Belgische regering wijst Amerikaanse druk op diversiteitsbeleid van bedrijven af
Verschillende Belgische ministers hebben de vraag van de Verenigde Staten uitdrukkelijk afgewezen om het diversiteitsbeleid bij bedrijven in de prullenmand te gooien. 'We hebben geen lessen te krijgen van de baas van Amerika.'
Minister van Financiën Jan Jambon (N-VA), minister van Buitenlandse Zaken Maxime Prévot (Les Engagés) en minister van Gelijke Kansen Rob Beenders (Vooruit) hebben zondag de Amerikaanse druk op het diversiteitsbeleid van Europese bedrijven - waaronder Belgische - afgewezen.
'We hebben in Europa een cultuur van non-discriminatie en die moeten we voortzetten', reageerde Jambon zondagavond op de Franstalige tv-zender RTL-TVi, nadat heel wat Europese bedrijven een brief van de Amerikaanse overheid hebben gekregen (zie verder). 'We hebben geen lessen te krijgen van de baas van Amerika.'
Diversiteit en inclusie zijn geen modewoorden, maar fundamenten van een sterke en dynamische samenleving.
Prévot betreurt in een persbericht dat de VS, een land waarvan de administratie zich in het verleden als voortrekker heeft ingezet voor gedeelde waarden zoals diversiteit, nu een stap terugzetten. 'Diversiteit en inclusie zijn geen modewoorden, maar fundamenten van een sterke en dynamische samenleving. Ze versterken onze economie, bevorderen innovatie en zorgen ervoor dat talent tot zijn recht komt. Maar laat één ding duidelijk zijn: België zal geen stap achteruitzetten.'
Beenders voegt toe dat 'diversiteit, gelijkheid en inclusie niet alleen fundamentele waarden zijn, maar ook cruciale componenten voor de succesvolle werking van moderne organisaties'. 'Bedrijven die diversiteit omarmen, profiteren van meer creativiteit, innovatie en een betere connectie met hun klanten', zegt hij.
Contact met ambassade
De Belgische federale regering hecht veel waarde aan gelijke kansen voor iedereen, zoals verankerd in het regeerakkoord, klinkt het. 'Het ondermijnen van inclusieprogramma's schaadt niet alleen de bedrijven zelf, maar ook de bredere samenwerking tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.'
België zal zich in de EU blijven inzetten voor een bedrijfsomgeving waarin openheid en inclusie centraal staan, aldus Beenders en Prévot nog. Via de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft ons land contact opgenomen met de Amerikaanse ambassade 'om de kwestie aan te kaarten en zijn bezorgdheden ondubbelzinnig over te brengen'.
'Gevolgen voor samenwerking met Amerikaanse overheid'
Verschillende Europese bedrijven hebben van de Amerikaanse overheid een brief en een vragenlijst gekregen, met de vraag of zij in het bedrijf antidiscriminatieprogramma's hebben. Als dat zo is, zou dat gevolgen kunnen hebben voor samenwerking met de Amerikaanse overheid, luidt het.
Volgens de Franse krant Le Figaro verwijst het document naar een decreet dat de Amerikaanse president Donald Trump ondertekende op zijn eerste dag in het Witte Huis. Dat maakte een einde aan de programma's die gelijke kansen stimuleren binnen de Amerikaanse federale overheid. Dat decreet is, zo staat in de brief, 'ook verplicht van toepassing aan alle leveranciers en dienstverleners aan de Amerikaanse overheid'.
Frankrijk reageerde eerder al ontstemd. Het Franse ministerie van Handel sprak van 'onaanvaardbare Amerikaanse inmenging' en verzekerde dat 'Frankrijk en Europa hun bedrijven en hun consumenten zullen verdedigen, maar ook hun waarden'.