Advertentie

Brugs Tarwebier keert terug naar Brugge

De Brugse brouwerij De Halve Maan ©Brecht Van Maele

Brugs, het witbier van Alken-Maes, keert terug naar Brugge en wordt voortaan door brouwerij De Halve Maan gebrouwen. Dat hebben beide brouwerijen vrijdag in Brugge bekendgemaakt.

Brugs krijgt ook de oorspronkelijke naam, namelijke Brugs Tarwebier, of de Blanche de Bruges in het Frans. De Halve Maan zal instaan voor de productie en de marketing, Alken-Maes werkt mee aan de distributie.

Brugs Tarwebier werd initieel in Brugge gebrouwen sinds 1984. Alken-Maes, dat in de jaren 90 al instond voor de distributie, verwierf het merk in 2000 en herdoopte het witbier tot Brugs. Maar Brugs is witbier dat eigenlijk  alleen in Brugge gebrouwen kan worden. Dat zagen Brouwerijen Alken-Maes en Brouwerij De Halve Maan ook in, en dus keert het bier terug naar zijn heimat en krijgt het zijn oorspronkelijke naam terug.

Advertentie

'Wij hebben altijd geïnvesteerd in de kwaliteit van Brugs omdat wij geloven in het potentieel van dit bier. Toen Xavier Vanneste, CEO van de Halve Maan, ons benaderde met zijn voorstel, waren we meteen geïnteresseerd omdat dit de aansluiting maakt bij de oorsprong van het bier, de brouwersgeschiedenis van de familie Vanneste en de stad Brugge', vertelt Edwin Botterman van Alken-Maes.

Brugs Tarwebier zal de oorspronkelijke familiereceptuur volgen. Wel krijgt het bier een nieuw etiket, onder meer met het wapenschild van de familie Vanneste erin verwerkt.

Advertentie
Shoppers op Fifth Avenue in New York. De Amerikaanse tarieven maken in de eerste plaats het leven duurder voor gezinnen in de VS, zeggen economen.
Internationaal
analyse
De Trump-tarieven zullen de Amerikaanse gezinnen snel zo'n 2 procent aan koopkracht kosten. 'Maar denk toch maar niet te snel dat de VS hier een economische owngoal maken.'

In het nieuws

Alle artikels meer
Thuisladen is minder populair dan gedacht.
Kwart werknemers laadt elektrische bedrijfswagen amper tot nooit thuis op
Een op de vier werknemers met een elektrische bedrijfswagen gebruikt zijn thuislaadstation amper tot nooit. Dat blijkt uit een analyse van de laadpalenbeheerder MobilityPlus. Bestuurders vrezen de financiële impact van thuisladen op hun energiefactuur.
Gesponsorde inhoud