Familie Colruyt zet meer in op Indiase landbouw
De familie Colruyt koopt via haar vehikel Korys een belang in een van de belangrijkste fruit- en groentebedrijven van India. Het is haar tweede operatie in het land op korte tijd.
De retailfamilie nam deel aan een financieringsronde van bijna 40 miljoen dollar (40,3 miljoen euro) van Sahyadri Farms, een soort coöperatie in groenten en fruit die meer dan 18.000 boeren bedient. Zij bewerken samen bijna 12.500 hectare land.
Sahyadri Farms begon in 2010 via een groep druiventelers die naar Europa exporteerden. Sindsdien groeide het initiatief uit tot een van India's meest toonaangevende bedrijven voor groenten en fruit. Het ondersteunt zijn leden, van de aankoop van zaden over export tot de uitwisseling van best practices.
Met het nieuwe kapitaal wil het bedrijf zijn verwerkingscapaciteit vergroten, een biomassacentrale bouwen en zijn infrastructuur (zoals verpakkingsmagazijnen) verbeteren.
Sahyadri Farms is niet de eerste investering van de familie Colruyt in India. Eind vorig jaar stapte ze via Korys in het India Progress Fund, een fonds van 50 miljoen euro dat door de Antwerpse impactinvesteerder Incofin wordt beheerd en de ontwikkeling van het Indiase platteland wil ondersteunen. Het richt zich op startende ondernemingen in de financiële en agro-industrie. Incofin investeerde zelf ook in Sahyadri Farms, aan de zijde van Korys.
Buiten de energiesector is dit Korys' eerste directe investering in India. Ook andere Belgische families - denk aan de Boëls via Sofina of de AB InBev-familie de Spoelberch via Verlinvest - investeren in het land. Sofina is aan boord van het landbouwknooppunt DeHaat en Verlinvest is de hoofdaandeelhouder van Sula Vineyards, het grootste Indiase wijndomein.
Ook de holding Ackermans & van Haaren richt haar pijlen voorzichtig op India. Ze investeerde in de Indiase leverancier van medische apparatuur Medikabazaar en legde geld op tafel voor de investeringsfondsen van HealthQuad , die zich richten op de Indiase zorgsector.
Meest gelezen
- 1 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 2 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 3 Amerikanen krijgen geen gouden tijdperk, wel hogere prijzen en lagere groei
- 4 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op
- 5 Belgische machinebouwers: ‘We hadden net mooi contract in VS. Het zal het laatste zijn’