opinie

Ongebreideld optimisme maar ook onzekerheid over Amerikaanse aandelen in 2025

Ook in 2025 zweren de beurshuizen bij de Amerikaanse aandelenmarkt. Waarop baseren ze zich?

Veel investeringshuizen maken in december hun vooruitzichten voor het nieuwe jaar bekend. De meeste zien de beurzen met bijna 10 procent stijgen. Links en rechts leggen ze andere accenten, maar ze zijn het er allemaal over eens dat de VS de place to be blijven. Wat moeten we daarvan denken?

Sinds het begin van 2023 is de S&P500-index met meer dan 55 procent gestegen. Volgens de statistieken levert een derde stierenjaar op rij gemiddeld tussen 4 en 7 procent rendement op. Tegelijk neemt de kans op een stevige correctie toe. Dat is logisch: de wetten van de zwaartekracht gelden ook voor de aandelenmarkten.

Advertentie

Toch blijven de meeste, zo niet alle, Amerikaanse beleggers ongelooflijk optimistisch. Zowel kleinere bedrijven als consumenten hebben volgens onderzoek veel vertrouwen in hun financiële situatie voor de komende twaalf maanden. Dat heeft vooral te maken met de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis en de overtuiging dat een probusinessregering de economie - en dus de rendementen - zal stimuleren.

Moet die positieve ingesteldheid van Amerikaanse beleggers en CEO’s ons verrassen? Sinds begin 2009 heeft de S&P500-index een gemiddeld rendement van 12,5 procent per jaar opgeleverd. 1.000 dollar die toen geïnvesteerd werd is vandaag 6.000 dollar waard. Dat had een verbazingwekkend welvaartseffect voor Amerikaanse huishoudens, die het merendeel van hun spaargeld in pensioenfondsen stopten. Die hebben op hun beurt veel op de beurzen belegd. Amerikaanse gezinnen zijn maximaal blootgesteld aan Amerikaanse aandelen. Dat is niet alleen het gevolg van bloeiende markten, maar ook van de hoge verwachtingen over Trump.

Verwachtingen betekenen ook risico's. Door de hoge waarderingen op de Amerikaanse aandelenmarkt mag er weinig misgaan. Trump heeft veel beloofd, maar wat kan hij echt bereiken?

Trump heeft veel beloofd, maar wat kan hij echt bereiken?

De Republikein wil de inflatie terugdringen door de energieprijzen te verlagen - vandaar het leidmotief 'drill, baby drill'. Alleen hebben oliebedrijven als Exxon of Chevron al verklaard dat ze niet meer zullen gaan boren en dat ze hun investeringen afbouwen om de vrije kasstroom te stimuleren. De reden is dat de olieprijzen in de VS dicht bij het break-evenniveau liggen en dus niet lucratief genoeg zijn.

Deportatie is een andere kwestie. Kan Trump echt 11 miljoen illegale latino's, die 5 procent van de totale beroepsbevolking vertegenwoordigen, uitzetten? En wat betekent dat voor de toch al krappe arbeidsmarkt en lonen?

Advertentie

En hoeveel stijgen de invoertarieven? Vergelding vanuit China of Europa kan de Amerikaanse economie schaden en de inflatie verhogen. Dat zal op zijn beurt de wens van Trump voor lagere rentetarieven en een zwakkere dollar ondermijnen. Tussen beloften en realiteit kan dus een grote kloof ontstaan.

AI-gekte

De torenhoge aandelenrendementen van het afgelopen jaar zijn niet alleen het resultaat van groei, maar ook van de AI-gekte. Blijft artificiële intelligentie het dominante thema? Analisten lijken het erover eens dat de winstgroei van de bigtechbedrijven in 2025 vertraagt. De productiviteit is daarmee verwant. Stijgen de productiviteitswinsten - en dus de marges - meer dan verwacht door investeringen in AI? Dat zijn wel heel veel 'alsen'.

Het is almaar waarschijnlijker dat we een laatste uitbarsting zien voor een langduriger inzinking.

Hoe je het ook bekijkt, de groei in de VS overtreft die in Europa sterk. Het oude continent dreigt volgens sommigen in een recessie terecht te komen. De politieke onzekerheid in Duitsland en Frankrijk kan een snelle verbetering in de weg staan. Waarschijnlijk moeten we wachten tot het tweede kwartaal voor we duidelijkheid krijgen over de situatie in Duitsland. Tot dan bieden de VS beleggers meer zekerheid, zelfs met de hoge waarderingen.

Advertentie

Beleggers kunnen er de komende drie tot zes maanden terecht voor kiezen het bij Amerikaanse aandelen te houden. Maar in de loop van volgend jaar kunnen de Amerikaanse groeivooruitzichten bijgesteld worden en kan het optimisme dalen. Het is almaar waarschijnlijker dat we een laatste uitbarsting zien voor een langduriger inzinking. Beleggers met een overwicht aan Amerikaanse aandelen houden die het best vast bij het begin van 2025, maar ze moeten ook voorzichtig zijn. Het Amerikaanse exceptionalisme kan volgend jaar weleens stevig op de proef gesteld worden.

Advertentie
Gesponsorde inhoud