Senior writer

De belangrijkste vraag na het bod van Elon Musk op Twitter is wat de 'technoking' met het platform wil aanvangen.

Geen zitje in de raad van bestuur, maar een bieding op alle uitstaande Twitter-aandelen. Dat is wat Elon Musk donderdag bekendmaakte. Zijn royale bod op het platform kwam er tien dagen nadat bekend geraakt was dat hij een belang van 9,2 procent had opgebouwd.

Musk, vooral bekend als CEO van Tesla, is een hevige Twitter-gebruiker en heeft ruim 80 miljoen volgers. Hij noemt zich een 'absolutist' als het op vrije meningsuiting aankomt. Hij wil Twitter van de beurs halen om het volledige potentieel van het sociale platform 'los te maken'. Volgens hem lukt dat niet in de huidige structuur en met het huidige management.

Advertentie

Hoe Musk die vrijheid van meningsuiting zal uitbouwen zodra hij Twitter in handen heeft, blijft een open vraag. In het verleden kreeg het sociale medium veel kritiek voor de manier waarop het sommigen, zoals de gewezen president Donald Trump, van het platform haalde. In de ogen van Musk mag iemand als Trump ongetwijfeld opnieuw op Twitter.

Musk zelf is door zijn Twitter-gebruik al in een lastig parket terechtgekomen. In 2018 tweette hij dat hij zijn e-automerk Tesla van de beurs wilde halen en dat de financiering daarvoor rond was. Uiteindelijk bleek dat niet het geval. Het leidde tot een boete van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, en de juridische verplichting voor Musk om iedere tweet over Tesla voor te leggen aan juristen. Musk procedeert momenteel om de juridische verplichting op te heffen.

Musk heeft ook het privéruimtevaartbedrijf Space X onder zijn controle. De overname van Twitter zou zijn imperium in de technowereld nog vergroten. Al luidt de grote vraag of Twitter niet een bieding te veel wordt. Op de beurs zakte Tesla donderdag omdat beleggers vrezen dat Musk te weinig tijd overhoudt als hij Twitter overneemt.

Het bod van Musk maakt nog maar eens duidelijk dat in de techwereld slechts enkele grote spelers overblijven die de markt onder elkaar verdelen.

Advertentie

Hoe het voort moet, ligt eerst in handen van de raad van bestuur van Twitter, die het bod kan aanvaarden of verwerpen. Als het afgeschoten wordt, zal Musk zeker de situatie evalueren. Hij is niet van plan een passieve aandeelhouder te blijven. Het wordt dan doorgaan met het bod of het pakket van de hand doen.

Het bod van Musk maakt nog maar eens duidelijk dat in de techwereld slechts enkele grote spelers overblijven die de markt - zeker in het Westen - onder elkaar verdelen. Platformen als Twitter en Meta (Facebook) leven volgens eigen regels en inzichten. Het primaire doel is geld verdienen, niet een open en democratisch platform opzetten.

De vraag blijft of politici de internetplatformen niet meer voor hun verantwoordelijkheid moeten stellen. In Europa zijn voorzichtige stappen in die richting gezet. In de Verenigde Staten is de discussie gaande zonder veel vooruitgang. Misschien is Twitter daarom wel zo aanlokkelijk voor Musk.

Advertentie
Gesponsorde inhoud