Contrasten
Als politici nog langer in cirkels ronddraaien en geen knopen doorhakken, transformeert de Europese droom in een lethargische slaap. Grote veranderingen vergen leiderschap. Het is een mantra die blijkbaar in Europa steeds herhaald moet worden om tot actie te leiden.
Door Neelie Kroes, Europees commissaris voor Digitale Agenda
De boodschap deze week vanuit de Europese Commissie was helder. Alleen door haast te maken met een ingrijpend pakket van noodzakelijke hervormingen, bezuinigingen en gerichte investeringen komt de EU uit de crisis. In het Commissierapport staan per land heldere conclusies en duidelijke opdrachten genoemd die moeten worden uitgevoerd. De crisis in Europa moet versneld worden bezworen, zeker nu economieën van de VS, Azië en opkomende markten in de lift zitten. Europese lidstaten moeten schoon schip maken om hiervan te profiteren en niet verder achterop raken. Ook toekomstgerichte investeringen in innovatie en onderzoek zijn nodig. De bezuinigingen van vandaag mogen niet de groeiremmers van morgen worden.
Grote veranderingen vergen leiderschap. Zeker als oude zekerheden en systemen moeten worden vervangen door nieuwe. Huizenmarkt, arbeidsmarkt, pensioenstelsel, bancaire systemen en zorg zijn pijlers van ons bestaan. Het nieuws dat het roer drastisch om moet, lijkt daarom maar langzaam te landen. Het is een mantra die blijkbaar in Europa steeds herhaald moet worden om tot actie te leiden. Tegen alle binnenlandse politieke verdrukking in.
Als politici nog langer in cirkels ronddraaien en geen knopen doorhakken, transformeert de Europese droom in een lethargische slaap. Met alle gevolgen van dien. In tegenstelling tot de VS, die hervormingen snel hebben doorgevoerd, is Europa traag. Daarom, van Europese leiders zou nu een breed uitgesproken steun mogen worden verwacht om door te pakken. En laten we wel wezen, 'Brussel-bashing' mag dan een populaire uitlaatklep zijn. Het is echt geen oplossing.
Egyptisch perspectief
Soms denk ik wel eens: tel ook je zegeningen. Vorig weekend was ik met Europarlementariër Marietje Schaake in Egypte om de 'no-disconnect strategy' te bespreken met mensenrechtorganisaties en politici. De strategie beoogt internetvrijheid in de wereld te verbeteren. We spraken over de rol van ICT in een open samenleving, de positie van de vrouw en de turbulente veranderingen in Egypte. Een derde van de 90 miljoen inwoners in Egypte is jonger dan 18 en grotendeels zonder baan. De Islamitische 'brotherhood' maakt er de dienst uit. Vrouwenbesnijdenis is nog dagelijkse praktijk.
Ik werd gegrepen door de moed en gedrevenheid van mensen, zoals leiders van de 6 april-beweging. Mensen die hun leven inzetten voor hun idealen en de opbouw van het land. Politieke leiders die Egypte willen moderniseren om jonge generaties aan goed onderwijs en een baan te helpen. En geen kans krijgen vanwege alle politieke onderstromen die verandering belemmeren.
De politieke beslissingen waar we in Europa voor staan zijn groot. Vanuit Egyptisch perspectief wordt alles relatief. Onze problemen zijn overzichtelijk. De oplossingen kennen we. We hebben slechts een fractie van de moed van Egyptische activisten nodig om besluiten te nemen die onze Europese toekomst weer op het juiste spoor zetten.
Meest gelezen
- 1 Opmars van Chinese automerken in België valt stil
- 2 Staat uw woning op grond die gevoelig is voor verzakkingen?
- 3 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 4 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen
- 5 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’