt.
OKRA vraagt dat de maximale prijsstijgingen in de rusthuizen voortaan de afgevlakte gezondheidsindex volgen. 'Bij elke indexering van de maandprijs loopt het verschil tussen een gemiddeld pensioen en de maandprijs hoger op. Het woon-zorgcentrum neemt dan telkens een grotere hap uit het netto-inkomen of uit het resterend spaargeld van de bewoners.' De premies van het zorgbudget voor woon-zorgcentrabewoners (zo'n 135 euro per maand) zijn bovendien helemaal niet gekoppeld aan de index, klinkt het.
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits is een voorstander van de maatregel. 'De onderhandelingen daarover lopen met de koepels en de ouderenverenigingen. Ik hoop binnen enkele weken een principiële beslissing te nemen in de regering,' zei ze maandag op Radio 1.
Mensen hebben het recht te weten wat de overheidstussenkomst is en hoeveel er wordt aangerekend voor extra’s.
'Geen maximumfactuur'
Van een maximumfactuur in de woon-zorgcentra - ook een eis van OKRA - wil Crevits niets weten. 'Omdat je er dan van uitgaat dat alle woon-zorgcentra dezelfde dienstverlening aanbieden. Dat is niet het geval. Er zijn centra in heel moderne gebouwen en in oudere gebouwen. Sommige zijn eigendom van een OCMW, waar de lokale besturen extra bedragen in pompen. Als je dat allemaal gaat verbieden, krijg je eenheidsworst en dat willen de mensen niet.'
Graag wil OKRA ook een prijsgarantie voor woon-zorgcentrabewoners: levenslang de zekerheid dat de maandprijs van bij de instap behouden blijft. 'De gemiddelde verblijfsduur van een bewoner bedraagt zo'n twee jaar', zei voorzitter Herman Fonck op Radio 1.
Transparante factuur
De belangenorganisatie pleit voorts voor meer transparante facturen en jaarrekeningen van commerciële spelers. 'Bij gebrek aan boekhoudkundige eenduidigheid is er absoluut geen zicht op hoe de middelen voor de zorg worden aangewend, en wat er wegvloeit naar (buitenlandse) aandeelhouders en commerciële spelers.'
Volgens Crevits worden meer transparante facturen voor bewoners in de loop van 2024 ingevoerd. 'Mensen hebben het recht te weten wat de overheidstussenkomst is en hoeveel er wordt aangerekend voor extra’s.'
Meest gelezen
- 1 Trump 'erg boos' na uitspraken Poetin over Zelensky
- 2 Duurdere auto’s? ‘Kan me niks schelen’, zegt Trump
- 3 Deze 15 kooptips vielen op de VFB-beleggershappening
- 4 BASF-topman Jan Remeysen: 'We moeten het heilige huisje van Europese gasontginning durven af te breken'
- 5 Politiek doet drie prominente wetenschappers VS verlaten