Macedonië: UCK en NAVO tekenen akkoord over ontwapening
NAVO-diplomaten zeggen dat daarmee aan bijna alle voorwaarden is voldaan voor het sturen van een NAVO-vredesmacht naar het land. De rebellen hadden eerder aangegeven pas over twee weken een beslissing te nemen over ontwapening. Een dag na de ondertekening van het vredesakkoord reageerden Macedonische kranten dan ook sceptisch op de overeenkomst.
De nieuwe splintergroepering AKSH, het Nationale Albanese Leger, droeg dinsdag bij aan de scepsis door het vredesakkoord af te wijzen. De groep eiste de verantwoordelijkheid op voor een aanslag vorige week op een legerkonvooi, waardoor tien militairen om het leven kwamen.
Het akkoord staat of valt met de bereidheid van het UCK om de wapens in te leveren. Alleen als de opstandige Albanezen daartoe bereid zijn, stuurt de NAVO 3500 soldaten om de rebellen te ontwapenen. Woensdag overleggen ambassadeurs van negentien NAVO-lidstaten in Brussel over de kwestie. Zij gaan bestuderen of aan deze en andere voorwaarden is voldaan. Woordvoerders van de alliantie denken dat een beslissing pas later zal worden genomen.
Het Macedonische parlement gaat pas over tot ratificatie van het vredesakkoord praten als de NAVO-vredesmacht eenderde van alle wapens van het UCK heeft verzameld.
De eerste groep van vijftien NAVO-experts gaat vanaf dinsdagavond in Macedonië aan het werk. Zij moeten helpen bij de uitvoering van het akkoord.
In de nacht van maandag op dinsdag was het op verschillende plaatsen in Macedonië nog steeds onrustig. Macedonische soldaten en etnisch-Albanese rebellen beschoten elkaar in het bergachtige gebied ten noorden van de hoofdstad Skopje. Later beschoten Albanese rebellen Poolse en Oekraïense KFOR-soldaten aan de grens tussen Macedonië en Kosovo.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Braziliaanse BYD-fabriek dicht wegens slavernij
- 3 Aflopende Oekraïens-Russische deal verhoogt druk op Europese gasprijzen
- 4 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 5 Trump wil Groenland en Panamakanaal inlijven: een grap of doordachte strategie?