Advertentie

Wetstraat aan boord bij Umicore: wat u moet weten

Umicore staat deze week in de picture door de investering van de federale overheid in de materialengroep. ©BELGA

De lokale verankering van Umicore staat centraal in de investering van de federale overheid in de materialengroep. De staatsholding SFPIM wil en kan niet wegen op operationele beslissingen, maar vindt een keuze voor België voor Umicores nieuwe recyclagefabriek ‘zinvol’.

De SFPIM verraste maandagavond vriend en vijand met de melding dat ze een positie van 5 procent had opgebouwd in Umicore . Prijskaartje van de deal: ongeveer 270 miljoen euro. Wat waren haar beweegredenen? Hoe financierde ze de deal? Hoopt ze op die manier de beslissing van Umicore over de ligging van de toekomstige recyclagefabriek voor batterijen te beïnvloeden? Een overzicht.

Waarom investeert de federale overheid in Umicore?

Net zoals bij de investering in Ageas of in Euroclear speelt ook bij Umicore de verankering een centrale rol in de investering van de SFPIM. ‘Dat is een integraal onderdeel van ons DNA, of het nu gaat om financiële of industriële activa of andere strategische sectoren. Umicore is een essentiële speler in de mobiliteit van morgen en de circulariteit van metalen, twee sectoren die prioritair zijn in onze strategie’, zegt Céline Vaessen, lid van het uitvoerend comité van de SFPIM.

Advertentie
270 miljoen
Prijskaartje
De SFPIM betaalde naar schatting 270 miljoen euro voor een belang van 5 procent in Umicore.

De financiële arm van de Wetstraat ziet Umicore als een systemisch bedrijf, een cruciale schakel. De participatie van 5 procent moet de groep stabiliteit bieden. ‘Het strategisch plan dat Umicore aan het uitvoeren is, vergt aanzienlijke financiële middelen’, aldus Vaessen. ‘Die uitgaven hebben een negatieve invloed op de aandelenkoers, wat het bedrijf verzwakt en het risico op een overname doet toenemen. We zien het als onze rol om belangrijke Belgische bedrijven te beschermen.’

Waar haalt de SFPIM het geld voor de transactie?

De instap in Umicore kost de SFPIM zo’n 270 miljoen euro. Ze haalt dat geld uit de eigen beschikbare cash, waarvan een deel komt van wat nog overblijft van de gedeeltelijke exit bij BNP Paribas begin 2023. Die leverde de Belgische staat 2 miljard euro op, een bedrag dat al deels in Ageas en Euroclear werd geïnvesteerd.

Zal de Wetstraat genoegen nemen met 5 procent?

Daarover laat de SFPIM niet in haar kaarten kijken. ‘We gaan onze toekomstplannen niet onthullen, of het nu gaat om Umicore of andere specifieke beursgenoteerde dossiers’, zegt Vaessen. ‘Maar we zullen uiteraard alle meldingsregels naleven.’

Advertentie

Wil de SFPIM samenwerken met GBL, de grootste aandeelhouder van Umicore?

De staatsholding wil in het Umicore-dossier - net als in andere dossiers - ‘alle beschikbare middelen’ inzetten om de verankering te versterken. ‘In andere dossiers heeft zich dat vertaald in een aandeelhoudersovereenkomst. Dat staat hier niet op de agenda, we zijn net aan boord’, luidt het aan de Louizalaan.

Bij GBL, de holding van de families Frère en Desmarais die de referentieaandeelhouder is met 15,9 procent, wilde dinsdag niemand reageren.

Kan de overheid wegen op Umicores beslissing over de batterijfabriek?

Umicore moet binnenkort beslissen waar zijn nieuwe batterijrecyclagefabriek komt. Die fabriek zal in eerste instantie afval uit batterijfabrieken en later ook opgebruikte accu’s van elektrische auto’s recycleren.

Antwerpen leek lang in polepositie te liggen, omdat Umicore al een recyclagefabriek heeft in Hoboken. Maar Frankrijk probeert de Belgische materialengroep naar Duinkerke te lokken. Parijs sleutelt al jaren aan een masterplan dat het noorden van Frankrijk tot een Europees centrum van elektromobiliteit moet maken.

We zien het als onze rol om belangrijke Belgische bedrijven te beschermen.

Céline Vaessen
Lid uitvoerend comité SFPIM

De SFPIM stelt dat ‘beslissingen over investeringen nooit op een algemene vergadering gebeuren’. ‘We laten de beslissingsorganen soeverein werken’, zegt Vaessen. Al lijkt een keuze voor België voor de nieuwe recyclagefabriek haar ‘zinvol’.

Er is geen enkel aandeelhouderspercentage dat recht geeft op een bestuurszetel bij Umicore, tenzij een aandeelhouder een meerderheid van de aandelen bezit, klinkt het bij de materialengroep. GBL heeft met zijn 15,9 procent twee bestuurders.

Wat vinden beleggers van de instap van de SFPIM?

Beleggers smaakten de instap van de overheid in Umicore niet en zonden het aandeel dinsdag 2,7 procent lager. Volgens hen maakt een instap een (vijandige) overname van de materialengroep minder waarschijnlijk.

‘Beleggers staan meestal wat huiverig tegenover zo’n significant staatsbelang, omdat de overheid zich als verankeraar kan opwerpen bij potentiële overname-interesse’, zegt ING-analist Stijn Demeester. De analisten van het beurshuis Oddo zitten op dezelfde lijn: ‘De Belgische regering zal allicht geen overname van Umicore toelaten. Wij vermoeden dat de overheid bevreesd was voor een overnamebod wegens de lage beurskoers.’

Twee jaar geleden circuleerden al geruchten over de mogelijke interesse van het Zuid-Koreaanse LG Chem voor Umicore, al kwam daarvan uiteindelijk niets in huis.

De koersval van Umicore doet denken aan die van de verzekeraar Ageas begin 2022. Toen werd bekend dat de Belgische overheid een belang van 6,3 procent had genomen. Het Ageas-aandeel kreeg toen ook een stevige klap. Ook toen werd verwezen naar het duidelijke signaal van de overheid dat Ageas niet te koop stond.

3 vragen aan premier Alexander De Croo

Heeft de regering aangestuurd op de investering in Umicore?

‘Neen. Dit past in een bredere strategie die de SFPIM de voorbije jaren is beginnen te volgen. Ze neemt posities in bedrijven waar dat nuttig is qua jobs, technologie en geopolitiek. Daarom werden al participaties genomen in de verzekeraar Ageas en in de financiëledienstengroep Euroclear.’

‘Umicore voldoet aan de drie criteria. Het bedrijf is cruciaal qua innovatie en belangrijk qua jobs én op geopolitiek vlak, via de recyclage van batterijen. In die zin is deze investering een stukje verankering.’

Is het de bedoeling dat de Belgische overheid erover waakt dat Umicore zijn nieuwe recyclagefabriek in België bouwt?

‘Zo zie ik het niet. Die nieuwe fabriek zal pas in België komen als we onze troeven uitspelen. Goedkopere energie is daarin belangrijk en daarom hebben we het mogelijk gemaakt om voor de industriële grootverbruikers van elektriciteit de transmissietarieven te verlagen en een deel van de nucleaire stroomproductie voor te behouden. Een ander onderdeel is de stabiliteit van vergunningen en daarin hebben we nog een weg te gaan.’

Advertentie

‘Los daarvan maakt deze investering wel duidelijk dat we de band tussen Umicore en België belangrijk vinden en willen behouden.’

Past dit in een strategie om agressiever internationale investeringen na te jagen, zoals bij ArcelorMittal in Gent?

‘Ja. We zijn assertiever geworden in het uitspelen van onze troeven. Maar we willen niet doorslaan in een blinde subsidiestrijd die andere landen soms wel voeren.’

Advertentie
Gesponsorde inhoud