Vlaanderen hoeft geen voorbeeld te nemen aan Silicon Valley
Een ecosysteem dat voornamelijk gericht is op unicorns verliest de kracht van diversiteit. We kunnen beter een eigen model ontwikkelen.
Als het over unicorns - bedrijven met een waardering van minstens 1 miljard dollar - gaat, wordt bij ons vaak naar Silicon Valley gekeken. Maar het ecosysteem daar, dat voornamelijk op zulke ondernemingen is gericht, heeft geleid tot een cultuur waar snelle groei en hoge waarderingen belangrijker zijn dan duurzame bedrijfsmodellen.
Het gevolg van die unicornobsessie waren mislukkingen zoals Theranos, AllHere Education en Jawbone, waar sprake was van fraude, gebrek aan transparantie en wanpraktijken. Dat heeft de fundamenten van het ecosysteem ondermijnd. Silicon Valley staat ook voor een enorme machtsconcentratie en een gebrek aan diversiteit en inclusie.
België en Vlaanderen hoeven geen kopie te worden van Silicon Valley. Unicorns spreken uiteraard tot de verbeelding, maar een ecosysteem dat daar voornamelijk op gericht is, verliest de kracht van diversiteit. We kunnen beter een eigen model ontwikkelen.
- De auteur
Xavier Walthoff-Borm is een expert in start-ups en scale-ups bij VLAIO. Hij schrijft dit stuk in eigen naam. - De kwestie
Nu ons land meerdere unicorns telt, kijken velen naar Silicon Valley, waar dat soort miljardenbedrijven uit de grond schiet. - De conclusie
We kunnen beter ons eigen model ontwikkelen. Innovatieve ondernemers die snel willen groeien steunen we het best met toegang tot kapitaal, talent, onderzoeksinfrastructuur en internationale netwerken.
Of het nu gaat om financiering, opleiding, ontwikkeling of netwerkvorming, met maatwerk kunnen we een ecosysteem creëren waarin alle ondernemers floreren. Ondernemerschap bestaat in diverse vormen, elk met unieke behoeften en drijfveren. Een effectief beleid biedt gerichte ondersteuning voor elk type ondernemer.
Hybride ondernemers combineren hun zakelijke ambities met de behoefte aan flexibiliteit, waardoor ze werk en privé in evenwicht kunnen houden. Dat type ondernemer heeft baat bij ondersteunende structuren die groei in eigen tempo mogelijk maken.
Bij sociale ondernemers ligt de focus op het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Om impact te maximaliseren, hebben ze een omgeving nodig die samenwerking tussen publieke en private partijen stimuleert.
Ondernemerschap bestaat in diverse vormen, elk met unieke behoeften en drijfveren. Een effectief beleid biedt gerichte ondersteuning voor elk type ondernemer.
Innovatieve en ambitieuze ondernemers zijn dan weer vaak pioniers die streven naar snelle groei. Zij zijn de sleutel tot vooruitgang. Ze transformeren sectoren door hun ideeën en technologieën verder te laten reiken dan hun eigen onderneming. Die ondernemers verhogen de werkgelegenheid, trekken internationaal talent aan en creëren nieuwe banen en bedrijven. Door samenwerkingen met gevestigde industrieën dragen ze ook bij aan productiviteitsgroei en vernieuwen ze traditionele sectoren.
Wat moeten overheden dat type ondernemers bieden? Een sterk ondersteuningskader met vlotte toegang tot kapitaal, een pool van talent, hoogwaardige onderzoeksinfrastructuur en internationale netwerken.
Chemie tussen individuen
Vlaanderen kent al enkele sterke ecosystemen. De grootste uitdaging ligt in het versterken van de (internationale) verbindingen tussen die stelsels en de mensen die erin actief zijn. Samenwerking tussen regio’s en sectoren versnelt innovatie exponentieel. De kern van succes ligt in de chemie tussen individuen in ecosystemen van ondernemers, onderzoekers, investeerders en regelgevers. Die chemie aanwakkeren moet ons doel zijn.
Sterkere samenwerkingsverbanden zijn daarbij cruciaal, zodat de juiste mensen elkaar vinden.
Daarnaast zijn digitale platformen en technologieën onmisbaar. Net zoals piloten hun vaardigheden veilig ontwikkelen in een simulator, moeten (toekomstige) ondernemers in een digitale omgeving kunnen experimenteren, leren en groeien. Technologieën zoals AI en VR/AR-simulaties verbeteren niet alleen de kennis en praktische vaardigheden, maar versterken ook het zelfvertrouwen.
Bovendien kunnen we met een goed ontworpen AI-matchmakingtool dreamteams samenstellen die verder reiken dan de grenzen van lokale netwerken. Door de juiste mensen met complementaire vaardigheden, dezelfde interesses en ambities te verbinden, kunnen teams sneller kansen benutten en succesvoller opereren.
Een gebalanceerd ecosysteem is ook niet compleet zonder chemie. De chemie tussen individuen en het vertrouwen dat daaruit voortvloeit, bepaalt of een ecosysteem floreert. Zo ontstaat een gezamenlijke visie en ambitie die ook internationaal weerklank vindt.
Vlaanderen heeft het potentieel om te behoren tot de top vijf regio’s voor innoveren en ondernemen in Europa. Vlaanderen moet en kan beter. Laten we die verandering samen inzetten.
Meest gelezen
- 1 Urenlang ondervraagd en huizen doorzocht: Didier Reynders verdacht van witwassen via loterijspelen
- 2 Ondernemer Filip Balcaen mengt zich in dealjacht onder verzekeringsmakelaars
- 3 Vooruit legt nultolerantie alcohol op federale onderhandelingstafel na ongeval Tom Waes
- 4 Belasting op fossiele bedrijfswagens dreigt met 10 procent te stijgen
- 5 Telenet haalt 279 werknemers van loonlijst