Overheid, stop met starters dood te knuffelen!

Econoom en stichter Econopolis

De overheid gaat best uit de weg van startende bedrijven.

Geert Noels oprichter van Econopolis

Er zijn meer starters dan vroeger. Hoera! Op Twitter pakken politici er graag mee uit. Plots zijn starters weer populair bij onze politieke klasse. Dat 43 procent van hen (18 procent in andere Europese landen) dit in België doen uit noodzaak, en niet als ultieme droom, wordt er niet bij verteld. Ook ondernemers worden geregeld doodgeknuffeld. Vooral de succesvolle ondernemers, en met een aandachts-piek wanneer de verkiezingen naderen. Ach, men droomt van de dynamiek van Silicon Valley: de meest vruchtbare regio voor starters, ondernemers en nieuwe ideeën. Maar toen een delegatie met enkele politici er enkele jaren geleden op bezoek was, vroeg een topminister aan een topman uit de Valley: ‘What can I do to help entrepreneurship in my country?’. De Amerikaan zweeg even en antwoordde met een zwenkend gebaar: ‘Get out of the way, sir’.

Advertentie

Ondernemerschap floreert dankzij een afstandelijke overheid die zich niet mengt in het kiezen van winnaars of toekomstige winnaars.

De overheid moet vooral uit de weg gaan om ondernemerschap te stimuleren. Elke interventie is in principe marktverstorend. Elke subsidie is goedbedoeld maar zal de goed geïnformeerde ondernemer bevoordelen tegenover de minder geïnformeerde. Subsidiezoeken is immers een stiel geworden, en gespecialiseerde consultants kunnen daarbij helpen. Het heeft echter weinig te maken met ondernemerschap en een nieuwe dynamiek in een regio op gang brengen. Hetzelfde geldt voor goedbedoelde financiering van starters of participaties in ondernemingen. Slechts uitzonderlijk creëert dat waarde, in veel gevallen werkt het gewoon verstorend. Er is in Vlaanderen voldoende geld voor goede projecten. Als ze de “cut” niet overleven, hoeft de overheid het risico niet te nemen.

Moet de overheid dan niets doen voor starters en ondernemers? Natuurlijk wel! Om het eenvoudig te maken, stellen we vijf belangrijke beleidslijnen voor:

1. Wees ondernemend in de eigen overheidswerking, waardoor efficiëntie, innovatie en kwaliteitsverbeteringen mogelijk zijn. De Kafka-test van ex-staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Open VLD), die een regeringsbeslissing toetst op haar administratieve gevolgen, mag toegepast worden op alle beleidsniveau’s. Zorg er vooral voor dat er 1 contactpunt is voor ondernemers.

2. Verhoog overheidsinvesteringen in kennisinfrastructuur, dat heeft gunstige effecten op ondernemers en starters.

3. Maak overheidsopdrachten startersvriendelijk. Hoe? Schrap startersonvriendelijke bepalingen zoals ‘minimaal 5 of 10 jaar bestaan’, ‘50 referentieprojecten’ of “minimale grootte van de onderneming”.

4. Betaal op tijd! Grote ondernemingen overleven beter uw betalingsachterstand, kleine gaan eraan kapot.

Advertentie

5. Ga zoveel mogelijk uit de weg.

Maar ook starters en ondernemers moeten niet telkens vragen om geknuffeld te worden. Onlangs vroegen ondernemers om meer ‘advies’ van de overheid, tot zelfs dat iemand van de overheid mee in hun adviesraad zou zetelen. Echte ondernemers willen een gezonde afstand. Ondernemerschap floreert immers bij een afstandelijke overheid, die zich niet mengt in het kiezen van winnaars of toekomstige winnaars. Een sturende overheid creëert geen ondernemerschap maar ‘rent-seekers’ - die via de politiek op zoek gaan naar voordelen - en de lasten daarvan versmachten de echte ondernemers. We gaan Silicon Valley nooit kunnen kopiëren in Vlaanderen of België, maar we kunnen wel starten met gezonde principes in te voeren die een goed ondernemersklimaat creëren.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud