Advertentie

Europese techondernemers steunen innovatieve start-ups

Sebastian Siemiatkowski, de CEO van het Zweedse Klarna, is een van de bekende techondernemers achter Project Europe. ©BELGA / TT NEWS AGENCY

Een groep van 130 Europese techondernemers, onder wie drie Belgen, zet de schouders onder Project Europe. Dat is een initiatief om innovatie te bevorderen en de ‘volgende generatie’ miljardenbedrijven te bouwen.

Project Europe is een initiatief van 130 Europese techondernemers om start-ups te steunen. Aan het project is een investeringsfonds verbonden met een bescheiden kapitaal van 10 miljoen euro. Daarmee zullen jonge ondernemers, van maximum 25 jaar, een investering kunnen krijgen tot 200.000 euro, in ruil voor 6,66 procent van het kapitaal.

De durfinvesteerders 20VC, Point Nine en Adjacent leveren een deel van het kapitaal. De entrepreneurs die een investering krijgen zullen ook gecoacht worden door een ondernemer die al eens een groot bedrijf heeft uitgebouwd.

Advertentie

Opvallender dan het kapitaal is de lijst ondernemers die hun schouders zetten onder het project. Daar zitten de (mede)oprichters bij van enkele van de bekendste Europese techbedrijven, zoals Sebastian Siemiatkowski van het fintechbedrijf Klarna, Charles Gorintin van de Franse AI-belofte Mistral en Niklas Östberg van de maaltijdkoerier DeliveryHero. Het initiatief wordt getrokken door de Britse durfkapitalist en podcaster Harry Stebbings.

Drie Belgen

Volgens een lijst op de website van Project Europe doen 130 ondernemers mee. Onder hen ook drie Belgen: Felix Van de Maele van de Brusselse databeheerder Collibra, Matthias Geeroms van de hoteldataleverancier Lighthouse en Louis Jonckheere, de medeoprichter van het salesplatform ShowPad en de CEO van het Gentse Wintercircus.

‘De wereld is tot de conclusie gekomen dat Europa geen plaats van innovatie is, maar dat is verkeerd’, zegt Stebbings aan Financial Times. ‘De braindrain naar de VS is heel reëel en zal de toekomst van Europa schaden, tenzij er iets verandert.’

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud