Advertentie

West-Vlaming bouwt woontoren van 90 meter aan Brusselse Ring

De ondernemer Hendrik Danneels bereidt al acht jaar de bouw van Porta Agatha in Sint-Agatha-Berchem voor.

Een groep rond de West-Vlaamse vastgoedondernemer Hendrik Danneels heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een woontoren van 90 meter in Sint-Agatha-Berchem. Hij verschuift zo zijn focus van kustvastgoed naar hoogbouw.

Wie Brussel vanuit het westen met de auto binnenrijdt, kan over enkele jaren een opmerkelijk herkenningspunt zien aan het einde van de E40. Het project Porta Agatha, een woontoren van 90 meter met 164 woningen, heeft een bouwvergunning gekregen. Dat kondigde de Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw Ans Persoons (Vooruit) aan.

De gangmaker van Porta Agatha is Life Tree, het vastgoedbedrijf van Hendrik Danneels. Acht jaar geleden begon de West-Vlaming stap voor stap gronden op te kopen op de hoek van de Keizer Karellaan en de Zelliksesteenweg in Sint-Agatha-Berchem, naast de gebouwen van Volvo. Op die desolate spie plant hij nu een woontoren met ruim 20 verdiepingen en drie kleinere gebouwen.

Advertentie

Op sommige plaatsen in Brussel moeten we in de hoogte kunnen bouwen en dit is zo’n plaats. Deze slanke toren zal een nieuwe symbolische stadspoort worden.

Ans Persoons
Brusselse staatssecretaris voor Stedenbouw (Vooruit)

Porta Agatha spiegelt zich aan de smalle, driehoekige Flatiron Building in New York. Persoons verdedigt de gewaagde toren door te wijzen op de nood aan betaalbare woningen. 'Op sommige plaatsen in Brussel moeten we in de hoogte kunnen bouwen en dit is zo’n plaats', zegt Persoons. 'Deze slanke toren zal een nieuwe symbolische stadspoort worden.' Beroepsprocedures zijn niet uitgesloten.

Achter Porta Agatha zitten vier investeerders. Hendrik en zijn broer Filip Danneels, die ooit aandeelhouder van de keten Le Pain Quotidien was, bezitten elk 30 procent van de projectvennootschap. De rest is in handen van een dokterspaar uit Waasmunster en van de familie Dochy, bekend van de rode hop-on-hop-offbussen in Brussel.

TIP

Begin uw dag goed geïnformeerd.

Ontvang nu De Tijd Vandaag.

Elke dag via e-mail - Uitschrijven in één klik

Kustvastgoed

Hendrik Danneels is de zoon van een bankier die financiering aan landbouwers gaf. De zoon stapte al snel over op vastgoed. Met zijn firma Life Tree ontwikkelt de oldtimerliefhebber vooral grote residentiële projecten in Oost- en West-Vlaanderen.

Voordien deed Danneels veel ervaring op met kustvastgoed. Samen met de Nieuwpoortse ondernemer Alain Cloet stampte hij de projectontwikkelaar Sea Coast Group uit de grond. Die ontpopte zich de voorbije decennia tot een van de grootste residentiële promotoren aan de Belgische kust. Volgens de website ontwikkelde Sea Coast de voorbije drie decennia 154 projecten met ruim 15.000 appartementen en hotelkamers, wat een totale omzet van 1,3 miljard euro opleverde.

Maar in 2018 begon een gerechtelijk onderzoek naar belastingfraude en witwassen bij de groep. Cloet en Danneels besloten daarop geen nieuwe projecten meer te lanceren en de resten van het bedrijf onder elkaar te verdelen. Vorige maand meldde De Standaard dat beide ondernemers een minnelijke schikking hebben aanvaard.

Advertentie

Roemenië

Danneels is ook al jaren actief in het buitenland. Via de projectontwikkelaar Belrom ontwikkelde hij samen met twee partners enkele retailparken in Roemenië. Life Tree bouwt een complex met 91 appartementen in de Engelse havenstad Folkestone, naast Dover. Enkele jaren geleden raakte bekend dat Danneels investeerde in de Belgische verzekeraar Patronale Life, waarvoor hij ook in de raad van bestuur van de beursgenoteerde vastgoedontwikkelaar Banimmo zetelt.

Danneels woont in de Oost-Vlaamse gemeente Kruisem, maar noemt zich 'in hart en ziel 100 procent West-Vlaming'. Jaren geleden verkocht hij zijn kasteel Kasteel Mijl Eke in Merelbeke aan de zakenman Marc Coucke, waardoor beide zakenlui een vennootschap met de naam Mylecke hebben.

Advertentie

In het nieuws

Alle artikels meer
De betoging van een maand geleden. 'Toen toonden we hoe luid we kunnen zijn. Bij de staking willen we maandag tonen hoe stil we het kunnen maken', zegt het ABVV.
Land in greep van algemene staking: zowel regering als bonden denken erbij te winnen
Het ACV en het ABVV zien de algemene staking van vandaag als een opstapje naar nog meer onvrede. De regering denkt het protest te kunnen uitzweten omdat de bevolking de hinder beu is. ‘Laat de vakbonden maar doen.’
Gesponsorde inhoud