Piekende olijfolieprijs maakt Italiaanse pizza's duurder
De hoge inflatie en dure olijfolie hebben de kosten bij de bereiding van een klassieke Italiaanse pizza margherita in een jaar 14 procent de hoogte ingejaagd.
Uit berekeningen van het financiële persbureau Bloomberg op basis van cijfers van het Italiaanse ministerie van Economie blijkt dat de kosten voor energie en ingrediënten als olijfolie, tomaten, mozzarella en deeg bij het bereiden van een Italiaanse pizza margherita in juni 14 procent hoger uitkwamen dan een jaar geleden.
Vooral de gestegen prijzen voor olijfolie hebben geleid tot die prijsstijging. Het plantaardige basisingrediënt werd in een jaar 27 procent duurder. In januari 2022 kostte een ton olijven 3.500 euro. Begin dit jaar was dat opgelopen tot 5.800 euro.
Dat lijkt vooral het gevolg van slechte oogsten door droogte. De voorbije jaren produceerden de boeren in Spanje, goed voor bijna de helft van de wereldwijde productie, gemiddeld zo'n 1,5 miljoen ton olijfolie. Als gevolg van de aanhoudende hitte viel de hoeveelheid in 2022 terug tot ongeveer 1 miljoen ton.
Volgens Bloomberg is het vandaag goedkoper geworden om in Italië een bereide pizza aan te kopen. Die prijs steeg in een jaar met 7 procent. De algemene Italiaanse inflatie kwam in juni op 6,7 procent uit, minder dan de stijging van de levensduurte met 8,1 procent in mei.
Meest gelezen
- 1 ETS2, het woord dat uw gasfactuur honderden euro's duurder kan maken
- 2 Na de versoepelde renovatieplicht: ‘Je kan meer voordeel doen door nu een energieverslindend huis te kopen’
- 3 Belgische stroomproductie op laagste peil in zes jaar
- 4 Mandaat vicegouverneur Steven Vanackere bij Nationale Bank afgelopen door politieke impasse
- 5 Tesla ziet verkoop voor het eerst in zijn bestaan dalen