'GBL aast op Franse gistreus Lesaffre'
De holding van Albert Frère voert gesprekken met Lesaffre, een van de grootste gistproducenten ter wereld, om in het kapitaal van de Noord-Franse groep te stappen. Dat meldt de Franse krant Les Echos woensdag.
Lesaffre is niet meteen een bekende naam. Toch is het Franse concern aanwezig in tal van huishoudens via het brood: de gist die het vervaardigt zit in een van de drie broden die wereldwijd uit de oven komen. Het is daarmee een van de grootste gistproducenten ter wereld, naast spelers zoals het Britse AB Mauri en Lallemand uit Canada.
De Franse groep heeft zo'n 10.000 werknemers in dienst in 63 fabrieken, onderzoekscentra en verkoopkantoren en haalt een omzet van 2 miljard euro. De naam verwijst naar Louis Lesaffre die in 1853 in Marquette-lez-Lille in Noord-Frankrijk een alcoholstokerij uit de grond stampte. Overigens samen met ene Louis Bonduelle die in 1901 zijn naam gaf aan een groentenbedrijf dat toen afgesplitst werd van Lesaffre en dat we nog steeds kennen.
Overnames
Lesaffre is volop op het overnamepad - met vorige week nog de inlijving van het Italiaanse biotechbedrijf Gnosis - en wil daarom zijn slagkracht vergroten. Bovendien willen sommigen van de 300 familiale aandeelhouders hun belang van de hand doen.
Vandaar dat de Franse gistreus de openstelling van zijn kapitaal bekijkt. Een beursgang is volgens Les Echos echter niet aan de orde, gezien het slechte klimaat op de markten. Een private-equitygroep, die mikt op de korte termijn, geniet evenmin de voorkeur.
GBL
Lesaffre zoekt wel een familiale minderheidsaandeelhouder die voor de langere termijn aan boord komt. Volgens Les Echos praat de groep in dat verband met GBL , de beursgenoteerde holding die gecontroleerd wordt door de Belgische investeerder Albert Frère en de Canadese zakenfamilie Desmarais van Power Corporation of Canada.
GBL kent de Franse markt goed wegens de historische banden van Frère met de Franse topindustriëlen en zakenlui en de investeringen bij onze zuiderburen in bedrijven als Total en Pernod Ricard.
Maar er zijn ook andere scenario's mogelijk. 'Een andere optie die overwogen wordt zou een partnerschap met een familiale industriële groep kunnen zijn om de continuïteit te verzekeren', citeert de Franse krant een bron. Les Echos schrijft ook dat Lesaffre volgens ramingen van begin dit jaar gewaardeerd wordt op 3 tot 4 miljard euro. Woensdagmiddag viel bij geen van de beide bedrijven commentaar op te tekenen.
Meest gelezen
- 1 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 2 Terwijl de wereld in brand staat, heerst chaos in het Witte Huis
- 3 Waarom Trump de bocht nam: China en beleggers legden bom onder 'wereldwijd baken van stabiliteit'
- 4 Wall Street maakt grootste sprong sinds 2008 na bocht van Trump
- 5 Soepelere voorwaarde vervroegd pensioen levert maximaal 1 jaar winst op