Advertentie

Bayer sluit fusie van farmadivisie niet meer uit

Twee gerenommeerde farmacieconcerns hebben Bayer inmiddels benaderd om hun interesse te tonen voor de farmadivisie van de Duitse onderneming. Namen wilde Bayer-bestuursvoorzitter Manfred Schneider maandag op een persconferentie in Leverkussen niet noemen: 'Daarvoor is het nog te vroeg.' Binnen enkele weken verwacht Schneider een beslissing te hebben genomen en meer te kunnen zeggen.

Tot nu toe heeft Schneider een samenwerking van de eigen farmadivisie met die van een ander concern uitgesloten. Maar in moeilijke tijden is het belangrijk met minder genoegen te nemen, beweerde Schneider. De Bayer-chef moest toegeven dat de interesse van concurrenten in de Bayer-divisie zijn ego streelt. 'Daaruit blijkt dat we het toch niet zo heel erg slecht doen', zei hij.

De Bayer-bestuursvoorzitter verwacht nog meer ingrijpende veranderingen. Veel van die plannen moeten echter nog worden uitgewerkt. Wel liet hij weten dat het waarschijnlijk niet bij de vorige week aangekondigde afbouw van 4.000 arbeidsplaatsen blijft. Door ontslagen die samenhangen met de productiestop van de medicijnen Baycol en Lipobay, is de kans groot dat het aantal verloren arbeidsplaatsen hoger uitkomt. Schneider acht de kans klein dat de van de markt gehaalde medicijnen in een verbeterde versie op de markt terugkomen.

Advertentie

Ondanks de tegenvallers van de jongste dagen meent Schneider dat een saneringsronde niet op zijn plaats is. Het is een samenloop van problemen waar Bayer mee kampt, meent hij. Het begon in juni met de productiestop van het bloedstollingspreparaat Kogenate, na een melding van verontreinigingen in een fabriek in het Californische Berkeley.

De tweede klap was het van de markt halen van de geneesmiddelen Baycol en Lipobay, begin vorige week. Daarbij komen de zwakke wereldconjunctuur en de negatieve vooruitzichten voor de rest van het jaar. 'Wanneer deze problemen niet tegelijk waren ontstaan, hadden we alles beter kunnen verwerken', zei Schneider

maandag. Overigens verwacht Bayer de productie van bloedstollingspreparaat Kogenate begin volgend jaar te kunnen hervatten.

Schneider kon het niet nalaten te benadrukken dat de vierzuilenstrategie, farma, agriculture, chemie en polymeren, Bayer nu goed van pas komt. Terwijl twee divisies het laten afweten, farma en polymeren, doen de andere twee divisies, agriculture en chemie, het nog steeds goed. Schneider wordt al jaren bestookt met vragen van de Duitse media waarom hij Bayer niet opsplitst. Maar een splitsing was nooit een optie voor Schneider, hij wil juist dat Bayer in alle onderdelen voortgroeit.

Andere chemieconcerns kozen wel voor meer focus. Aventis verkoopt de activiteiten voor gewasbescherming aan Bayer en stort zich op farma. BASF heeft de farmatak verkocht en DSM doet de petrochemie de deur uit. En DuPont wil van farma-activiteiten af. Verwacht werd altijd dat zoiets ook bij Bayer gebeurt wanneer Schneider opstapt. De bestuursvoorzitter heeft nog enkele maanden te gaan, dan gaat hij met pensioen.

Schneider benadrukte maandag nog eens dat de problemen van de jongste weken Bayer er niet van weerhoudt op 26 september de handel op de beurs van New York te openen. 'Ondanks de omstandigheden blijven wij bij dat besluit', zei Schneider. Ook de overname van de agroafdeling van Aventis gaat door. 'We verwachten dat de gesprekken binnen enkele weken worden afgerond.' De problemen waarmee de farmadivisie kampt, hebben niets te maken met de groei van de divisie agriculture, meent Schneider. EDW

Advertentie
Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
In Vlaanderen is veel grond met pfas vervuild.
Vlaanderen herbekijkt strengere pfas-regels voor bouwwerven
De Vlaamse regering laat onderzoeken of de geplande regels rond pfas op bouwwerven aangepast moeten worden, omdat ze te grote kosten zouden veroorzaken. De bouwsector, die de normen onhaalbaar acht, juicht de heroverweging toe.
Gesponsorde inhoud