Experten maken blauwdruk voor een exitstrategie
Een groep experten van verschillende disciplines uit de bedrijfwereld, uit de economische wereld en uit de medische wereld hebben een to do-lijstje opgesteld om een exit uit de huidige situatie mogelijk te maken. Het lijst bevat aanbevelingen zowel voor de gezondheidszorg als het heropstarten van de economie.
'Nieuwe inzichten op basis van geografische spreiding van het virus leren dat een andere aanpak van de crisis mogelijk is, die de besmettelijkheid drastisch verlaagt zonder de economie onnodig te schaden', zo stellen de ondertekenaars. 'Wat de bekende nationale en zelfs regionale vergelijkingscurves verbergen, is dat besmettingen erg ongelijk zijn verdeeld, zelfs binnen zwaar getroffen gebieden als Lombardije. Hoewel we op korte tijd reeds veel weten over dit nieuw virus, zijn er zeker nog bepaalde -en mogelijk erg belangrijke- factoren die we nog niet kennen en rol spelen bij de besmettelijkheid. Hierdoor is continue bijsturing van eender welk strategie noodzakelijk. Het virus verspreidt zich vooral in bepaalde specifieke omstandigheden. Een meer geconcentreerde strategie is dus mogelijk, waarbij wat moet worden gemeden niet de mensen zijn, maar welbepaalde omstandigheden.'
'De ervaring met Covid-19 in verschillende landen kan ons helpen om een strategie voor Vlaanderen op te maken, die het gezondheidsrisico minimaliseert en de economische welvaart in die context maximaliseert. Dit betekent dat we aanvaarden dat er risico’s bestaan op besmetting, maar ook dat het niet-herstarten van de economie ook gezondheidsrisico’s inhoudt, naast enorme economische schade.'
De checklijst omvat een reeks van concrete aanbevelingen voor (een combinatie van) maatregelen. Het gaat onder meer om het verplichten van mondmasker op niet-private plaatsen waar social-distancing niet kan gegarandeerd worden, temperatuurscans in openbare gebouwen en kantoorgebouwen en het verplicht wekelijks testen van personeel van woonzorgcentra.
De ondertekenaars zijn Annie Vereecken (serie-investeerder in start ups en biotechbedrijven), Jochen Nijs (gastroenterologist Sint-Trudo), Françoise Chombar (CEO Melexis), Rogier De Langhe (economiefilosoof UGent), Luc Colemont (maag- en darmspecialist), Lize Raes (burgerlijk ingenieur, beheert het Covid19-model voor België), Geert Meyfroidt (staflid intensieve zorgen KULeuven), Peter De Keyzer (managing partner Growth Inc.), Geert Noels (econoom en oprichter van Econopolis), Lieven Annemans (professor Gezondheidseconomie UGent), Ivan Van De Cloot (hoofdeconoom Itinera).
Meest gelezen
- 1 Loopschoenen en fietsen aan de kant, want 2025 wordt het jaar van krachttraining: ‘Het is goed voor zowat alles’
- 2 Een keukentoestel als miljardenbusiness: hoe Thermomix zijn pijlen richt op België
- 3 De must-reads van het weekend
- 4 Veel pensioenspaarders verzilveren spaarpot
- 5 Coolblue-CEO Pieter Zwart: ‘Duitsers zijn geen goede klantenservice gewend. Perfect nieuws voor ons’