Wingewest voor Parijs
Het stond in de sterren geschreven. Wat ooit Belgiës grootste en mooiste bankproject was, is nu een Parijs filiaaltje. Een rendabel filiaaltje, dat wel.
Om de miljarden bijeen te harken die nodig zijn om de staatsschuld onder 100 procent van het bruto binnenlands product te houden verkoopt de regering-Di Rupo het belang van 25 procent in BNP Paribas Fortis, aan BNP Paribas. Daarmee wordt het laatste stuk verankering van de grootste Belgische bank, met meer dan 15.000 werknemers en van groot belang voor onze economie, opgegeven.
Dat is jammer. Natuurlijk was BNP Paribas Fortis al voor 75 procent in handen van de Franse grootbank en is het eigenlijke zeggenschap opgegeven in 2008. Door overmoed en hoogheidswaanzin kapseisde Fortis toen als een van de eerste Europese pionnen in de financiële storm en moest de staat te hulp komen. België sloot een deal met BNP Paribas over wat op zich een bijzonder rendabele bank was, hield er uiteindelijk nog 25 procent van over en verwierf op zijn beurt een aandeel in de moeder.
Toch maakt het nog een verschil dat de Belgische staat nu ook zijn laatste minderheidsbelang verkoopt. De Fransen kunnen de bank nu helemaal in handen nemen en naar hun goedvinden boetseren, zonder nog rekening te moeten houden met de Belgische belangen. Bij belangrijke beslissingen hadden de Belgische bestuurders nog altijd een blokkeringsminderheid achter de hand. Het laatste restje autonomie dat de bank in Brussel nog had, verdwijnt. Ze wordt nu volledig ingepast in de Franse groep en wordt, voor zover ze dat nog niet was, een simpel filiaal. De regering-Di Rupo zal ongetwijfeld argumenteren dat ze de Belgische belangen voort zal verdedigen via haar aanwezigheid in het kapitaal van BNP Paribas. Waar ze met 10 procent niets te vertellen heeft.
Het stond al sinds 2008 in de sterren geschreven dat dit zou gebeuren. Na onze dominante speler in de energiesector komt nu ook onze grootste bank in Franse handen.
De regering haalt aan dat ze het niet als haar roeping ziet een actieve rol te spelen in de financiële sector, tenzij dat noodzakelijk is om de stabiliteit van het financiële stelsel te waarborgen. Volgens die redenering is het dus nog maar een kwestie van tijd voor ze ook haar aandelen in BNP Paribas verkoopt. Het zijn welgekomen miljarden om de staatsschuld te delgen. En het moet gezegd: de staat strijkt er een mooie meerwaarde voor op.
Electrabel en Fortis. Tweemaal ging het om kroonjuwelen van de Belgische economie. Tweemaal om op zich zeer rendabele activiteiten. Tweemaal heeft Parijs een koopje gedaan. Tweemaal werd en wordt benadrukt hoe sterk België in de groep zal wegen en hoe stevig de garanties zijn voor de ‘competentiecentra’ hier. Maar zulke beloftes blijken op de lange termijn bitter weinig waard.
Meest gelezen
- 1 Oost-Vlaming casht tientallen miljoenen op software voor 'next big thing' in bouw
- 2 Brouwer van Delirium Tremens koopt Gouden Carolus-brouwer Het Anker
- 3 Mysterieuze familie Brenninkmeijer knipt fors in Belgische vastgoedpoot
- 4 Iedereen een hoger diploma? 'Wat is er mis met een geweldige stielman?'
- 5 Foute batterijgok breekt Umicore (3) zuur op