Advertentie

Belgische bedrijven kiezen duurzame palmolie

Arbeiders lossen vruchten van de oliepalm in Noord-Sumatra (Foto Reuters) ©REUTERS

Beroepsverenigingen uit de Belgische voedingssector hebben vrijdag de Belgische Alliantie voor Duurzame Palmolie opgericht. Tegen 2015 willen ze dat alle palmolie die ze verwerken, op een duurzame manier is geteeld.

In 2011 werd op onze planeet de kaap van de 7 miljard bewoners gerond. Al die monden moeten gevoed worden. De druk op de voedselproductie neemt nog meer toe, omdat steeds meer mensen het westerse voedingspatroon overnemen. 'Ook de vraag naar palmolie is hierdoor explosief aan het toenemen', zegt Jan Vander Stichele, COO van Lotus Bakeries en een van de initiatiefnemers van de alliantie. Als die palmolie op een duurzame wijze geproduceerd wordt, is dat al een hele stap voorwaarts.

Wereldwijd zet de 'Roundtable on Sustainable Palm Oil' (RSPO) zich al in om op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier oliepalmen te telen. Dat initiatief ging in 2003 van start op aandringen van het WWF. Intussen zijn er 761 leden: plantagebedrijven (o.m. de Antwerpse plantageholding Sipef respecteert de RSPO-regels), palmolieverwerkers, voedingsproducenten en retailers maar ook ngo's en banken. 'Jaarlijks wordt nu 5,6 miljoen ton palmolie op een duurzame wijze geteeld. Dat stemt overeen met 11 procent van de totale vraag', vertelde Caroline Sikking, sustainability manager bij Cargill, op een persconferentie in Groot-Bijgaarden.

Advertentie

Om te bepalen of palmolie duurzaam is, gaat de Belgische Alliantie de RSPO-normen hanteren. De leden willen dat tegen 2015 alle palmolie die ze gebruiken in hun producten, van duurzame oorsprong is. Het charter van de alliantie werd vrijdag ondertekend door de beroepsverenigingen Fevia (voedingsindustrie), Choprabisco, APIM (margarinenijverheid), Unifa (bakkerijgrondstoffen), Belgapom (aardappelverwerking) en FGBB (grote bakkerijen). Ook twee bedrijven plaatsten hun handtekening: Cargill en Fuji Oil Europe.

'Wij hopen dat anderen ons voorbeeld zullen volgen. Daarvoor kijken we in de eerste plaats naar de retailers', zei Philippe Thiry, voorzitter van de alliantie, vrijdag. Het effect van het gebruik van duurzame palmolie op de prijs van consumptieartikelen zal volgens hem miniem zijn: maximum 1 procent.

Hoewel de gezondheidseffecten van palmolie wat omstreden zijn - het bevat 50 procent verzadigde vetzuren - blijft het product onmisbaar in de hedendaagse voedingsindustrie vanwege zijn hardheid, textuur, stabiliteit en smaak. 30 tot 35 procent van het totale volume aan vetten en oliën dat in België verbruikt wordt, bestaat uit palmolie. In koekjes is zelfs driekwart van de vetten afkomstig van palmolie. Jaarlijks wordt in België ongeveer 300.000 ton palmolie verwerkt, maar daarvan is een groot gedeelte voor de uitvoer bestemd.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
Opmars van Chinese automerken in België valt stil
De verkoop van Chinese auto's in ons land is in de tweede helft van dit jaar gedaald. Ondanks de komst van een aantal nieuwe merken valt de opmars stil.
Gesponsorde inhoud