Eerste Burger King opent in juni in Antwerpen
Burger King wil tientallen restaurants openen in België. Ook concurrenten zoals McDonald's plannen talloze nieuwe vestigingen. Er is een burgerrevolutie op til in België.
In juni gaat in Antwerpen de eerste Belgische Burger King open. Zusterbedrijf Quick blijft bestaan. ‘In vijf jaar willen we 35 tot 40 nieuwe zaken openen’, zegt Kevin Derycke, de CEO van Burger Brands Belgium, dat eigenaar is van zowel Quick als de Belgische Burger Kings. ‘De gloednieuwe restaurants zullen vooral Burger Kings zijn.'
Burger Brands Belgium wil Burger King in België op de kaart zetten door nieuwe zaken te openen, maar ook door Quick-restaurants om te bouwen. Het is evenwel niet de bedoeling om alle 92 Quicks om te bouwen.
McDonald's
De hamburger is een betrouwbaarder en aanvaardbaarder gerecht geworden.
Derycke wil beide merken inzetten omdat ze complementair zijn. ‘Quick is populair bij gezinnen en 30-plussers. Burger King ontvangt vooral jongeren tussen 25 en 35 jaar. Bovendien is het Belgische merk Quick bij toeristen onbekend.’
Burger Brands Belgium is niet de enige hamburgerketen die grote plannen heeft om nieuwe zaken te openen. Grote concurrent McDonald’s opent de komende jaren elk jaar vier tot vijf hamburgertenten. Nu heeft de groep 76 restaurants in België.
Gourmetburgers
Daarnaast is er de opkomst van de zogenaamde gourmetburgerzaken. Met hun premiumhamburgers en tafelbediening richten zij zich niet op de fastfoodklant, maar op de doorsnee restaurantbezoeker.
In de afgelopen jaren ontstonden er gourmetketens, zoals het Belgische Ellis Gourmet Burger, dat in ons land 12 zaken uitbaat. ‘We openen dit jaar drie nieuwe restaurants en dat tempo houden we in de komende jaren aan’, zegt woordvoerster Sylvie Bové.
Duurdere burgers
Als reactie lanceren ook de fastfoodketens gourmetburgers. Bij McDonald’s kun je er eten met blauwe kaas, veenbessensaus en guacamole. ‘Deze week hebben we een burger met pancetta gelanceerd’, zegt McDonald’s-woordvoerster Kristel Muls. Bovendien wil het bedrijf in 2019 in bijna al zijn restaurants klanten bedienen aan de tafel. Ook die service komt overgewaaid uit de gourmetburgerketens.
De opwaardering maakt de doorsnee hamburger duurder. Het kost meer om een gourmetburger te maken dan een simpele lap vlees tussen een droog broodje, maar de premiumburgers leveren de ketens ook meer winst op. Bij een gourmetketen betaal je gemakkelijk 15 euro voor een burger. Bij McDonald’s betaal je voor een klassieke Big Mac 3,95 euro en voor een gourmetburger 5,45 euro.
Gevecht om marktaandeel
De hogere kwaliteit en prijs maken wel dat klanten hamburgers gezonder inschatten, zegt Marc Waelbers, een voedingsexpert van het bureau Foodproof. ‘De hamburger is een aanvaardbaarder en betrouwbaarder gerecht geworden.’
Toch is de wildgroei van het aantal hamburgerzaken eerder toe te schrijven aan een gevecht om marktaandelen dan aan een sterke groei van de markt, zegt Waelbers. De grote ketens zetten zich schrap tegen de opmars van de gourmetzaken.
Meest gelezen
- 1 Trumps vreemde tariefberekening straft België extra hard. Ook onbewoonde eilanden slachtoffer
- 2 Trumps cijfer van ‘echte’ invoertarief dat EU heft, kan er niet verder naast zitten
- 3 Europese beurzen kennen slechtste beursdag in drie jaar
- 4 De Wever over handelsoorlog: 'Welvaartsvernietigende waanzin'
- 5 Wall Street: meer dan 3.000 miljard dollar beurswaarde ging in rook op