Advertentie

Thomas Vranken volgt als analist bij KBC Securities alles op wat beweegt in de waaier van lifesciences: farma, biotech en medtech. Een mooie wereld, maar ook bijzonder binair. 'De klassieke parameters zoals cashflows en ebitda aftoetsen, werkt niet in mijn sector. Om de waardering juist in te schatten moet je creatiever te werk gaan', zegt Vranken.

Biotechparels scoren

'Als je naar de biofarma-industrie kijkt, merk je dat die voor België van primordiaal belang is. Ongeveer 45.000 mensen in ons land zijn er tewerkgesteld. Er gaan ook investeringen mee gepaard van ongeveer 6 miljard euro, dus dat is niet min. Men spreekt altijd van bier en pralines, maar onze Belgische biotechcluster, dat is pas iets om trots op te zijn', zegt Vranken. Er trots op zijn is één zaak, winst uit je biotechbeleggingen halen is voor geïnteresseerde beleggers meestal een ander paar mouwen.

'Om echt de parels te spotten moet je creatiever te werk gaan dan bij andere industrieën', legt Vranken uit. 'Wordt het bedrijf gevalideerd door experten in het veld? Is het een unicum? Hoe zit de technologie ineen? Kunnen er meerdere producten uit gehaald worden? Hoe vertaalt zich dat in de pijplijn van producten?' Het zijn maar enkele van de parameters die Vranken toepast bij het speuren naar een parel.

Advertentie

'Argen-nix'

De spagaat in de prestaties van de biotechaandelen is reëel in de sector, maar Vranken wijst toch op enkele mooie uitblinkers. 'Enkele bedrijven in de Benelux hebben het tot nu fantastisch gedaan: Merus, Nyxoah, New Amsterdam, UCB, Iteos... Aan de andere kant van het spectrum zitten bedrijven die wat meer onder druk staan, Mithra bijvoorbeeld. Als je die aandelen in korfje giet en daar een index van maakt, doen die aandelen het over het algemeen vrij goed qua performance, met een rendement van meer dan 15 procent', zegt Vranken overtuigd.

Voor Vranken als analist aan de slag ging en vrij mocht handelen had hij Argenx als eerste aandeel in zijn persoonlijk korfje gelegd. 'Ik geloofde in Argenx en kocht het in, het aandeel deed het vrij goed. Op een gegeven moment haalde ik 5 procent rendement en waande ik me Warren Buffett.' De impulsieve tijger in hem kon hij dan weer niet temmen met Buffettiaanse ratio. 'Ik maakte de fatale fout na vier weken al te verkopen. Dat was een vergissing', lacht Vranken.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De stiptheid van de NMBS-reizigerstreinen is verbeterd ten opzichte van vorig jaar, maar het aantal (deels) afgeschaft trreinen is opnieuw op weg naar een record.
NMBS rijdt stipter dan vorig jaar, maar schrapt ook meer treinen
De officiële stiptheid van treinen op het Belgische spoornet lag in 2024 een stuk hoger dan een jaar eerder. Tegelijk werden wel meer treinen dan ooit afgeschaft of deels geschrapt.
Gesponsorde inhoud