Advertentie

Johnny Thijs heeft groot gelijk

©BELGA

Het verleden heeft ons geleerd dat als politici verantwoordelijkheid dragen voor bedrijven, dit vaak erg kwalijke gevolgen heeft. Het ontslag van Johnny Thijs, de CEO van Bpost, is een nieuw dieptepunt. Natuurlijk aanvaardt Thijs niet dat zijn salaris in één klap wordt gehalveerd. Geen enkele manager van zijn niveau zou dit doen.

Door Stéphane Verbeeck, voorzitter Voka- Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland

De jongste jaren lieten bedrijfsleiders zich wel eens laatdunkend uit over de politiek. De verwijten waren niet altijd terecht. Enkele ongelukkige uitspraken deden de relatie tussen politici en bedrijfsleiders - die al niet optimaal was - weinig deugd. Waarom is deze relatie zo vertroebeld? Volgens mij ligt de oorzaak bij het feit dat bedrijfsleiders de politieke zeden en gewoonten maar al te vaak verwarren met de geplogenheden van het bedrijfsleven. De competenties en de spelregels van de besluitvorming verschillen echter fundamenteel.

Advertentie

Daarom moeten bedrijfsleiders twee keer nadenken voor ze de politiek tackelen. Maar voor politici geldt hetzelfde. En daar knelt het schoentje. Het verleden heeft ons geleerd dat als politici verantwoordelijkheid dragen voor bedrijven, dit vaak erg kwalijke gevolgen heeft. Het ontslag van Johnny Thijs, de CEO van Bpost, is een nieuw dieptepunt.

Bedrijven als Bpost en Belgacom zijn grote beursgenoteerde ondernemingen waarin de overheid om historische redenen een meerderheidsbelang aanhoudt. Maar het zijn géén staatsbedrijven. Dergelijke ondernemingen horen geleid te worden door  toppers in hun vak. Het zijn de witte raven van het bedrijfsleven. En als je ze vindt, moet je beseffen dat ze een marktwaarde hebben.

Spits

Vergelijk het met topvoetballers. Net zoals een superspits het verschil kan maken in een voetbalploeg, is een topmanager cruciaal voor het succes van een onderneming. Topmanagers hebben een heldere visie, begrijpen hoe je een strategie definieert en hebben unieke leiderscapaciteiten.

Johnny Thijs is zo'n uniek exemplaar. De resultaten die hij heeft neergezet zijn  indrukwekkend, en dat is alle belanghebbenden ten goede gekomen: de klanten, de medewerkers en de aandeelhouders. Nu wordt hij door de politiek weggezet als een ordinaire poenpakker die maar beter kan oprotten als hij de nieuwe vergoeding, die elke realiteitszin ontbeert, niet aanvaardt. Natuurlijk aanvaardt Thijs niet dat zijn salaris in één klap wordt gehalveerd. Geen enkele manager van zijn niveau zou dit doen.

Binnenkort zullen er bij Bpost en Belgacom bedrijfsleiders aan de slag gaan die de nieuwe financiële voorwaarden wèl aanvaarden. Ik vrees de gevolgen: minder dynamische bedrijven, ontevreden klanten, verlies aan competitiviteit en onvermijdelijk ook slechtere rendementen. Dit zal onvermijdelijk leiden tot waardeverlies, en jammer genoeg wellicht ook tot banenverlies.

Advertentie

Dit is een zwarte dag voor Johnny Thijs, een pikzwarte dag voor Bpost en een ronduit beschamende dag voor de regering. Shame on you!

 

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
In Vlaanderen is veel grond met pfas vervuild.
Vlaanderen herbekijkt strengere pfas-regels voor bouwwerven
De Vlaamse regering laat onderzoeken of de geplande regels rond pfas op bouwwerven aangepast moeten worden, omdat ze te grote kosten zouden veroorzaken. De bouwsector, die de normen onhaalbaar acht, juicht de heroverweging toe.
Gesponsorde inhoud